05-12-2022 Мистецтво 1483

Орган - більше, ніж просто церковний інструмент

Про трубний орган

Theo van Wyk
Доцент кафедри музики Університету Преторії

На відміну від більшості музичних інструментів, орган прийнято визначати за місцем, де на ньому найчастіше грають, - церква. А про органістів люди думають як про істот-відлюдників, які живуть на горищах базилік і соборів.

Трубний орган - це музичний інструмент, який створює звук шляхом проштовхування повітря під тиском через труби, що відповідає певній клавіатурі, яка називається мануалом. Труби розміщені в певних формаціях, які називаються рядами, кожен з яких містить один і той самий характер звучання.

Трубні органи мають різноманітні трубні ряди різного тону, висоти і гучності, які можуть використовуватися окремо або в поєднанні. Для того, щоб інструмент вважався органом, він повинен мати принаймні один мануал і один ряд труб. У більших інструментах може бути до семи мануалів і сотні трубних рангів. Більшість органів мають педальну дошку, яка управляється ногами на основі того ж принципу звуковидобування, що й мануали.

Як органіст я зіткнувся з багатьма упередженнями та питаннями щодо цього інструменту.

Дехто вважає, що він придатний лише для виконання гімнів або "старої" музики, нудної, позбавленої особливих художніх достоїнств. Насправді ж репертуар охоплює більшість музичних жанрів - від примхливих прелюдій і фуг до джазових п'єс.

Органна музика освоїла навіть альтернативний рок. Шведська органістка Анна фон Хаусвольф, наприклад, створює магічний ефект у сучасному стилі з ударною установкою, електрогітарами та всім необхідним.

Орган, окрім церкви, часто сприймається як місце у фільмах жахів. Це спадщина голлівудських постановок початку 20 століття. Токата і фуга ре мінор (BWV 565) Йоганна Себастьяна Баха (1685-1750) часто страждає від цієї асоціації. Для декого ця музика зараз викликає в уяві кліше замку з привидами в місячному сяйві. Зовні виють перевертні. Всередині, в печерній, задимленій кімнаті, скам'янілий силует кровожерливого графа Дракули виконує трансільванський політональний марш смерті на тримануальному органі (орган з трьома рядами клавіш).

Проте орган здатен видавати одні з найбільш небесних і заспокійливих гармоній, а також тріумфальні прокламації.

Довговічний і складний

Скільки існують органи - 500 років - для них пишуть композитори у всіх мислимих стилях.

Добре збудований трубний орган є надзвичайно довговічним інструментом, на відміну від електронних і цифрових версій. За умови дворічного налаштування, регулярного технічного обслуговування та переобтягування кожні 50 років він може прослужити століттями. Цією роботою займається ціла низка виробників трубних органів по всьому світу.

Найстаріший у світі діючий орган, на якому можна грати, знаходиться в базиліці Валер у місті Сьон, Швейцарія. Цей дивовижний інструмент датується приблизно 1435 роком. Цей інструмент був привезений до Валера коштом Гійома де Раронь, впливової фігури, який став єпископом Сіону. Він все ще має більшу частину свого оригінального корпусу та кілька труб. Решта була замінена або змінена під час реставрації, остання з яких відбулася у 1954 році.

До промислової революції орган і годинник були двома найскладнішими і найзагадковішими артефактами, створеними людиною.

Дивлячись на передню частину трубного органу, можна побачити лише відносно невелику кількість труб на фасаді. Основна ж маса труб зазвичай знаходиться за цією декоративною частиною. Наприклад, найбільший у світі орган в залі Boardwalk Hall Auditorium в Атлантик-Сіті, штат Нью-Джерсі (США), має 33 114 труб, і лише кілька з них знаходяться на фасаді. Деякі фасадні труби слугують лише для естетичного ефекту і називаються "манекенами". Труби, як правило, виготовляються зі сплаву олова та свинцю.

Діапазон звуків

Поширеною помилкою є думка, що орган здатний грати тільки голосно. На ньому легко можна грати тихіше, використовуючи "венеціанські роздувні жалюзі". Це окремі ящики з трубами, які відкриваються і закриваються педаллю для зменшення гучності. Орган також може грати тихіше, якщо використовувати меншу кількість регістрів або "стопів".

Стопи служать для того, щоб зупинити проходження повітря по трубах. Як пояснює спеціалізований сайт про органи Nazard,

Зупинки є частиною дії, яка контролює, яким трубам дозволено говорити, а яким - мовчати.

І навпаки, "витягнувши всі стопи", можна збільшити гучність. Така техніка маніпулювання звуком розвінчує уявлення про невиразність звукових властивостей органа порівняно з раннім фортепіано, піанофорте.

Іноді запитують, чи тільки старі люди грають на органі. Однозначно ні. Багато органістів починають вчитися ще зовсім молодими.

Їм допомагає, якщо ноги можуть діставати до педальної дошки. Будь-який виконавець повинен використовувати ноги як "третю руку". Ці педалі, як правило, призначені для отримання низьких нот.

Отже, наступного разу, коли ви побачите або почуєте трубний орган, пам'ятайте, що цей інструмент - більше, ніж коробка зі свистками, які зберігаються високо на запиленому горищі. І, будь ласка, не згадуйте про графа Дракулу.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «The pipe organ - more than just a church instrument» в журналі «The Conversation» 21 серпня 2017 року.

Переклав Дмитро Юткевич


Читати також