Що являє собою жанр нон-фікшн в літературі

жанр нон-фікшн в літературі

Чи читали ви коли-небудь спогади (мемуари), рецепти Борщів або захоплюючу хроніку розслідування реальних злочинів? Або, можливо, вам доводилося читати професійні видання відомих людей? В тому випадку, якщо відповіді на дані питання є позитивними, то літературний жанр нон-фікшн точно вам знайомий. Адже до нього прийнято відносити все те, що грунтується на реальних фактах і не є вигадкою різних людей.

Що являє собою нон-фікшн і як перекладається цей термін

Поняття "нон-фікшн" прийшло з англійської мови, і перекладається воно як "не вигадка". Цей термін використовується для позначення тих творів, які відносяться до нехудожньої літератури. У таких книгах годі й шукати придуманих сюжетів або вигаданих персонажів. Іншими словами, на їх сторінках відображена тільки правда - і нічого більше, але перебільшення і в цих книжках вам не уникнути.

Коли виник оглядається жанр

Датою виникнення даного жанру вважається 1965 рік, коли вперше побачив світ роман "Холоднокровне вбивство" Т. Капоте. Письменник провів самостійне журналістське розслідування. У своїй книзі він надав опис фактів, що відбулися, дав опис причин скоєного злочину. Виконавши цю роботу, Капоте опублікував свій твір на радість читачам, чим і було покладено початок новому жанру.

Причини популярності жанру

Багато хто вважає, що стиль нон-фікшн не є настільки популярний, як художня література; однак насправді це не зовсім так. Книги Нон-фікшн впливають на емоційні переживання читачів, часом роблячи це не в меншій мірі, ніж вигадана драматична історія якогось письменника. Багато в чому саме реальність, покладена в основу твору цього жанру, і стає головною причиною його популярності у читачів.

Кожен читач розуміє, що описане в книзі не є вигадкою автора - а навпаки, на сторінках творів нон-фікшн можна познайомитися з реальними людьми і подіями, які викликають радість або хвилювання у всіх людей, вони можуть  визивати мороз по шкірі або почуття приємного полегшення. Або ж за допомогою книг даного жанру можна ознайомитися з цікавою інформацією з тієї чи іншої дослідницької області які існуюють у світі, тим самим значним чином розширивши свою ерудицію і кругозір. До книг цього жанру відносять, наприклад, знамените у всьому світі видання "Думай повільно, вирішуй швидко" Д. Канемана, "Один день у Стародавньому Римі" А. Анджела і багато інших захоплюючих та дуже яскравих творів.

Читати також


up