Останні новини у світі високих технологій. 24.02.2023

Останні новини у світі високих технологій. 24.02.2023

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Ентузіасти створили гігантський 43-дюймовий ноутбук

Якщо ви вважаєте, що 17-дюймові ноутбуки досить великі, то будете здивовані, побачивши ноутбук із діагоналлю екрана 43 дюйми. Саме такий гаджет продемонстрували автори каналу Evan and Katelyn на YouTube.

Створений ентузіастами ноутбук має в своїй основі міні-комп'ютер Intel NUC 11, «упакований» разом з іншою електронікою в дерев'яний корпус з металевою рамкою і досить міцним шарніром, щоб піднімати та утримувати гігантський екран на місці під час використання ноутбука. Головне, не думати про те, що кришка може зірватися та впасти на пальці на клавіатурі.

Тачпад у такого ноутбука розміром майже з планшет. Додатковою родзинкою стало світлодіодне підсвічування, що пожвавлює роботу гаджета. Для живлення міні-комп'ютера та екрана встановлено дві батареї на 150 Вт, а ще одна скромніша батарея використовується для світлодіодного підсвічування.

Важить пристрій 45,3 кг. Як відзначають Еван та Кейтілін, це найбільший ноутбук у світі. Однак жодна авторитетна організація, наприклад Книга рекордів Гіннеса, ще не підтвердила це твердження.

3D-фільми та ігри без окулярів. Подробиці про перший у своєму роді планшет Nubia Pad 3D

Nubia Pad 3D

Компанія Nubia розкрила трохи більше подробиць про перший у світі планшет з технологією штучного інтелекту та розпізнавання людських очей, який дозволяє бачити 3D-зображення без окулярів.

У Nubia заявили, що Nubia Pad 3D зможе відображати стереоскопічне зображення для різного контенту. На планшеті можна буде дивитися завантажені фільми у відповідному форматі та потокове 3D-відео, а також грати у 3D-ігри. За заявою розробників, планшет має надати користувачам новий візуальний досвід.

Також видно, що Nubia Pad 3D отримає рамку приблизно однакової ширини та дві камери зверху, які, як очікується, будуть використовуватися для розпізнавання людського ока та формування 3D-зображень.

Google випустить один із найважчих смартфонів. Pixel Fold буде важчим, ніж Samsung Galaxy Z Fold4

Pixel Fold

Складаний смартфон Google Pixel Fold, згідно з даними 9to5google, буде важчим навіть Samsung Galaxy Z Fold4, який важить 263 г.

Наскільки Pixel Fold буде важчим, не повідомляється. Але при цьому маса буде все ж таки зрозуміла: новинці приписують акумулятор більше, ніж у флагмана Samsung. Знову ж таки, точна ємність невідома, але джерело каже, що вона буде ближчою до 5000 мА•год. У Fold4 значення, нагадаємо, становить 4400 мА год.

Що стосується габаритів та форми, Pixel Fold буде більше схожий на Oppo Find N2 з його умовно квадратним екраном. Новинка Google отримає розміри 140 х 80 мм у складеному стані. Як можна бачити на зображенні, екран Pixel Fold (червоний) буде трохи більше, ніж у моделі Oppo (зелений), але приблизно такої ж форми, що відрізнятиме цю модель від Fold4 (синій).

iPhone 15 отримає збільшений екран, Dynamic Island та USB-C

iPhone 15

Новий витік вказує на те, що базова модель iPhone 15 матиме трохи більший розмір, ніж iPhone 14.

Згідно з точними кресленнями, отриманими 9to5Mac, які дизайнер Ян Зелбо перетворив на рендери, iPhone 15 матиме дисплей діагоналлю 6,2 дюйми. Нагадаємо, iPhone 14 отримав 6,1-дюймовий екран. Неясно, чи буде і у iPhone 15 Pro екран збільшеної діагоналі.

Крім того, креслення підтверджують, що ця модель не отримає ємнісні кнопки як старші версії. В іншому документ підтверджує чутки, що раніше з'явилися, включаючи наявність здвоєної камери, вирізу Dynamic Island, а також використання USB-C замість порту Lightning.

Очікується, що серія Apple iPhone 15 буде представлена у вересні.

У коді iOS знайшли згадку про абсолютно новий продукт Apple. ComputeModule може бути новим Mac Pro

Mac Pro

Компанія Apple готує якийсь новий ПК. У коді бета-версії iOS 16.4 виявилося згадування раніше невідомого обладнання, позначеного як ComputeModule.

