13-01-2021 Мистецтво 1889

Декілька підказок, завдяки яким «Твін Пікс» вже не здається таким заплутаним

Декілька підказок, завдяки яким «Твін Пікс» вже не здається таким заплутаним

Серіал «Твін Пікс» вийшов на екрани в 1990 році, але й досі розбурхує уми глядачів. Історія, яку створили Девід Лінч та Марк Фрост, простягається на 3 сезони серіалу, 1 повнометражний фільм і кілька книг, але навіть ретельне вивчення всього матеріалу не дає відповідей на всі питання. Вибудовуються чисельні версії того, що відбувається, кожна з яких може бути ключем до розгадки.

У жовтні 2019 року блогер Россетер опублікував на своєму каналі Twin Perfect відео довжиною 4,5 години, яке пропонує, здається, одну з найбільш цілісних теорій. Ми в Експерименті ознайомилися з революційною теорією і зараз перекажемо її настільки коротко, наскільки це взагалі можливо.

Як з'явилося відео

У жовтні 2019 року блогер Россетер (повне ім'я він не називає) опублікував на своєму каналі Twin Perfect в Ютубі повний розбір усіх частин «Твін Пікса» - оригінального серіалу, фільму «Твін Пікс: Вогню, іди зі мною» і третього сезону, що вийшов 2017-го, - довжиною 4,5 години «Twin Peaks ACTUALLY EXPLAINED (No, Really)». Як розповідає сам автор, він працював над цим відео протягом двох років: прочитав і подивився кожне інтерв'ю з авторами, використовував у ньому всі існуючі додаткові матеріали до шоу, кожну передачу, фанатську теорію про нього, блоги та подкасти - будь-яку доступну інформацію про «Твін Пікс». Він довго працював над сценарієм цього відео, тестував його на декількох фокус-групах, учасників яких просив вказувати на всі смислові розбіжності. «Я з усіх сил намагався створити щось, що оцінили б інші, що б доповнило цю нерозкриту загадку і знову викликало б дискусії про моє улюблене телешоу», - пише він.


На початку ролика Россетер попереджає, що відео наповнене спойлерами. Крім того, він звертає увагу, що розбирає тільки частини, автором яких був Девід Лінч (як відомо, майже весь другий сезон, який визнаний невдалим, робив не він). Автор не наполягає на тому, що його теорія - єдино правильна, однак пропонує простежити хід його думки і переконатися в тому, що в ній дійсно є якась логіка.

Читайте також: Музыка в фильмах Дэвида Линча

Ймовірно, описи нижче можуть нагадувати маячню, проте якщо ви дивилися всі частини шоу, то зможете побачити в них сенс. Отже, починаємо препарувати Твін Пікс.

Місто Твін Пікс не те, чим здається

Все, що відбувається в цьому містечку, - це ілюзія всередині фільму, на що вказує ряд знаків.

Містечко Твін Пікс

Дія серіалу починається з лісопилки невипадково

Складно пригадати ще який-небудь детективний серіал, де фігурувала б лісопилка. Між тим в «Твін Пікс» вона грає чималу роль. І в цьому можна побачити певний натяк на нереальність того, що відбувається, тому що saw logs перекладається не тільки як «пиляти дрова», а й як «хропіти». Таким чином, все, що відбувається, - це сон. Деякі персонажі знають про це. Наприклад, агент Філіп Джеффріс, якого зіграв Девід Боуї в повнометражному фільмі «Твін Пікс: Вогню, іди зі мною». Він ненадовго з'являється в офісі ФБР і видає фразу: «Ми живемо всередині сну».

Розслідування злочину - це символ телебачення

Слова про сни не треба сприймати надто буквально. Під сном можна мати на увазі якусь ілюзію, життя за чужими правилами. Правила гри, зазвичай, вирішені для героїв телешоу. Таким чином, вбивство Лори Палмер і подальше розслідування можна сприймати як якусь постановку.

Лора Палмер

Червона кімната - екскурсія за лаштунки

У всьому світі театральна завіса переважно червоного кольору. У містичній кімнаті висять такі штори невипадково. Це закулісся, в якому опиняються ті, хто знає або здогадується про нереальність того, що відбувається в місті. Також там опиняється Лора Палмер після того, як її роль в постановці зіграна. А візерунок на підлозі кімнати має стереоефект теж невипадково. Він символізує радіохвилі, і це може говорити про те, що закулісся відноситься швидше до телебачення, ніж до театру.

Твін Пікс. Червона кімната

Світлу теж необхідно приділити увагу

В особливо напружених сценах можемо спостерігати коло світла на акторах, в чому знову ж таки можна розгледіти натяк на театральність. Директор картини виділяє значні для сюжету моменти за допомогою світла, імітуючи прожектор. У серіалі подібний ефект найчастіше використовується, коли відбувається якийсь злочин.

