Останні новини у світі високих технологій. 7.11.2022

Новини науки і технологій 7 листопада

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Інженер зі Швеції зібрав «коммордіон» — акордеон із двох Commodore 64 та безлічі дискет

Інженер та автор YouTube-каналу Лінус Окессон зі Швеції створив оригінальний акордеон. Його клавіатури зроблені з двох старих комп'ютерів Commodore 64, а міхи – з дискет. Звук він відтворює за допомогою спеціального програмного забезпечення при натисканні кнопок. Також використовується програма Qwertuoso, яка відтворює музику SID на Commodore 64.

Також у конструкції використовується друкована плата для об'єднання звуку, а міхи зроблені з безлічі 5,25-дюймових дисків. Усередині корпусу є блок живлення.

При цьому його «коммордіон» працює як звичайний акордеон, а не відтворює заздалегідь завантажену музику. Зокрема, він виконав композицію Maple Leaf Rag композитора Скотта Джопліна.

При цьому "коммордіон" можна програмувати на відтворення готових семплів, що розширює його можливості.

Так виглядатимуть Xiaomi 13 і Xiaomi 13 Pro

Xiaomi 13 Pro

Телефони Xiaomi 13 будуть серед перших на базі однокристальної платформи Snapdragon 8 Gen 2. Прем'єра SoC відбудеться 15 листопада, а прем'єра перших моделей на її базі очікується вже в кінці місяця. Поки що особливих подробиць про Xiaomi 13 немає, але є якісні рендери від надійного джерела.

Ці зображення сходяться з менш якісним живим фото Xiaomi 13 Pro, опублікованим раніше. Фронтальна панель виглядає знайомо, а ось в оформленні тильної привертає увагу новий модуль камери. Він досить великий, так що можна сподіватися на включення до складу основної камери нових, більших матриць.

Xiaomi 13 Pro

Повідомляється, що Xiaomi 13 Pro отримає екран OLED із діагоналлю 6,65 дюйма. Рендери вказують на те, що дисплей вигнутий. Габарити телефону становитимуть 163 x 74,6 x 8,8 мм, тобто він виявиться досить компактним. Але з урахуванням виступу блоку камери товщина вже помітно виходить за межі одного сантиметра – вона становитиме 11,8 мм.

Xiaomi 13 Pro приписують також стереодинаміки, 256 або 512 ГБ флеш-пам'яті, адаптер Wi-Fi та порт USB-C, але це й так прогнозовано.

Ці зображення опублікував Стів Геммерстоффер, відомий у Twitter під ніком OnLeaks. Інсайдер має довгий послужний список зі створення достовірних рендерів різних смартфонів до їх анонсу.

Після якісних рендерів Xiaomi 13 Pro невтомний Стів опублікував якісні зображення його «молодшого брата» – Xiaomi 13.

Xiaomi 13
Ця модель отримає плоский дисплей OLED із діагоналлю 6,2 дюйма. Тобто апарат буде таким компактним, як і попередник. До речі, у плані дизайну моделі дуже відрізняються. Насамперед блоком камери. У Xiaomi 13 вона виконана у квадратному виступі. Два модулі однакового розміру, третій – менше. Перископного модуля немає, але можна сподіватися на наявність телеоб'єктиву.
Друга важлива відмінність від Xiaomi 12S – абсолютно плоска рамка на кшталт iPhone 14. Повідомляється, що рамка виконана з алюмінію. Більше ніяких подробиць, крім габаритів: вони становитимуть 152,8 x 71,5 x 8,3 мм (товщина з урахуванням виступу камери – 10,3 мм).
Офіційна прем'єра Xiaomi 13 та Xiaomi 13 Pro очікується наприкінці листопада. Вони обидва отримають однокристальну платформу Snapdragon 8 Gen 2.

Realme 10 Ultra – ще один перспективний смартфон на Snapdragon 8 Gen 2 та з 200-мегапіксельною камерою

Realme 10 Ultra

Realme працює над лінійкою Realme 10, яка націлена на конкуренцію на китайському ринку з нещодавно представленими телефонами Redmi Note 12. Утім, у серії Realme буде набагато більше моделей, а топова – на флагманській SoC Snapdragon 8 Gen 2.

Така модель називається Realme 10 Ultra. Очікується, що крім Snapdragon 8 Gen 2 вона отримає камеру з роздільною здатністю 200 Мп та якісний екран OLED. Зображення демонструє можливий дизайн Realme 10 Ultra із вигнутим екраном.

Крім Realme 10 Ultra до складу серії також повинні увійти такі моделі: Realme 10 4G, Realme 10 5G, Realme 10i і Realme 10 Pro + 5G.

