Розмовна англійська для подорожей

Розмовна англійська для подорожей

Можливість вирушити за кордон на відпочинок, екскурсію з'явилася практично у кожного. Почуватися комфортно в більшості країн, не відчувати незручностей в аеропорту, ресторані, магазині, на вулиці, допомагає знання розмовної англійської мови для туристів. Воно дає можливість не залежати протягом усієї поїздки від гіда, частину часу присвятити вільним прогулянкам, шопінгу, вивченню міста, країни або навіть здійснити самостійну подорож особисто розробленим маршрутом.

Можна, звичайно, піти в магазин та купити розмовник англійської для туриста. Але такий помічник  не завжди зручний. До того ж, і його потрібно буде як слід проштудіювати перед поїздкою, вивчити всі корисні фрази англійською для туристів. Без практики заучування слів все це може не принести належного результату. Тому не баріться із вивченням мови.

Як не розгубитися в аеропорту?

Пасажири здебільшого прибувають до аеропорту завчасно, приблизно за 1,5-2 години до початку реєстрації на рейс. Обов'язково знадобиться знання кількох важливих фраз, які допоможуть зорієнтуватися під час посадки, зрозуміти, що говорить персонал, які дії потрібно виконати. Знаючи розмовну англійську, в аеропорту будь-якої країни можна буде почуватися вільно та впевнено.

Як не розгубитися в аеропорту?

Першою фразою, з якою зазвичай починається діалог, є: "What`s your final destination?" або «Where are you flying today?». Вони означають: "Який Ваш кінцевий пункт призначення?" або «Куди Ви летите?». У відповідь потрібно назвати країну, в яку Ви прямуєте.

Якщо необхідно дізнатися, коли почнеться реєстрація на Ваш рейс, можна підійти до check-in desk (реєстрація) і звернутися до службовця з питанням: "What time do I have to check in?" (Коли потрібно пройти реєстрацію?).

Вперше, перебуваючи у великому аеропорту, легко розгубитися, не розібратися, де проходить реєстрація на потрібний рейс. Щоб отримати допомогу, потрібно звернутися з питанням: «Where do I check in?» (Де відбувається реєстрація?).

Не виключена ситуація, коли час вильоту літака змінено з будь-яких причин або Ви тільки купуєте квиток і необхідно уточнити, коли буде потрібний рейс. У такому разі на запитання: "What time does my flight leave?" (У скільки мій виліт?) можна отримати від службовців вичерпну відповідь.

На жаль, авіарейси нерідко затримуються з різних причин. Знання фрази: The flight has been delayed (Виліт затримується) допоможе уникнути непотрібних хвилювань і суєти. Почувши її, можна дізнатися додатково, на який час переноситься рейс та спокійно відпочити у залі очікування.

При реєстрації на рейс пасажирам видаються посадкові талони, які дозволяють увійти в салон літака. При видачі цього документа Ви почуєте: "Here`s your boarding pass" (Ось ваш посадковий квиток).

Однією з обов'язкових процедур в аеропорту є реєстрація та перевірка багажу. З собою можна буде взяти тільки ручну поклажу, решта сумок, валізи відправляються в багажний відсік. Насамперед службовець поставить питання: «How many bags are you checking?» (Скільки у Вас сумок?). Обов'язково прозвучить і така фраза: Do you have any carry-on luggage? (Чи є у Вас ручна поклажа?). У відповідь на неї потрібно показати сумочку чи ранець, яку Ви маєте намір взяти із собою в літак.

Фразою: "To check your bags" службовець супроводжує речі, які перевірені та будуть відправлені у вантажний відсік. Якщо при зважуванні поклажі виявлено, що вага перевищує передбачені норми, необхідно внести доплату, яка називається «oversized baggage free». a good flight!» (Щасливого польоту!).

Тепер англійська в аеропорту буде потрібна лише за місцем прибуття.

Комфортне перебування в готелі з розмовною англійською

Важливим моментом подорожі за кордон є перебування в готелі, де, напевно, знадобляться будь-які послуги для забезпечення комфорту. Розмовна англійська в готелі допоможе спілкуватися з персоналом, висловити свої побажання. У переважній більшості країн обслуговуючий персонал має мінімум знань англійської. Тому Ви зможете порозумітися.

