20-09-2019 Мистецтво 478

Міні-серіал Пастка 22

Дивитися міні-серіал Пастка 22

Сьогодні піде мова про міні-серіал «Пастка 22», який є вільною екранізацією однойменного антивоєнного сатиричного роману Джозефа Геллера.

Режисер: Джордж Клуні, Грант Хеслов, Еллен Курас

У головних ролях: Крістофер Еббот, Кайл Чандлер, Джордж Клуні, Мартін Делані, Рафі Гаврон Джанкарло Джанніні, Герран Говелл, Х’ю Лорі, Грехем Патрік Мартін, Кевін Дж. О’Коннор

Дія «Пастки 22» розгортається в 1944 році в Італії на острові в Тірренському морі; там знаходиться аеродром та розквартирований бомбардувальний полк ВПС США. Пілоти полку на літаках В-25 здійснюють польоти над окупованою Європою та бомблять військові об’єкти нацистів.

Головному герою, капітану Йоссаріану, дуже хочеться залишити службу. Він спробує це зробити з різних причин. Наприклад, розповідає керівництву, що його хочуть вбити (звичайно, його бомбардувальник, як і решту американських літаків, обстрілюють німецькі зенитники), або посилається на божевілля.

Що за «Пастка»?

Однією з центральних тем роману є божевілля – Йоссаріан переконує полкового лікаря, що психічно хворий і повинен припинити польоти, але лікар пояснює: «Якщо ти божевільний, ти не можеш цього усвідомлювати. А якщо ти хочеш утекти звідси, значить, ти здоровий. Відправляйся на завдання».

Цей логічний парадокс Джосеф Геллер і назвав «Пастка 22». З моменту написання роману (1961 рік) вираз «пастка 22» увійшов до списку сталих висловів англійської мови. Він означає наявність логічного парадоксу і взаємовиключаючих понять. Використовується, наприклад, так: «Ми знаходимося в ситуації «пастка 22». Саме число 22 ролі не грає, його автор вибрав, міркуючи про співзвучність.


Екранізація 1970 року

Уперше роман Геллера екранізував режисер Майк Ніколс, знявши однойменний фільм у 1970 році. Стрічка має високий рейтинг (7.2 в IMDb). Ролі в фільмі виконали Орсон Веллс, Мартін Шин, Джон Войт та інші відомі актори.

Що у фільмі божевільного

Багато чого. Адже парадокс «Пастки 22» - лише частина абсурду, що відбувається в романі. Ще там є військова бюрократична машина, дивні стосунки з місцевими, неймовірний бізнес, який включає торгівлю військовим майном (у тому числі парашутами пілотів) та продуктами харчування. Кульмінація божевілля настає, коли один із пілотів ескадрильї приймає «замовлення» від противника на бомбардування… Але не будемо розкривати деталі сюжету.

Культовий статус

Культовий статус «Пастки 22» - не перебільшення. Роман Джозефа Геллера високо оцінював Курт Воннегут – автор іншої антивоєнної книги «Бойня номер 5, або Хрестовий похід дітей». Роман «Пастка 22» зайняв верхні щаблі літературних рейтингів, в тому числі «200 найкращих книжок за версією ВВС», складеного за результатами опитування близько мільйона людей.


«Пастка 22» з самого початку здається гумористичним твором чи патріотичним, яких чимало. Але подальший розвиток сюжету показує, що основне в ньому – абсурд війни та військового життя. Це простіше зрозуміти, якщо порівняти Йоссаріана та іншого героя – бравого солдата Швейка.


Читати також