Як вивчити англійську мову. Практичні поради

Як вивчити англійську мову. Практичні поради

Англійська мова одна з найпопулярніших у сучасному світі. У тих, хто досконало знає її, більше шансів вступити до ВНЗ і влаштуватися на престижну роботу. З нею комфортніше подорожувати світом і навіть шукати інформацію на просторах всесвітньої павутини.

Вивчення іноземної мови ми розпочинаємо в школі, продовжуємо в університеті, займаємося з репетиторами, відвідуємо курси вивчення англійської мови. Як опанувати іноземну мову максимально ефективно і швидко? У цій статті представлені найдієвіші практичні поради.

Коли почати вивчення

Вчитися новому ніколи не рано й ніколи не пізно. Думка, що успіху у вивченні можуть досягти лише ті, хто почав займатися в дитинстві, помилкова. Осягати ази іноземної можна в будь-якому віці.

Постановка мети

Успіх будь-якої справи визначає чітка постановка мети та мотивація. Якщо з метою все зрозуміло, то з мотивацією трохи складніше. Визначтеся, для чого ви хочете вивчити мову. Наприклад, ви плануєте переїзд до англомовної країни, або хочете подивитися фільм, або прочитати книгу мовою оригіналу. Завдання не завжди має бути глобальним, його можна розбити на кілька пунктів і планомірно просуватися вперед.

Виберіть зручний спосіб навчання

Займатися можна самостійно, брати індивідуальні уроки або записатися на групові курси вивчення англійської мови. Вибирайте той варіант, який видається вам найзручнішим.

Займайтеся щодня

Банальна порада, але дієва. Займайтеся щодня. Якщо в щільному графіку важко викроїти кілька годин, то цілком достатньо приділяти вивченню предмета 20–30 хвилин на день. Цього часу вистачить, щоб завчити кілька нових іноземних слів, прочитати кілька сторінок книги або послухати пісню англійською.

Вивчайте правила читання

В англійській мові багато слів вимовляються не так, як пишуться. Опанувати цю базову навичку допоможе транскрипція.

Формуйте словниковий запас

Зручно користуватися візуальним словником. Картинки, які супроводжуються вимовою слова носіями мови, полегшать запам’ятовування нової лексики.

Вивчайте граматику

Викладачі курсів вивчення англійської мови попереджають, що заучуванням слів іноземну мову не освоїти. Граматика допоможе не тільки правильно і красиво складати речення, але й бути чітко зрозумілими англомовними людьми.

Виконуйте різні види завдань

Процес отримання знань відбувається у всіх по-різному. Хтось легше сприймає інформацію на слух, комусь потрібно скласти конспект. Неможливо опанувати нову мову одним зубрінням правил. Потрібно читати книги, дивитися фільми, слухати радіопередачі англійською.

Вдосконалюйте мовні навички

Після занять на курсах вивчення англійської, практикуйте і вдома. Читайте невеликі прості статті, слухайте новини, намагайтеся письмово відтворити сприйняту на слух інформацію.

Застосовуйте знання на практиці

Одним зубрінням не досягти  успіху. Регулярно практикуйтесь. Вживайте в мові іноземні слова, складайте невеликі есе, промовляйте їх уголос.

Скористайтеся онлайн-ресурсами

На просторах інтернету багато матеріалів для вивчення англійської: відеоуроки, аудіоподкасти, випуски новин, навчальні ігри, семінари. Використовуйте весь арсенал пропонованих засобів.

Спілкування з носіями мови

Одна з найдієвіших практик — спілкування з людьми, для яких англійська є рідною. Зареєструвавшись у спеціалізованих спільнотах, ви не тільки підтягнете свою англійську мову, але й зможете познайомитися з цікавими людьми та завести нових друзів.

Дійте відповідно до своїх інтересів

Якщо ви, наприклад, затятий кіноман, дивіться фільми та серіали іноземною мовою. Якщо ви любите читати, читайте англійських авторів в оригіналі.

Не намагайтеся охопити все й одразу

Особливо ця порада актуальна для початківців. Не потрібно намагатися завантажити себе великим обсягом інформації, такий метод не ефективний. Курси вивчення англійської мови розроблені так, що новий матеріал дається поетапно та дозовано.

Знайдіть однодумців

Вивчення нової мови в компанії з друзями чи родичами стане не лише набагато цікавішим, а й продуктивнішим. Ви зможете разом виконувати вправи, складати діалоги, допомагати та підказувати один одному. Якщо серед вашого оточення ніхто не запалився цією ідеєю, приходьте на курси вивчення англійської, там дефіциту в однодумцях не буде

Повторюйте

Повторення закріплює пройдений матеріал. Повторюйте не лише правила, а й нові слова. Переглядайте фільми. З кожним разом ви помітите, що вам стає легше розуміти іноземну мову.

Не помиляється той, хто нічого не робить

Помилки — це невід’ємна частина процесу опанування новими знаннями, вміннями та навичками. Не пасуйте перед труднощами й не судіть себе суворо, якщо щось поки не виходить.

Подорожі

Якщо є така можливість, не забудьте відвідати країну, в якій розмовляють англійською. Перебування в такому середовищі сприятливо позначиться на вдосконаленні вимови, сприйняття чужої мови на слух і дасть змогу застосувати знання на практиці.

Не соромтеся питань

Вивчення нового предмета пов’язане з виникненням безлічі питань, тому для недопущення прогалин у знаннях звертайтеся до викладача курсів вивчення англійської з усіма незрозумілими моментами.

Запишіться на курси вивчення англійської

Маючи величезне бажання, займатися можна й самостійно, використовуючи різні програми та додатки. Але все ж таки, якщо ви новачок, то краще навчатися під керівництвом фахівця.

Переклала Юлія Дорош


Читати також