Комфортне перебування в готелі

Зазвичай проживання в готелі заздалегідь бронюється. Туристу залишається тільки зареєструватися (to check in) на ресепшені, отримати свої ключі та відправитися освоювати номер. Але якщо місце проживання ще належить вибрати, варто вивчити кілька фраз, які дозволять зняти потрібний варіант. При бажанні отримати кімнату на певному поверсі, треба сказати:  «I want a room on the (first, second, third…) floor» (Я хочу хотіти кімнату на (першому, другому, третьому...) поверсі. Якщо необхідно зняти номер на двох , пояснити таке побажання допоможе фраза: "A room with twin beds" (кімната з двома ліжками) При бажанні проживати поодинці, потрібно сказати: "I would like a single room" (Мені хотілося б одиночний номер).
Вибираючи місце проживання, слід поцікавитись вартістю номерів у цьому готелі. У адміністратора потрібно запитати: How much is the room (per night, 2 days ...)? (Скільки коштує кімната (за ніч, два дні…). Якщо запропонована вартість виявилася надто великою, можна уточнити: «Do you have anything cheaper?» (Чи немає чогось дешевше?).

Отримуючи ключі від свого номера, можна поцікавитися місцезнаходженням: «What floor is the room?» (На якому поверсі розташована кімната?).

Напевно Ви залишатимете готель неодноразово, вирушатимете на екскурсії, прогулянки, за покупками. Повертаючись, потрібно буде попросити ключ від свого номера: «Give me the key of my room please» (Дайте, будь ласка, ключ від мого номеру). Безумовно, доведеться вивчити номер кімнати англійською.

На жаль, в готелі не завжди панує бездоганний комфорт. Можуть трапитись різні незручності, терпіти які не варто. Необхідно зателефонувати адміністратору або сказати про проблеми покоївці. Можливо, знадобляться такі фрази: The wash basin is glugged (Раковина забилася), The light does not work (Не працює світло), There is no hot water (Відсутня гаряча вода). Якщо потрібна послуга покоївки, запросити її в номер можна за допомогою прохання: «Please ask the maid to come up».

Під час перебування в готелі насолодитися комфортом хочеться за повною програмою. Може статися так, що похід у ресторан чи навіть екскурсії захочеться замінити відпочинком у номері. Можна замовити доставку їжі за допомогою фрази: "Please, give me (breakfast, dinner, supper) in my room" (Будь ласка, подайте мені (сніданок, обід, вечерю) до моєї кімнати).

Під час перельотів, переїздів одяг у валізах мнеться, втрачає охайний вигляд. Якщо потрібно щось погладити, потрібно сказати покоївці: «Please, get my dress pressed» (Віддайте, будь ласка, мій одяг погладити). Можуть статися несподівані проблеми із взуттям. У такому разі допоможе фраза: "I must have my shoes repaired" (Мені необхідно відремонтувати взуття).
Навіть ця мінімальна англійська гу отель допоможе Вам отримати всі необхідні послуги та виключить незручності під час подорожі.

Розмовна англійська для здійснення потрібних покупок

Напевно, кожному мандрівнику буде потрібна розмовна англійська у магазині. У поїздках за кордон можна зробити успішні покупки, адже хочеться привезти пам'ятні сувеніри для себе і друзів. Крім того, може знадобитися придбання продуктів харчування. Знання основних слів, фраз англійською допоможе орієнтуватися у торгових точках та легко вибрати потрібний товар.

Розмовна англійська для здійснення потрібних покупок

Варто запам'ятати різні види магазинів, відділи супермаркетів, щоб одразу вибрати потрібне місце для покупок:

  • Baker`s – магазини, в яких продається хліб та різні види випічки.
  • Fish-shop (Fishmonger`s) – у цих торгових точках можна придбати рибу, морепродукти.
  • Butcher`s – торгові точки для шанувальників м'яса та м'ясних продуктів.
  • Sweetshop – магазини для ласощів. Тут можна купити будь-які кондитерські вироби, солодощі.
  • Greengrocer`s - магазини, що торгують свіжими фруктами, овочами, зеленню.
  • Stationer`s - підприємства, що спеціалізуються на всіх видах канцелярських товарів.
  • Department store - дуже зручні торгові центри, де можна знайти практично все.

Зробити покупки у різних супермаркетах нескладно. Можна обійтися взагалі без спілкування, завантажити в візок товар, підвезти до каси і розрахуватися готівкою або за допомогою картки. Але якщо доводиться робити шопінг у різних магазинах, варто запам'ятати кілька фраз, які забезпечать допомогу при покупках. Універсальною можна вважати фразу: Excuse me, how much is ...? (Вибачте, скільки коштує…?). Залишається вивчити англійські числівники, щоб зрозуміти відповідь продавця.

При виборі товару нерідко можна почути ввічливе запитання: Can I help you find anything (Чи можу я допомогти щось знайти?). Якщо допомога продавця не потрібна, можна відповісти: "I`m just looking" (Поки що я тільки дивлюся). Коли річ вже вибрана, потрібно приміряти товар, потрібно запитати у продавця: Where are your fitting rooms? (Де у вас знаходяться примірювальні кабіни?).