Агент Купер - це ми з вами

Мало хто залишив поза увагою, що Дейл Купер діє аж надто нестандартно для агента ФБР. Він шукає правду, спираючись на символи. Наприклад, просить помічника зачитувати імена, поки він буде жбурляти каміння в пляшку, а влучання при оголошенні якогось імені говоритиме про причетність цієї людини. Справа в тому, що Купер - це ми з вами, глядачі. Нам потрібно розгадати загадку Твін Пікса, але при цьому нам чужі методи професіоналів.

Агент Купер

Велетень і карлик

Обидва ці герої - це передбачувані духи кінематографа. У 3-му сезоні бачимо, що велетень живе в чорно-білому кінотеатрі. Він є духом великого кіно (цей символ прийшов з трансцендентальної медитації, яку практикує Лінч), і саме з його голови з'являється Лора Палмер. Можливо, в цьому персонажі Девід Лінч втілив самого себе: він майстер повнометражного кіно, а Лора Палмер створена його уявою. За лаштунками телебачення мешкає злий дух - карлик. При цьому режисер від нас не приховує, що маленька людина - це автономно існуюча рука персонажа на ім'я Майк. Таким чином, Майк - це дух самого телебачення, в якому добро і зло повинно бути збалансовано. Але сталося так, що зло відокремилося і зосередилося в новій істоті, яка веде свою гру.

Боб

Дух на ім'я Боб - це та сама жорстокість заради розваги. Він опановує героями серіалу і змушує їх скоювати злочини, тим самим здобуваючи для мешканців закулісся страждання, якими ті харчуються. У 1-му сезоні особа Боба на долю секунди перетворюється на голову сови. Логічно припустити, що Боб може перетворюватися або вселятися в сову і так переміщуватися.

Твін Пікс. Боб

Майк

Персонаж, що втілює телебачення, яке хоче дотримуватися балансу. Він відрізав собі руку, що заволоділа Бобом, щоб позбутися жорстокості.

Так що ж таке сови насправді

Фразу «Сови не те, чим здаються» знають навіть ті, хто ніколи не дивився «Твін Пікс». Цей птах став одним із символів всесвіту - серіал і фільм буквально нашпигований совами, якщо придивитися – це і світильники у формі сов, і всілякі статуетки майже в кожному місці. Оскільки Боб, котрий постає іноді в образі птаха, уособлює жорстокість на телебаченні, то сови практично в кожному будинку Твін Пікса означають, що Боб проник скрізь, де є телевізор. Але це ще не все. В останній серії 3-го сезону агент Купер багатозначно дивиться на телевежу, яка своїми обрисами також нагадує сову, після чого повідомляє: «Ось це місце». Як Боб переміщується, використовуючи тіло сови, так і телевізійна жорстокість подорожує світом за допомогою телевеж.

Страшенно хороша кава! … І гаряча!

У серіалі агент Купер нагороджує свій улюблений напій всілякими епітетами і навіть заявляє, що без кави і пончиків працювати взагалі не може. Тобто кава - це якесь паливо, завдяки якому сюжет може просуватися. Коли Купер потрапляє до Червоної кімнати, його кава кілька разів змінює свою густоту, тому він не може зробити ковток. Ця субстанція підвладна істотам за лаштунками, які вирішують – просувати розслідування далі чи ні.

Твін Пікс. Кава

Вишневий пиріг

Пиріг з вишневою начинкою давно став символом серіалу. Мережею гуляє безліч його рецептів. Якщо акцентувати увагу на їжі, що з'являється в серіалі, можна помітити – найзапекліші негідники до неї байдужі. А ось пончики і вишневий пиріг їдять тільки ті герої, які уособлюють добро. У 3-му сезоні десерт навіть стає таким собі стоп-знаком для бандитів, а його наявність у Купера запобігає злодіянню.

Розкриття імені злочинця - перемога зла

Найвідданіші фанати серіалу знають, що Девід Лінч до останнього не хотів називати ім'я злочинця, але піддався тиску студії, після чого популярність серіалу почала згасати. Режисер прагнув приділяти більше уваги особистості Лори Палмер, яка розкривалася через знайомство з її оточенням. Мабуть, він хотів, щоб глядач не сприймав злодіяння в телешоу як конвеєр, коли після викриття лиходія про потерпілого вже ніхто не згадує і жадає нових емоцій. Але саме так і вийшло. Глядач дізнався, хто вбивця, а ким була Лора, стало вже неважливо.

Твін Пікс. Ліланд

Що означають двійники

Якщо брати до уваги твердження про те, що Дейл Купер уособлює телевізійну аудиторію, то створення його злого двійника теж має сенс. У кожній людині необхідно дотримуватися балансу між добром і злом. Перебуваючи під згубним впливом Боба, тобто телевізійного зла, на передній план виходить темна частина глядача, який дивиться шоу заради видовища.

Танець Одрі Хорн

Дівчина, яка закохується в Дейла Купера і прагне йому допомогти, символізує щастя, яким винагороджується чеснота. Творці навіть хотіли, щоб між героями зав'язалися стосунки, але змушені були переписати сценарій через ревнощі справжньої пасії актора. Танець Одрі - це мрія про любов і світле майбутнє, і якщо в 1-му сезоні йому ніщо не заважає, то в 3-му жінку віроломно перериває чиясь бійка. Екранне насильство перемогло, можливе щастя втрачене.