Смартфони допоможуть запобігти обвалу мостів

Смартфони та мости
Американські вчені створили програму, яка помічає зміни у вібраціях мосту. Перевіряли на Золотих Воротах у Сан-Франциско – працює.
Вчені з Массачусетського технологічного інституту (Massachusetts Institute of Technology, MIT) у США розробили додаток для операційної системи Android, який вміє виявляти зміни в цілісності конструкцій мосту та передбачати його обвалення. Програма може збирати дані з акселерометра смартфона, налаштовуючись на природні вібрації, відомі як модальні частоти. Їхня зміна може говорити про те, що цілісність конструкції порушена і ймовірність обвалення мосту підвищилася. Зазвичай на мости встановлюють спеціальні стаціонарні датчики, які проводять аналіз модальних частот, але вчені вирішили довести, що з цією роботою впорається і звичайний смартфон.
Розробка пройшла перевірку на висячому мосту Золоті Ворота у Сан-Франциско. Дослідники проїхали мостом зі смартфоном і запущеним на ньому додатком 102 рази. Також вони попросили водіїв Uber проїхати мостом із включеним додатком: це було зроблено 72 рази. Зібрані смартфонами дані порівняли з інформацією, одержаною стаціонарними датчиками моніторингу модальних частот – їх на Золотих Воротах встановлено 240 штук. Вчені відзначили високу точність вимірювань, отриманих смартфонами - здебільшого вони збігалися із даними традиційних датчиків. Крім того, програму перевірили, виконавши 280 поїздок через міст з бетонними прольотами меншого розміру, розташований у Чампіно, Італія (мости такого типу зустрічаються набагато частіше, ніж Золоті Ворота). Там розбіжність із даними 6 стаціонарних датчиків моста була, але зовсім невелика.

Проведені експерименти надихнули вчених на подальше вдосконалення своєї розробки, на їхню думку, вона може бути використана навіть у масштабах країни. Більшість поїздок через міст підвищить точність методу, вважають дослідники. Крім того, такий спосіб помітно дешевший, ніж установка стаціонарних датчиків на кожен міст: замість них можуть бути використані мобільні пристрої. Вчені вважають, що нова технологія може продовжити термін служби мостів на 15-30%.

Ілон Маск анонсував довгі повідомлення, монетизацію всіх форм контенту та більш зручний пошук у Twitter

Ілон Маск

У Twitter незабаром з'явиться функція, що дозволяє користувачам додавати у свої твіти довгі тексти, про що повідомив у суботу власник та генеральний директор компанії Ілон Маск.

Маск не сказав, коли з'явиться ця функція, але пообіцяв, що це «покладе край абсурдним скріншотам з блокноту». Він додав, що компанія також планує працювати над додатковими інструментами для монетизації всіх форм контенту та покращенням функціональності пошуку платформи: «Пошук у Twitter нагадує мені Infoseek 1998 року! Він також скоро стане набагато кращим».

Ілон Маск пообіцяв, що Twitter працюватиме над підтримкою творців контенту, але поки що не поділився подробицями про те, як компанія планує це робити.

Карта пам'яті SanDisk на 512 ГБ рекордно подешевшала під час розпродажу у Китаї

SanDisk на 512 ГБ

Звичайна ціна картки пам'яті SanDisk Extreme High-speed TF об'ємом 512 ГБ у Китаї складає 50 доларів, проте на честь розпродажу "11.11" магазин JD.com пропонує картку за 34 долари.

Вона пропонує швидкість читання 120 МБ/с та сумісна з більшістю смартфонів, планшетних комп'ютерів, камер, дронів та інших електронних пристроїв.

Карта пам'яті розрахована на роботу при температурах від –25 до +85 °С. Габарити становлять 10,92 х 14,99 х 1,00 мм.

Виробник дає на цю картку пам'яті 10 років гарантії.

Panasonic випустить повнокадрову бездзеркальну камеру Lumix S5 Mark II у лютому

 Lumix S5 Mark II

Компанія Panasonic випустить повнокадрову бездзеркальну камеру Lumix S5 Mark II під час виставки CP+ у лютому 2023 року.

Конкретні характеристики невідомі, модель Mark II прийде на зміну першого покоління Lumix S5, яка була випущена у вересні 2020 року.

Lumix S5 Mark I оснащена 24,2-мегапіксельним повнокадровим CMOS-датчиком, який може забезпечити максимальне значення ISO 51200 (розширене значення ISO 204800), а також швидкість затвора 1/8000 секунди. Крім RAW, камера також підтримує 96-мегапіксельний режим у форматі JPEG.

Характеристики Lumix S5 Mark II поки що не повідомляються.

FUJIFILM X-T5 – новий флагман серії X-T

Попередня модель компанії, X-T4, вийшла функціональна та популярна, її використовують у своїй роботі багато фотографів та операторів. Але зараз настав час оновлень – компанія FUJIFILM представила 40,2 Мп бездзеркальну камеру X-T5. Ціна – $1699,95.