Не всі товари, що є, є на вітринах, вішалках в торговому залі. Чимало запасів зберігається на складах. Тому якщо сподобалася якась річ, але немає відповідних розмірів, відтінків, не варто відразу відмовлятися від бажаної покупки. Потрібно звернутися до продавця із запитанням: "Do you have this in other sizes (colors)?" (Є у Вас така сама річ іншого розміру (кольору)?). Звичайно, потрібно знати, як звучить англійською потрібний розмір та колір, щоб пояснити, що саме Вам потрібно.

Якщо немає впевненості в тому, що Ви будете купувати, потрібно продовжити вибір, можна запитати: «Can I put this on hold?» (Чи можна відкласти цю річ?). Продавець відкладе її убік, поки Ви продовжуватимете вибір.

Якщо якийсь товар сподобався і є намір його придбати, треба сказати: "I like this... I`ll take this" (Мені це подобається. Я беру це). У випадку, коли пропозиція продавця не влаштовує, підійде фраза: "I don`t like it" (Мені це не подобається). Іноді ціна речі є надто високою. У такому разі можна сказати: "I can`t afford this" (Це мені не по кишені). Можливо, Вам запропонують дешевший альтернативний варіант.

Англійська мова в магазині стане в нагоді, навіть якщо подорож проходить не в англомовній країні. У багатьох країнах працівники сфери обслуговування володіють цією мовою.

Розмовна англійська для смачної та ситної вечері в ресторані

У поїздках до інших країн обов'язково захочеться скуштувати страви місцевої кухні. Навіть якщо подорож насичена екскурсіями, заходами, знайдеться небагато часу для відвідування закладів громадського харчування. Розмовна англійська в ресторані неодмінно стане в нагоді, щоб зробити потрібне замовлення, вибрати страви і отримати задоволення від обслуговування, уникнути курйозів.

Розмовна англійська для смачної та ситної вечері в ресторані

Замовлення столика у ресторані. Можна потрапити до ресторану та без бронювання столика. Але є заклади, де без попереднього запису вільних місць може і не бути. Тому варто запам'ятати, як потрібно замовляти столик телефоном. Для цього адміністратору потрібно сказати: I'd like to make a reservation (Я хочу замовити столик). Важливо врахувати, що цього недостатньо. Слід уточнити кількість людей, час та на чиє ім'я робиться замовлення: for (two, three, four ...) at (7, 8, 9 ...) p.m. for …» (на 2,3,4.. людини на 7,8,9… годин вечора, для …).

Замовлення необхідних страв. Для того щоб замовити в ресторані потрібну страву, необхідно уважно вивчити меню, зробити вибір і сказати офіціанту: I'll have ... або I `ll like ... (Я буду ... або Мені подобається ...). Необов'язково запам'ятовувати, намагатися болісно прочитати назви вибраних страв. Якщо складно вимовити їх правильно, можна показати офіціанту потрібні позиції в меню. Для нього такої інформації буде цілком достатньо.

Розмова із офіціантом. Зазвичай відразу після того, як клієнти розсаджуються за столиком, беруть меню, до них підходить офіціант і запитує: «Are you ready to order?» (Ви готові зробити замовлення?). Не варто поспішати та робити замовлення, якщо Ви ще не до кінця визначились із вибором. Потрібно відповісти: "We need another minute" (Нам потрібна ще хвилина). Через деякий час офіціант знову підійде. Бувають випадки, коли приносять не ту страву, яку Ви замовили. Зовсім необов'язково їсти те, що Вам не подобається. Слід сказати офіціанту: "This isn`t what I ordered" (Це не те, що я замовляв (а) і повторити йому своє замовлення.

Додаткове обслуговування. Іноді потрібні додаткові послуги. Наприклад, Вам потрібні серветки, хліб, хочеться після їжі випити сік або дозамовити щось. У такому разі можуть стати в нагоді фрази: «Do you have…?» (Є у Вас ...?) або "Could you bring ...?" (Не могли б Ви принести...?).

Універсальні фрази. Є в англійській мові універсальні фрази. Вони можуть стати в нагоді в будь-якому місці: в ресторані, на вулиці. Якщо Вам потрібно звернутися до будь-кого, почати прохання варто зі слів: «Excuse me…» (Вибачте, …). Іноді важко відразу зрозуміти, що Вам сказали англійською. Отже, потрібно перепитати: Could you repeat that, please? (Повторіть ще раз, будь ласка).

Розрахунок. Якщо вечеря закінчилася, настав час залишати ресторан, потрібно покликати офіціанта і сказати йому: «Check please» (Будь ласка, рахунок). Не забувайте, що ввічливі люди залишають чайові.

Використовувати англійську в ресторані можна у будь-якій країні. У пристойному закладі офіціанти Вас неодмінно зрозуміють.


Читати також