22-11-2018 Мистецтво 1232

​Cправжня дружба, яка витримала випробування часом або «Недоторкані» («1+1»)

Рецензія на фільм 1+1

Про Французький фільм «Недоторкані» «Intouchables» (2011), який вийшов в українському прокаті під назвою «1+1» вже багато сказано та написано. Але я його бачив вже з десяток разів. «Недоторкані» мені не набридають. На мою думку вони стали вже живою класикою. Цей фільм був номінований на «Золотий глобус» та «BAFTA». Проте якість кінопродукції визначається не лише перемогами на фестивалях. Добре зняте кіно завжди досконале на своєму рівні.

«Все починається завтра» «Demain tout commence» в українському прокаті називається «2+1» (2016), але він не є продовженням «Недоторканих». Просто це ще одна з ролей Омара Сі. Хоча тематично це кіно є подібним до «1+1» , а тому його включили до прокату в українському кіно. Це всього лише римейк мексиканського фільму «Інструкція не входить» (ісп. No se aceptan devoluciones; англ. Instructions Not Included) (2013).


Фільм знятий режисерами Олів’є Накашем та Толедано Еріком на основі реальної історії Філіппо Поццо ді Боргі «Другий шанс». Філіп був відомим бізнесменом. У 1993 році у віці 42 роки за нещасного випадку на пароплані він став неповносправним (політав в дощову погоду). Його роль зіграв відомий французький актор Франсуа Клозе, який отримав премію «Сезар» за трилер «Не говори нікому» (2006).

Реальним прототипом сенегальця Дрісса Бассарі був чоловік, який походив з Марокко - Абдель Селе. Він у свої 23 роки встиг відсидіти півтора роки за пограбування. Абдель з Філіпом зустрілися в грудні 1994 року. Він тоді отримав чергове повідомлення зі служби зайнятості, що потребується помічник по догляду за паралізованим. Селлу прийшов, щоб отримати виплату по безробіттю, а тому потребував лише підпису Філіпа. Але йому сподобалося у міліонера з особливими потребами, а тому він залишився в нього працювати. Бо не випадково сказав Філіп у фільмі, що на щастя він є багатим паралітиком. А головне, що:

- Хлопці з вулиці не знають жалості.

- У цьому й річ. Я не хочу, щоб мене жаліли.

Дрісса Бассарі зіграв чорношкірий Омар Сі. На відміну від Франсуа Клозе, який був вже відомий до «Недоторканих», Омар став популярним на весь світ саме завдяки цьому кіно хіту. Після того він знявся в таких голлівудських стрічках: «Світ юрського періоду» (2015) та «Інферно» (2016). Також зіграв в головній ролі у таких французьких фільмах: «Самба» (2014) із Шарлоттою Генсбур, «Шоколад» (2016) та «Афера доктора Нока» (2017). У 2012 році Омар став першим темношкірим актором, який отримав найвищу кіно премію «Сезар». Про «Недоторканих» він розповів:

Я відправився в Марокко разом із Франсуа Клозе, щоби поспілкуватися з реальним Філіппо Поццо ді Борго. Ми провели три дні в компанії цього чудового чоловіка, я слухав його історію про Абделе (прототипі мого героя), про нещасний випадок та наслідки. Найбільше мене вразило, з якою любовю він відгукується про друга! Я свідомо відмовився від зустрічі з Абделем, так як в моїй голові вже склався як пазл його образ. Вперше я побачив свого героя на премєрі фільму. Не слідкував за тим, що відбувається на екрані – слідкував за цими двома друзями! Пізніше Абдель признався, що раптово подивився в дзеркало – і йому вперше сподобалося його відображення. Який комплімент для мене!

В мене є досвід спілкування з людьми із особливими потребами. Людиною, яка змінила моє життя, є Юра Михальчук. Він також живе у Львові. Хоч він не міліонер, але прагне жити нормальним життям. Воно полягає в тому, що він хоче знайти роботу, де йому платять добрі гроші. Також бажає елементарної емпатії від кожної людини. Тому я впевнено можу сказати, що Філіп хоч і міліонер, але стикався з тими ж самими проблемами. Навіть неповносправного з великими грошима жаліли, бо він був у візку. І сам він комплексував перед зустріччю з жінкою. В нашому житті за гроші не купиш дружбу та без власних зусиль не подолаєш комплекси. Але якщо в тебе є Абдель, то все буде прекрасно. А люди, які все життя змушені сидіти на інвалідному візку, потребують нашої підтримки та волонтерів.


Дмитро Тирусь


Читати також