20-10-2019 Мистецтво 793

П’ять прототипів персонажів Шекспіра

П’ять прототипів персонажів Шекспіра

У багатьох героїв творів Вільяма Шекспіра існували або реальні прототипи, або легендарні і напівлегендарні прообрази, історичність яких до цих пір оскаржується дослідниками. Втім, не менше суперечок ведеться щодо самого англійського драматурга і його творчості.

1. Ромео і Джульєтта

Багатьох дослідників хвилювало питання, чи були Ромео Монтеккі і Джульєтта Капулетті насправді, чи їх образи являють собою всього лише художню вигадку. «Їдь до Верони - там є ломбардський собор і римський амфітеатр, і потім могила Ромео ...» - писав в 1875 році поет граф Олексій Костянтинович Толстой своїй коханій Софії Міллер. А Жермена де Сталь в романі «Корінна або Італія» згадує: «Трагедія про Ромео і Джульєтту написана за італійським сюжетом; дія відбувається у Вероні, де і сьогодні показують гробницю двох закоханих».

До сьогоднішнього дня в Вероні практикується особлива церемонія Patto d'Amore (Обітниця Любові) для молодят. Вона відбувається в тому самому місці, де, як розповідає стара Веронська легенда, дали один одному обітницю кохання Ромео і Джульєтта. Їх таємний шлюб був освячений в церкві монастиря Святого Франциска. Збережені приміщення церкви Сан-Франциско стали тепер музеєм фресок, поруч з яким знаходиться знаменита крипта з саркофагом Джульєтти - Tomba di Giulietta. Це місце є найдавнішим з усіх, що пов'язуються з історією Ромео і Джульєтти у Вероні, і шанування його почалося ще до появи великої шекспірівської трагедії. Безліч знаменитостей віддали данину поваги цій гробниці: Марія-Луїза Австрійська, мадам де Сталь, Байрон, Гейне, Мюссе та інші. Всі ці свідчення говорять про те, що легендарна історія могла бути правдою, незважаючи на відсутність прямих історичних доказів.

Італійці відносять історію Ромео і Джульєтти до періоду правління веронського сеньйора Бартоломео I делла Скала (Ескала за Шекспіром), тобто до 1301 - 1304 років. Данте Аліг'єрі в «Божественній комедії» навіть згадує деяких Каппелетті і Монтеккі: «Прийди, безтурботний, кинути тільки погляд: Мональді, Філіппескі, Каппелетті, Монтеккі, - ті в сльозах, а ті тремтять!»

Відомо, що у Вероні в XIII столітті жили сім'ї зі схожими прізвищами - Даль Капелло і Монтіколлі. Але ось в яких вони були відносинах, дослідникам встановити не вдалося. Можливо, у ворожих, що для того часу не було рідкістю. Практично кожне італійське місто тоді було розколоте на конкуруючі угрупування. І цілком можливо, що жертвами цієї боротьби, яка протікала і в самій Вероні, могли стати нещасні закохані.

2. Макбет

Король Шотландії з Морейскої династії Мак Бетад мак Фіндляйх, що жив в 1005 - 1057 роках, став героєм трагедії Шекспіра «Макбет». Слід зазначити, що сюжет твору не цілком відповідає історичній дійсності.

Макбет був правителем Морея і очолив Шотландію після смерті короля Дункана I, який загинув при вторгненні в Морей 14 серпня 1040 року. У 1045 році проти Макбета повстав батько Дункана Крінан, проте був убитий, після чого влада шотландського правителя лише зміцніла. Тривало це до вторгнення військ Сіварду в Південну Шотландію, які розбили Макбета. Три роки по тому він був убитий сином Дункана Малькольмом.

3. Король Лір

Леір, одинадцятий легендарний король Британії, став прототипом шекспірівського короля Ліра в його однойменній трагедії. Згідно з легендою, Леір, народжений в 909 році до нашої ери, був сином короля Бладуда. На відміну від своїх предків, він не мав синів. Зате у нього народилися три дочки: Гонерілія, Регана і молодша - Корделія.

Король хотів поділити королівство на три частини, щоб кожна з дочок отримала свою. Однак старші стали плести інтриги за спиною батька з метою захоплення влади. В результаті монарх був змушений тікати в Галію, де об'єднався зі своєю молодшою дочкою і відправився в похід на Британію на чолі великої армії. Леір, отримавши перемогу, правив ще три роки, а потім передав трон Корделіі.

4. Гамлет

У Гамлета, як і у інших героїв Шекспіра, був історичний прототип, про який «англійське все» дізнався з праць датського хроніста XII століття Саксона Грамматіка. Виявляється, давним-давно в Ютландії спокійно собі жив принц Амлет. Але безтурботне життя принца закінчилося, коли злі вороги вбили його батька Горвенділа. Щоб помститися за смерть батька, Амлет прикинувся божевільним, тим самим обхитрував ворогів, після чого жорстоко з ними розправився, зрадивши смерті в числі інших і свого вітчима. До речі, він, схоже, не рефлексував з приводу і без нього, а був людиною досить рішучою. Жив він, на відміну від Гамлета літературного, довго і, можливо, щасливо, поки не загинув в битві з королем Данії.

5. Отелло

Прототипом знаменитого Отелло з п'єси «Отелло, венеціанський мавр», ймовірно, є італієць на ім'я Мауріціо Отелло. Він стояв на чолі венеціанських військ на Кіпрі з 1505 по 1508 рік. У цей період померла дружина полководця, причому обставини її смерті були досить загадковими. З тих на Кіпрі пір існує замок Отелло в Фамагусті, де нібито була задушена Дездемона.


Читати також