06-07-2022 Мистецтво 3263

PlayForUA. J.S.Bach promotion

PlayForUA. Бах. Промоція

PlayForUA – це мистецький проект для підтримки ЗСУ через благодійні концерти львівських музикантів у Музеї історії релігії. Кожен із планованих концертів отримує свою промоцію (чи – просування) завдяки напередодні опублікованим есе пізнавального характеру.

PlayForUA. J.S.Bach promotion

Чи потребує концерт із творів Й.С.Баха промоції?.. Якщо на рекламному щиті поруч будуть розміщені афіші одразу кількох різних концертів, де вказано імена музикантів добре відомих і ні; тих, котрі в обоймі вже «розкручених» і вперше анонсованих; екзотичних і майже рідних – то увагу пересічного перехожого майже зі стовідсотковою вірогідністю приверне коротке і водночас як вибух потужне слово «БАХ».

Щоб зрозуміти магічну силу цього імені необхідно знати музику Йоганна Себастьяна Баха – одного із найпотужніших стовпів людської цивілізації. Кожна нова зустріч із мистецтвом геніального творця – незабутня подія. Щоб розповісти про життя Баха, його багатогранне мистецьке дарування, про висоти його творчості, до яких ще ніхто навіть не наблизився – не вистачить ні людських зусиль, ні вмінь, а можливо й цілого життя фанатично відданого своїй справі музикознавця-професіонала.

Те, чого за півстоліття активної мистецької діяльності досягнув Й.С.Бах, якими висотами перфекції в музиці він оволодів, яку неймовірну кількість шедеврів подарував людству – здійснити талановитій, чи навіть геніальній людині є не під силу. «Усе що я вмію, усе що можу, все що знаю – усіма своїми досягнення я завдячую ЄДИНОМУ БОГУ» – повторював усе життя Бах. Божа ласка, Господня благодать присутні в кожному творі композитора. Усіма Бахівськими помислами і знахідками; натхненням, пером композитора і фантазією імпровізатора; віртуозною майстерністю виконавця на різних музичних інструментах без сумніву керував Всевишній.

Вже в 20-річному віці Й.С.Баха вважали кращим органістом Європи. Співак і флейтист, скрипаль і віолончеліст, клавесиніст і конструктор музичних інструментів – зокрема, клавіру чи фортепіано, регент і куратор багатьох хорів, експерт у справі будівництва нових органів, творець 1126 композицій (за каталогом BWV) і популяризатор музики інших композиторів. А ще – кавоман і батько 20 власних дітей від двох дружин. Йому встановлено безліч пам’ятниів у різних містах і країнах. Але найкращий з них – це жива музика БАХА.

Пам’ятник 18-річному Й.С.БАХУ в м. АРНШТАДТ,Пам’ятник 18-річному Й.С.БАХУ в м. АРНШТАДТ, де розпочалася його кар’єра органіста

“Не Струмок йому ім’я, а Нострадамус у музиці”

Грізне українське слово «БАХ!» у німецькій вимові втрачає свою руйнівну силу і перетворюється у дзюркотливий шепіт, бо означає «Струмок». Стосовно імені геніального поліфоніста і монументальної постаті епохи бароко уся суть виявляється навіть глибшою, ніж той афоризм, що сотворив Людвіґ ван Беетговен. Це йому належать слова, що стали пам’ятним знаком в місті Ордруф, де пройшли роки навчання грі на органі Баха/

«Не струмок – море має він називатися».«Не струмок – море має він називатися».

У наш час починаємо розуміти, що жодне МОРЕ не охопить той простір, в якому екзистують ідеї й музичне мислення Й.С.Баха. Вони не лише понад просторові, але й понад часові. Сьогодні цей феномен воскресає в різностильових знахідках бунтівної молоді – у джазових, рокових і навіть попсових виконавців. Стилістику Баха намагаються втілити на новій естетико-технологічній платформі як композитори-неокласики – наприклад Ейтор Вілла-Лобос у «Бразилійській Бахіані», так і представники джазу. Зокрема – це французький піаніст Жак Люз’єр (Jacques Loussierяк соліст і разом зі своїм тріо, а також апологети імпровізаційного стилю СКЕТ. Показовим у цьому відношенні є альбом «Jazz Sebastian Bach» гурту «Swingle singers».

Життя біля «Молодого Баха» в Мюльгаузен.Життя біля «Молодого Баха» в Мюльгаузен.

Але це є погляд у минуле із позицій сьогодення. Й.С.Бах зумів передбачити майбутнє. Ним знайдені настрої, його музичні образи воскресають через три сторіччя.

Вслухайтеся у вибухове соло гітари Джимі Гендрікса у його композиції «Досвід пані Лисиці».  [duration = 2’53”].         

