Історія банківських пластикових карт

первая банковская карточка

Бурхливий розвиток інформаційних технологій незмінно позначається і на банківській сфері: розрахунки готівкою все більше заміщуються операціями по пластиковим картам. Зараз ви легко можете зробити переказ грошей з карти на карту оналайн. Зробити це можна на сайті https://www.ipay.ua/ua/p2p.При цьому, на думку фахівців, обсяг використання банківських карт буде тільки рости, адже цей платіжний інструмент має серйозні переваги як для покупців і підприємців, так і для банківських структур. Що собою являє пластикова банківська карта і як вона працює?

Пластикова карта банку, або банківська платіжна карта, - незамінний засіб безготівкових розрахунків, що поєднує в собі безліч сучасних технологій. Кожна карта може бути прив'язана до одного або декількох рахунків в банку, може бути використована для оплати будь-яких товарів і послуг (у тому числі онлайн), а також для зняття готівки. Власником пластикової карти є фінансова установа, що випустила її (банк-емітент), а власником - клієнт банку. Пластикові банківські картки почали активно випускатися в США в 1950-і роки як новий інструмент безготівкового розрахунку, поступово замінюючи морально застарілі чекові книжки. Перший такий продукт був введений в «масовий» обіг нью-йоркським банком Long Island Bank в 1951 році, в Європі «першовідкривачем» пластикових карт стала британська компанія Finders Services. Магнітна смуга з'явилася на картках в 1960-і, а чіпи - в 1990-х.

Як все почалося, і як здійснюються платежі за картками зараз

Історія банківських карт почалася в США в далекому 1914 році. Саме тоді були випущені перші аналоги сучасних пластикових карт, щоправда виконані вони були з картону і представляли собою посвідчення платоспроможності клієнта. У 1928 році на зміну целюлозі прийшов більш надійний матеріал - метал, який дозволив на примітивному рівні автоматизувати обробку даних. Але перша в світі по-справжньому масова платіжна карткова система з'явилася в 1949 році зі створенням компанії Diners Club. Хоча така система була клубної, а не банківської, і мала обмежене застосування в рамках певного кола підприємств торгівлі і послуг, вона працювала і працює за тією ж системою, як і всі її сучасні банківські послідовники - American Express, Visa і MasterCard.

Як здійснюються розрахунки банківськими картами? Платежі пластиковою карткою можуть здійснюватися в будь-якій торговельній точці, обладнаною торговим терміналом відповідної платіжної системи (POS-терміналом). І якщо для звичайних власників карток цей процес полягає в зчитуванні карти терміналом, то за фактом процес набагато складніший. Розрахунок відбувається за такою схемою:

  • У момент оплати товару або послуги термінал проводить перевірку справжності картки і наявності коштів на рахунку через процесинговий центр.
  • Потім відбувається списання коштів з рахунку банківської карти і формування чека.
  • В кінці робочого дня торгова точка передає всі чеки в банк-еквайєр. Еквайєр перераховує загальну суму за всіма чеками на рахунок підприємства.
  • Еквайєр передає в процесинговий центр інформацію про операції з використанням банківських карт, емітентом яких він не є.
  • Процесинговий центр забезпечує взаємодію між усіма учасниками розрахунків. Він збирає інформацію про всі транзакції з пластикових карт, формує підсумкові дані і доводить їх до відома банку-емітента, еквайра та розрахункового банку платіжної системи, яка використовується цією пластиковою карткою.
  • На основі наданої інформації розрахунковий банк списує необхідну суму з коррахунку емітента та зараховує її на рахунок еквайра.
  • Банк-емітент списує суму операції зі спеціального банківського рахунку власника картки з урахуванням комісійних зазвичай це відбувається на наступний день після здійснення покупки).

Читати також