Танець Одрі Хорн

Зверніть увагу, в якому році з'являються лісоруби

У 3-му сезоні «Твін Пікса» після появи на екрані цифр «1956» із нізвідки з'являється лісоруб, який проникає на радіовежу і починає гіпнотизувати слухачів, закликаючи їх «напитися води з криниці». Почувши його заклик по радіохвилях, всі засинають. Цікаво, що у квітні 1956 на телеекрани виходить перша півгодинна мильна опера, і такий формат стає мегапопулярним у глядачів. Люди у всьому світі стають буквально загіпнотизовані улюбленими багатосерійними шоу.

Твін Пікс. Лісоруб

Що таке гармонбозія

Істоти з Чорного вігваму харчуються гармонбозією - субстанцією зі страждань і скорботи своїх жертв, яка нагадує кукурудзяне пюре. Виникає питання, звідки у творців могла з’явитися асоціація зі стравою саме з цієї злакової культури? А тепер давайте згадаємо, що ми любимо ласувати за переглядом фільму? Звичайно, попкорн, який, як відомо, є снеком із кукурудзи. Також в Америці був популярний такий напівфабрикат, як TV-обід: ланч-бокс з їжею, яку традиційно наминали за переглядом телепередач. У ньому також часто були гарніри з кукурудзи. Тому напрошується висновок, що гармонбозія - це з'їдене блюдо з кукурудзи, яке символізує нашу увагу. Ним і харчується зло, поки ми з цікавістю спостерігаємо за злочинами в телешоу.

гармонбозія

Вогонь і електрика

Вони символізують те ж саме, вони можуть як освітлювати речі, так і руйнувати їх залежно від намірів джерела. Тому важливі дроти і розетки - ними «вогонь» переміщується. Лісники і електрики - джерела цих пожеж, вони не несуть нічого доброго, там, де вони, - завжди смерть.

«Запрошення до кохання»

Це підказка про те, що «Твін Пікс» - це шоу, яке зібрало в собі всі кліше з серіалів 1980-х. У цьому «Запрошенні», яке дивляться жителі Твін Пікса навіть є схожі персонажі, якщо придивитися. Його вигадував співавтор Лінча Марк Фрост - і Линчу не подобалося, що він вийшов настільки безглуздим. Це відвернуло увагу аудиторії від початкового посилу.

Читайте також: Театр Дэвида Линча. Обзор канала

Джерело всього зла

Це випробування ядерної зброї. Після вибуху в 1945-му зло відклало яйця, які вилупилися в 1956-му - в дитинстві Лінча, коли з'явилися перші мильні опери і рок-н-рол, - і заповзли всередину телеглядачів (сцена, де якась комаха заповзає в рот сплячої дівчини). З тих пір спрага зла живе в телеглядачах.

Каблучка з зеленим каменем

Це замкнуте коло насильства і жорстокості (золото - провідник електрики), який, однак, Майк перервав, коли вставив у нього зелений камінь з ізолятора (шматочок від стола в Чорному вігвамі) з символом сови - «Твін Пікса» - на ньому. Хто одягає каблучку з каменем, у того ще є шанс врятуватися від Боба, тому Ліланд біситься, коли бачить, що Лора одягала його.

Твін Пікс. Кільце із зеленим каменем

Майор Бріггс

Це Марк Фрост, який намагається розтлумачити Куперу (глядачеві) події в Твін Піксі. Насправді співавтор Лінча після завершення «Твін Пікса» писав книги про його символи в цій історії.

Філліп Джеффріс

Герой Девіда Боуї потрібен був тільки, щоб розповісти про існування Чорного вігвама і Джуді, а більше ні для чого, тому і зник.

Дайана

Це неіснуючий співрозмовник Купера (Тульпа), а в третьому сезоні - фантазія глядача про те, якою має бути Дайана (з волоссям і нігтями під колір червоної кімнати, наприклад).

Твін Пікс. Дайана

Вбивство Боба зеленою рукавичкою

Це зовсім не фінал, яким його задумував Лінч, а фантазія глядача, який хотів би бачити вбивство Боба ось таким - остаточним і розважальним.

Крик Лори Палмер

Свідчення того, що «Твін Пікс» помер, його більше немає.

Крик Лори Палмер

Що, можливо, мав на увазі Девід Лінч

Зрозуміло, загадок залишається ще багатенько. Але, аналізуючи все вищесказане, можна зробити висновки.

«Твін Пікс» - це не тільки історія про вбивство Лори Палмер, а й висловлювання про розважальне телебачення, його творців і глядачів. У цій системі координат кожен елемент символізує ту чи іншу частину даного процесу. Зрозуміло, що режисер незадоволений телебаченням. У боротьбі за увагу глядача перемагає екранна жорстокість. Це означає, що Боб заволодів розумом набагато більшої кількості людей, тільки не буквально, а символічно. Але не все так сумно. Можливо, добро просто дрімає і чекає свого часу (як Купер в Червоній кімнаті).

Режисер Девід Лінч


Читати також