Цю вибухово-нестримну енергетику Й.С.Бах сотворив у 1722 році в «ПРЕЛЮДІЇ» з циклічного твору для клавіру Прелюдія і фуга до-мінор (BWV 847)    [duration = 1’32”].

Благодійний концерт «Й.С.Бах» 10 липня 2022 року о 17 год. львівські музиканти у Музеї історії релігії розпочнуть якраз цим твором. Як знайомство зі скрипкою – першим музичним інструментом, на якому Амбросій Бах вчив Йоганна грати в Родинному гнізді в Айзенах – у концерті почуємо дві частини з Партіти №2 (BWV 1004) для скрипки соло.

Скрипка Й.С.Баха в Будинку-музеї   Скрипка Й.С.Баха в Будинку-музеї         

Будинок-музей і Виставковий зал в АйзенахБудинок-музей і Виставковий зал в Айзенах

Окрім органа, скрипки, клавіра і клавесина у Благодійному концерті «Й.С.Бах» будуть представлені ще дві бахівські спеціальності – флейта і вокал. Практично для кожного із творів Баха, що виконуватимуться в неділю 10 липня в Музеї релігії можна знайти відповідник серед найпопулярнішої музики в інтерпретації сучасних музикантів. Цей факт став відправним пунктом для трансформування філософської максими Беетховена у титул Промоції концерту в рамках мистецького проекту для підтримки ЗСУ

Не Струмок йому ім’я, а Нострадамус у музиці”.

Але вслухаймося у фантастичний за емоційною напругою шедевр мелодики й емоцій.

Йдеться про трепетний жаль чи ностальгію, що межують із розпачем. Цей неповторний стан душі зумів Бах передати музичною мовою у «Плачі Петра» зі St Matthew Passion (BWV 244). Через 300 років самі того не підозрюючи дует Джефф Бек (гітара) і юна бас гітаристка Тел Вілкенфельд цей трепетний бахівський жаль трактують як плач-безвихідь у власній інтерпретації хіта Стіві Вандера «Тому, що ми вже не коханці»:

Розпач і безвихідь в покаянні пронизують «Плач Петра», котрий (як і передбачав Христос) тричі відрікся від Учителя. Від цього альтового соло аж мороз пронизує все тіло…

Нема на цілому світі музиканта, який би не виконував бодай декілька творів Баха – нема музичного інструменту, на якому не звучала б ця безсмертна музика. Колись надзвичайно популярний польський естрадний співак Збіґнєв Водецкі мав пророчий для всіх людей хіт – «Почни від Баха». Так, від Баха починається музичне шкільництво, від Баха ми отримали добре темперований стрій і мажоро-мінорну тональну систему, на якій вибудували свої композиції всі класики і романтики. Від Баха (самі того не підозрюючи) черпають ідеї і музичні конструкції естрада і джаз, барди і бітніки, а навіть – туристи з гітарою. Його знає, захоплюється його музикою увесь світ.

Тhe Carnegie Museum of Natural History in Pittsburgh, PennsylvaniaТhe Carnegie Museum of Natural History in Pittsburgh, Pennsylvania

 Блок поштових марок із Берега слонової кості (Африка)Блок поштових марок із Берега слонової кості (Африка)                                                                                            

Монумент Й.С.Баху в Шанхаї (Китай)
Монумент Й.С.Баху в Шанхаї (Китай)

Про актуальність Бахівських музичних думок свідчить їх присутність нині на всіх континентах. Ще в далекому 1968 році на телебаченні в Австралії з’явилася британська група Procol Harum, яка розкрутила власну версію Бахівської Арії на струні Соль.

Добре усвідомлюючи дистанцію між Арією на струні Соль Йоганна Себастьяна і своїм супер хітом вони назвали транскрипцію «Біліша тінь блідого» (A Whiter Shade of Pale). Бах-Нострадамус передбачив, що і через три століття «бліда тінь» його музики завоює серця публіки незайманою чистотою своєї чистої білої барви.

Соліст гурту Procol Harum GARY BROOKER у супроводі Danish National Concert Orchestra and choir at Ledreborg Castle через півстоліття вдихнули нове життя в Арію in G

БахМонумент біля Будинку-музею в місті народження Баха в Айзенах

Зустріч з Бахом завжди є очікуваною і сповненою несподіванок. Відчути розкіш спілкування з творчістю генія – це дарунок долі. Не проґавте свій шанс! Музиканти і організатори концерту 10 липня о 17 год., працівники Музею історії релігії, мистецький проект для підтримки ЗСУ PlayForUA, а зрештою – і САМ ЙОГАНН СЕБАСТЬЯН БАХ очікують ВАС, щоб отримати ОКЕАН насолоди і підтримати наші звитяжні Збройні Сили.

Композитор Богдан Котюк


Читати також