Користь для здоров’я від вживання свіжих фруктів

вживання свіжих фруктів

Обговорюючи користь для здоров’я від вживання свіжих фруктів, варто зазначити, що фрукти - це не просто фруктоза. Цей конкретний інгредієнт викликає найбільше суперечок, але необхідно згадати численні цінні фруктові компоненти, такі як: вода, глюкоза, вітаміни, мінерали, харчові волокна, флавоноїди, каротиноїди, органічні кислоти та інші сполуки, що, безсумнівно, позитивно впливає на здоров’я людини. Більше того, свіжі фрукти, як правило, характеризуються низькою енергетичною щільністю, і, отже, здається, що їх регулярне і, що важливо, раціональне споживання є важливим елементом щоденного меню людини, яка одночасно дбає про гарне здоров’я та струнку фігуру. Тому сьогодні доставка фруктів як ніколи актуальна.

Серед іншого вживання свіжих фруктів може позитивно впливати на процес схуднення, а не збільшувати масу тіла, як це досить часто зустрічається.

Відчуття ситості

Виявляється, що вживання свіжих фруктів посилює відчуття ситості і тим самим призводить до значного зменшення енергетичної щільності раціону. На цей ефект безумовно впливає високий вміст у фруктах води та харчових волокон, зокрема водорозчинних фракцій.

Вітаміни та мінерали

Завдяки правильному надходженню свіжих фруктів у щоденний раціон можна збільшити частку вітамінів та мінералів, а також цінних фітохімікатів, таких як поліфеноли, які мають антиоксидантні властивості та позитивно впливають на вуглеводний баланс організму та процес зменшення жирової тканини.

Мікробіота кишечника

Регулярне вживання свіжих фруктів сприяє поліпшенню мікробіоти кишечника. Це можна пояснити підвищеним споживанням харчових волокон та фітохімікатів, що природно містяться у свіжих фруктах, що сприяє збільшенню кількості бактероїдетів та зменшенню кількості фірмікутів. Результати досліджень, проведених до цього часу, показали, що склад мікробіоти кишечника людей, що страждають ожирінням, зазвичай характеризується аномальним співвідношенням бактеріоїдетів до фірмікутів, з переважанням останніх.

Свіжі фрукти – краще, ніж фруктовий сік

Вживання свіжих фруктів - це не те саме, що випити склянку фруктового соку, оскільки останній продукт позбавлений харчових волокон і більшості антиоксидантних фітохімікатів, важливих для здоров’я. Тому не рекомендується вживати велику кількість фруктових соків. Особливо це стосується певних груп населення, таких як діти, люди з ожирінням та люди з порушеннями толерантності до глюкози.

Зниження ризику винекнення деяких захворювань

Систематичний огляд та мета-аналіз, опубліковані в 2017 році, включаючи 95 перспективних досліджень, показали, що споживання свіжих фруктів (переважно яблук, груш і цитрусових) та свіжих овочів (особливо листових зелених овочів, хрестоцвітних овочів). Жовтий та зелений) асоціюється зі зниженим ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, раку та смертності від усіх причин. Багато наукових товариств, що формують думку, у галузі харчування та охорони здоров'я рекомендують збільшити споживання як свіжих фруктів, так і овочів для профілактики серцево-судинних захворювань, раку та попередження передчасної смерті. Автори цього мета-аналізу, базуючись на отриманих результатах, дійшли висновку, що оптимальний добовий запас свіжих овочів та фруктів для здоров'я може коливатися в діапазоні від 600 до 800 грам, тобто близько 8-10 порцій на день.

Джерело фруктози

Підсумовуючи переваги споживання свіжих фруктів, слід цитувати результати нещодавно опублікованого систематичного огляду та метааналізу, в яких вчені підсумовували результати 155 досліджень контрольованого втручання. На цій підставі вони дійшли висновку, що негативні наслідки для здоров’я в основному виникають внаслідок споживання харчових продуктів, що переробляються з високим рівнем переробки, зокрема напоїв та молочних продуктів, додатково підсолоджених цукром та / або глюкозо-фруктозним сиропом, тоді як свіжі фрукти, хоча і є джерелом фруктози, не виявляють шкідливий вплив на здоров'я, включаючи контроль рівня глюкози в крові, і навпаки, наслідки їх споживання позитивні.

Користь для здоров’я

Потенційна користь для здоров’я в результаті оптимального надходження харчових волокон, що містяться у свіжих фруктах. Вони включають: захист травного тракту (наприклад, при запорах, синдромі подразненого кишечника, запальних захворюваннях кишечника, дивертикулярній хворобі товстої кишки), тривалий контроль ваги, зниження ризику серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та метаболічного синдрому, профілактика раку кишечника.


Читати також