Святкування Міжнародного дня музеїв у Підгірцях

Святкування Міжнародного дня музеїв у Підгірцях

Вчора, 18 травня, Підгорецький замок відчинив свої двері для гостей. Святкування Міжнародного дня музеїв та концерт “Передвідкриття” фестивалю “Віртуози” зійшлися у древніх замкових стінах. Силами львівських музикантів презентували постановку Ігоря Стравінського “Історія солдата”. Вперше — у замку, вдруге — українською мовою.

Ще на під'їзді до замку було добре чутно ріг та бій барабанів — це львівські історичні реконструктори вітали гостей, запалювали факели, щоб наповнити життям зруйновані стіни. Перлина ренесансної та барокової архітектури змінила багатьох власників, які добудовували та збагачували Підгірці. Тепер же подекуди ще можна побачити сліди пожежі, яка в ХХ столітті знищила все, що ще не було розграбоване. А Всесвітній фонд пам’яток вніс замок до Переліку 100 пам’яток світу, що потребують негайної реставрації. “Історія солдата” у Підгірцях — спроба привернути увагу до безцінного спадку, який ми втрачаємо щодня і можемо втратити повністю.


Після театралізованого дійства гостей запросили до замку — постановка розпочиналась на заході сонця. Зазвичай у туристів немає змоги потрапити всередину — для них відчинений лише дворик та невелика галерея, присвячена історії замку. 18 травня двері Підгорецької перлини відчинилися для всіх. “Історію солдата” ставили у анфіладах замку. Жодної сцени, мінімум декорацій — і стільки глядацьких стільців, що великий зал одразу ж став здаватися надто малим, щоб вмістити всіх охочих побачити твір Стравінського.

Історія, написана в часі Першої світової війни, насправді стосується всіх воєн. Історія душі солдата, яка потрапила до чорта в руки. Історія понищеної долі, яка дуже личила до понищених стін. Постановка Сергія Наєнка майстерно розкрила суть цієї притчі, іронічної, пронизливої та особливо актуальної зараз. Танцювальна група поєднала модерний балет та блискучу взаємодію з Читцем. Камерний септет з солісткою-скрипалькою Лідією Футорською зірвав овації. А Підгорецький замок ожив на цілий вечір, ставши місцем свята, яким він був і в давні часи.

Привезти “Історію солдата” до замку вдалося через злагоджену співпрацю Львівської обласної філармонії, Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького, Департаменту з питаньк ультури, національностей та релігії ЛОДА, ЛОДА та Львівської обласної ради.

фото:Марічка Ільїна, газета Львівська пошта

© md-eksperiment.org


Читати також