Як носії інформації X-T5 використовує два слоти для SD-карт, як і X-T4. У камері є новий профіль F-Log2, FUJIFILM стверджує, що при його використанні забезпечується ширший динамічний діапазон 13+ ступенів.

На зовнішній HDMI рекордер камера виводить дані 6,2K RAW, є два варіанти кодека:

  • ATOMOS: 12-бітний Apple ProRes RAW з роздільною здатністю до 6,2K/29,97p,
  • Blackmagic Design Video Assist 12G: Blackmagic RAW з роздільною здатністю до 6,2K/29,97p.

Для фото є функція Pixel Shift Multi-Shot, вона дозволяє створювати зображення з високою роздільною здатністю 160 Мп, поєднуючи 20 кадрів. 

Знімати з рук допоможе вбудована система стабілізації зображення IBIS з 5 осями стабілізації, вона компенсує до 7 стопів експозиції. Мінімальне стандартне значення чутливості ISO становить 125, як у X-H2.

Камера оснащена електронним видошукачем з роздільною здатністю 3,69 млн крапок і 0,8-кратним збільшенням, а також РК-дисплеєм, що нахиляється, з роздільною здатністю 1,84 млн пікселів. Наслідуючи традиції дизайну камер серії X-T, X-T5 має диски управління для ISO, витримки та компенсації експозиції.

Китайські вчені хочуть провести експеримент зі спаровування мавп у космосі

спаровування мавп у космосі

У Китайській академії наук повідомили виданню The South China Morning Post, що на борту космічної станції «Тяньгун» планують провести експеримент із спарювання мишей та мавп. Він пройде у модулі «Веньтян», найбільшому науковому відсіку станції.

За словами вченого, який і спілкувався зі ЗМІ, у модулі поки є лише дві шафи, які підходять для експериментів з водоростями, рибами та равликами, але їх можна розширити, щоб вмістити більші істоти.

Враховуючи, що миші та мавпи близькі до людей у ​​біологічному плані, це дозволить оцінити вплив невагомості та космічної радіації на людей. При цьому дослідники визнають, що в міру збільшення розміру тварин експерименти такого роду стануть складнішими. Адже їх треба годувати та утилізувати відходи життєдіяльності.

На думку вчених, поки що вплив невагомості та космічного випромінювання на процеси спарювання та здатності зачаття вивчено недостатньо. А це важливо задля планування тривалих комічних місій.

Космічний телескоп Hubble сфотографував спіральну галактику, схожу на Чумацький шлях

Космічний телескоп Hubble сфотографував спіральну галактику NGC 5495. Кадр опубліковано на сайті телескопа.

NGC 5495
Ця галактика розташована приблизно за 300 млн світлових років від Землі в сузір'ї Гідри. Особливо яскраво в ній світиться ядро, причому його світло випромінюється в основному не зірками, а розпеченим газом та пилом. Ядро цієї галактики є активним і містить усередині чорну дірку. Вона притягує до себе матерію та створює навколо себе акреційний диск, який і розігріває газ за рахунок стиснення.

Аналогічна чорна діра знаходиться і в центрі Чумацького шляху, Стрілець А*. Спостереження за схожими галактиками мають дати астрономам можливість зрозуміти структуру та еволюцію нашої власної. У ході цього спостереження вченим вдалося визначити масу чорної дірки у центрі NGC 5495.

Крім галактики, на знімку видно дві яскраві зірки — одна поблизу ядра, інша поза галактикою. Обидві вони знаходяться набагато ближче, ніж NGC 5495. Яскраві «шипи» навколо них — це дефект оптики, який виникає через їхню надто велику яскравість на тлі далекої галактики.

Вийшло величезне оновлення Telegram

Вийшло величезне оновлення Telegram

Як повідомляється в блозі Telegram, для цього месенджера вийшло оновлення, що додає до нього ряд нових функцій, включаючи можливість прикріплювати до облікового запису відразу кілька нікнеймів.

Додаткові імена користувачів є платною опцією. Їх можна придбати на аукціонній платформі Fragment. Додаткові імена відрізняються від оригінальних тим, що вони можуть бути коротшими від п'яти символів. За бажанням їх можна продавати або деактивувати.

Ще однією новою функцією є можливість створювати чати усередині груп (Topics in Group) для обговорення побічних тем. Наприклад, якщо у чаті про футбол з'явилася група шанувальників FIFA для консолей та ПК, адміністратор може створити в чаті окрему «кімнату» для обговорення відеоігор.

Невеликі покращення отримали і користувачі Telegram Premium. Наприклад, тепер вони можуть переводити в текст не лише аудіоповідомлення, а й відеокола. Також для власників платної підписки з'явилися 12 нових емодзі.

Оновлення принесло в Telegram кілька косметичних покращень. Розробники переглянули колірну гаму темної теми в iOS-версії месенджера, а також дозволили користувачам Android-версії змінювати розмір шрифту в режимі перегляду повідомлень.


Читати також