21-07-2021 Мистецтво 432

5 фільмів про здоровий спосіб життя

Що подивитися. 5 фільмів про здоровий спосіб життя

Ця добірка фільмів про дієти, наукові дослідження харчування і біологічні ритми.

Planeat, 2010


Це історія трьох осіб: біохіміка Коліна Кемпбелла, дієтолога Колдуелл Ессельстіна і кліматолога Гідона Ешела. Вони впродовж життя шукають дієту, яка корисна для здоров'я людини і сприятлива для навколишнього середовища. За допомогою інноваційних фермерів та шеф-кухарів фільм показує, як можна вирішити проблеми, з якими ми стикаємося сьогодні, не вдаючись виключно до дієти з сочевиці і листя салату.

Розповідь не просто про рослинну їжу, а історія про те, що їжа може змінити все.

Виделки проти ножів (Forks Over Knives), 2011

Слоган фільму: «Увага! Цей фільм може врятувати вам життя!»

У ньому в доступній формі розкриваються результати найбільших і революційних наукових і клінічних досліджень взаємозв'язку харчування та хронічних захворювань: діабету, різних видах раку, серцево-судинних, аутоімунних та інших хвороб. Чого вартий дослідження вищезгаданого Коліна Кемпбелла в області захворювання на рак. Воно охопило близько 100 000 чоловік, тривало кілька років, в ньому враховувалося більше 300 змінних факторів. Крім фільму є і однойменна книга «Виделки проти ножів. Простий шлях до здоров'я».

Правда про те, як бути в формі (The True About Getting Fit), 2018

Медичний журналіст Майкл Мозлі тестує на собі різні методики схуднення та оздоровлення. Одна з них допомогла йому перемогти діабет. У цьому фільмі він під наглядом фахівців перевіряє на собі: чи достатньо займатися спортом дві хвилини в тиждень; яке навантаження дійсно допомагає наростити м'язи; чи може фізична активність поліпшити психологічний стан. А ще у фільмі йдеться про те, як наука може допомогти кожному з нас тренуватися краще і ефективніше.

Мозок на прокачку (Redesign My Brain), 2013

Австралійський телеведучий Тодд Семпсон ставить експерименти на собі, щоб перевірити кордон нейропластичності. Його завдання - поліпшити пам'ять, стати розумнішими і побороти старіння. В одному з епізодів Тодд, зовсім не шанувальник басейнів, дозволяє замкнути себе в наручниках під водою: завдання - вибратися на поверхню зусиллями мозку. Серіал отримав головний приз Австралійської кіноакадемії за кращий документальний фільм 2014 року.

Біологічний годинник: що змушує їх працювати (Body Clock: What Makes Us Tick?), 2018


У 2017 році Нобелівська премія з фізіології або медицини була присуджена трьом ученим за дослідження в галузі біологічних ритмів. Немає сумнівів: ці ритми сильно впливають на здоров'я людини.

Як тоді спати і не спати, щоб жити в оптимальному графіку? Відповідь на це питання підказує експеримент з колишнім військовим Алдо Кейном, який провів 10 днів в повній ізоляції в покинутому бункері, відчуваючи на собі різні умови освітленості. Група вчених стежить за тим, як у Кейна відбувається синхронізація з рештою світу і як це впливає на його фізичний та психічний стан. Також у фільмі є наукові пояснення сну і корисні поради.


Читати також