23-02-2022 Мистецтво 388

Що послухати. Польський джаз

Польський джаз

Джаз у Польщі завжди був найяскравішим синонімом свободи та сміливим творчим викликом усім заборонам. Його історія бере свій початок у 20–30-х роках минулого століття. Саме тоді в Польщі з’явилися перші джазмени-віртуози. Вам же, шановні читачі, насамперед буде знайоме ім’я Кшиштофа Комеди, найвідомішого джазмена 1960-х, та, втім, і всієї історії польського джазу. У Польщі ХХ століття джаз був в авангарді демократичних процесів і підтримував тісний зв’язок з усіма видами незалежного мистецтва. Але ця тема варта окремого лонгріду. А наша стаття буде присвячена найцікавішим польським джаз-виконавцям сучасності.

Отож, сідайте зручніше, вмикайте колонки або навушники, ми починаємо.

Leszek Możdżer

Лешек Можджер – польський композитор, джазовий піаніст і музичний продюсер, творець музики для кіно. Найкраще слово для того, щоб визначити творчість Можджера, — непередбачуваність. Він виконує джазові варіації Шопена, музику Адама Маковича, композиції Кшиштофа Комеди та Збігнева Прейснера, грає з Петом Метіні й Арчі Шеппом, Томашем Станьком, Михайлом Урбаняком і Ганною Марією Йопек, створює першу у світі транс-оперу з п’єс за творами Томаса Бернхарда і грає варіації культових фатальних і гранж пісень з контрабасистом Ларсом Даніельсоном. Геніальний музикант!

Tomasz Stańko

Томаш Станько — джазовий трубач і композитор. Томаш зарекомендував себе як провідна постать не лише в польському джазі, а й на світовій арені. Його музику легко впізнати з перших звуків характерного звучання труби.

Marcin Wasilewski Trio

Це тріо вважається однією з найвидатніших і найбільш самобутніх джазових команд свого покоління, що має визнання як на польській, так і міжнародній сцені. Марчин Василевський (Marcin Wasilewski) — фортепіано, Славомир Куркевич (Sławomir Kurkiewicz) — контрабас і Міхал Міськевич (Michał Miśkiewicz) — перкусія.

Janusz Muniak

Януш Муняк — польський джазовий музикант, саксофоніст, флейтист, аранжувальник і композитор. Його називали «серцем польського джазу» та «хрещеним батьком» кількох поколінь польських джазових музикантів. Януш був одним із піонерів фрі-джазу в Європі, хоча в пізнішому віці схилявся до мейнстріму.

Sylwester Ostrowski

Сильвестр Островський — унікальна особистість у польській культурній спільноті. Він вдало поєднує роль джазового саксофоніста з культурною анімацією, включно зі створенням Щецинського джазового фестивалю. Сильвестр розвиває міжнародні культурні зв’язки з представниками джазової індустрії. У його біографії — альбом, записаний з американською джазовою вокалісткою Деборою Браун, гастролі з Боббі Вотсоном, Вінтоном Марсалісом і Кейоном Гаррольдом.

Paweł Kaczmarczyk

Павел Качмарчик — яскравий представник сучасного польського джазу: піаніст, композитор, аранжувальник. Разом зі своїм тріо виступає у всіх частинах світу, бере участь у престижних джазових фестивалях.

Kasia Pietrzko

У польському джазі Кася — перша жінка-інструменталіст, яка очолює власний ансамбль. Кася Петшко — польська піаністка, композиторка й аранжувальниця. Kasia Pietrzko Trio — злагоджений ансамбль із непростою, драматичною, сучасною музикою.

Maciej Kadziela

Мачей Кандзела — польський саксофоніст, композитор, викладач Музичної академії в Лодзі.

Mateusz Gaweda

Матеуш Гавенда — випускник Музичної академії в Кракові. Учасник колективів Pezda/Gaweda Duo, Mateusz Gaweda Trio, PeGaPoFo, Cracow Jazz Collective, Silberman, репертуар яких складається переважно з його власних творів. Співпрацює та виступає з відомими представниками польської та зарубіжної джазової сцени.

Kamil Piotrowicz Sextet

Академічний мінімалізм і композиторський фрі-джаз — ось за чим приходить слухач на концерти Kamil Piotrowicz Sextet. Музика колективу ґрунтується на авторських творах лідера Каміла Піотровича.

Kuba Wiecek Trio

Куба Венчек — польський саксофоніст і джазовий композитор. Незважаючи на свій юний вік, Куба сьогодні є одним із найвідоміших джазових музикантів у Польщі.
В основі більшості п’єс колективу Kuba Wiecek Trio лежить потужний пульс, жорсткі ритмічні контрасти, а в мелодії — короткі драйвові поспівки, які складаються буквально з двох-трьох нот.

Tomasz Chyła

Томаш Хіла — джазовий скрипаль, один з яскравих представників молодого покоління на польській джазовій сцені. Його власні ансамблі — це MNR Kolektyw і Tomasz Chyła Qunitet. Він двічі був номінований на найпрестижнішу в Польщі музичну премію «Фрідерік»: у 2018 — в категорії «Джазовий дебют року», а в 2019 вже як «Джазовий артист року».

Marcin Pater

Марчін Патер — вібрафоніст, барабанщик, композитор. Нині музикант є лідером гурту «Marcin Pater Trio» та постійним учасником гурту «Early Birds», з яким у нього вийшов дебютний альбом "Świt».

Marcin Masiecki

Марцін Масецький — піаніст-авангардист. Один із найплідніших і самобутніх музикантів Польщі. Володар безлічі нагород, він активно грає на всіх клавішних інструментах, пише для кіно і театру, продюсує фестивалі, диригує оркестрами, навчає, записує та курує музичні заходи. Його проєкти охоплюють широкий діапазон стилів, а віртуозне змішування різних жанрів, а також стирання кордонів між високим мистецтвом і розвагою стали його відмінними рисами.

Contemporary Noise Quintet

Брати Бартек (ударні) та Куба Капса (фортепіано) - засновники гурту, який спочатку називався Contemporary Noise Quintet (відповідно до кількості учасників) -  раніше були відомі як творці емокор-колективу Something Like Elvis. До складу групи також увійшли саксофоніст Томаш Глацик, трубач Войтек Яхна, басист Павло Уровскі та гітарист Каміл Патер, який приєднався в листопаді 2006 року. Згодом в ансамблі з’явився Патрік Вецлавек, який замінив Павла Уровскі. Дебютний альбом Contemporary Noise Quintet «Pig Inside the Gentleman» побачив світ у 2006 році та дістав сприятливі відгуки критиків.

Pink Freud

Колектив Pink Freud утворився в 1998 році в Ґданську як об’єднання музикантів, які збиралися освоювати нові сфери імпровізації. Починався колектив як тріо і надихався джазом, фолком, джанглом, драм-н-бейсом. Сьогодні критики музику Pink Freud називають «транс-джаз-денс». Але яка різниця, як вона називається, головне — слухати.

Joanna Duda

Джоанна Дуда відрізняється різнобічним підходом до музики. Вона пише, імпровізує, грає і продюсує, використовуючи як акустичні (переважно фортепіано), так і електронні інструменти (комп’ютер, синтезатор, драм-машина). Вона також активно працює в галузі образотворчого мистецтва та виявляє цікавість до відеоарту й інсталяції. Крім сольної роботи, вона також є учасницею кількох гуртів, включно з Joanna Duda trio, J = J та Wojtek Mazolewski Quintet.


Читати також