Поки незрозуміло, що це, але автори 9to5mac кажуть, що це зовсім новий клас пристроїв, так як він має нове кодове ім'я. У цьому коді їх виявлено два: ComputeModule13,1 і ComputeModule13,3.

Можна довго гадати, що це, але є кілька варіантів: новий Mac Pro або гарнітура Apple Reality Pro. У випадку гарнітури немає жодних питань до того, що це абсолютно новий для Apple пристрій. Але новий Mac Pro теж буде саме новим, тому що всі попередні спиралися на CPU Intel, а пристрій буде першим серед Mac Pro на платформі Apple Silicon. Крім того, ComputeModule може виявитися чимось іншим, про що не було навіть чуток.

Microsoft рекламує Edge прямо під час завантаження Google Chrome

Edge

Компанія Microsoft зробила новий крок щодо просування свого фірмового браузера Edge. Як зауважили користувачі, Microsoft Edge для Windows тепер показує досить агресивну рекламу на сторінці завантаження Chrome, щоб відмовити "перебіжчиків" від переходу на конкуруючий браузер.

Таку поведінку відзначили користувачі тестовой зборки Microsoft Edge (Canary) для Windows. На сторінці завантаження Chrome помічено повідомлення: "Microsoft Edge працює на тій же технології, що і Chrome, з додатковою довірою Microsoft".

Банер на всю ширину сторінки з'являється прямо під адресним рядком і виглядає як частина сторінки, створеної Google. Також з'являється крихітна реклама, доки сторінка Chrome завантажується. Такі нововведення викликали негативну реакцію у користувачів.

У стабільній версії Edge такої агресивної реклами немає. Цілком можливо, що негативна реакція в мережі застереже Microsoft від впровадження такого нововведення у стабільну версію.

Google Maps на смартфоні нарешті можна відкривати при підключеному Android Auto

Android Auto

На автомобільній платформі Android Auto вже давно присутнє розчаровуюче обмеження, яке не дозволяє відкривати Google Maps (Google Карти) на підключеному телефоні. Однак схоже, що Google нарешті скасувала його.

Деякі користувачі Android Auto в останню пару днів помітили, що останні оновлення Google Maps для Android розблокували використання карт на телефонах під час роботи Android Auto.

Це великий крок вперед для платформи, де Google Maps на телефоні завжди видавали помилку з повідомленням, що програма не може бути відкрита під час роботи Android Auto.

Такий підхід розчаровував, оскільки версія Google Maps для Android Auto має менше можливостей, порівняно з версією на телефоні. Наприклад, програма для телефону підтримує відображення більшої кількості даних про пункти призначення та створені користувачем списки розташування.

Поки новація активована далеко не у всіх користувачів. Скоріш за все, зміна може бути пов'язана з Google Maps версії 11.67.0701 і, схоже, працює незалежно від версії Android Auto.

Google додає в YouTube Music подкасти

Google Podcasts

Компанія Google офіційно оголосила, що найближчим часом у сервісі YouTube Music з'являться подкасти, які стануть своєрідним «об'єднанням аудіо та відео». Заяву зробив глава відділу подкастів у YouTube Кай Чак на саміті Hot Pod.

Кай Чак пояснив:

Якщо хтось хоче подивитись подкаст, у нас є рішення. Якщо хтось хоче слухати лише подкаст, у нас має бути чудовий досвід і для цього.

Підкасти можна буде слухати через YouTube Music навіть при заблокованому екрані – безкоштовно, але з додаванням реклами. Також можна буде почати слухати подкаст на одному пристрої та продовжити з того самого місця на іншому.

В окремій розсилці електронною поштою розробники YouTube пояснили, що автори зможуть завантажувати аудіоподкасти через RSS «пізніше цього року», а також уточнили, що спочатку подкасти в YouTube Music будуть доступні тільки в США.

Що стосується окремого сервісу Google Podcasts, то він так і продовжить існувати, Google не має планів по об'єднанні його з YouTube Music.

У YouTube роз'яснили ситуацію із платним 1080p Premium

1080p Premium

Команда YouTube із Google підтвердила, що експериментує з опцією 1080p Premium у мобільному додатку. Також представник компанії роз'яснив ситуацію із «звичайним» безкоштовним 1080p та 1080p Premium в рамках платної підписки.

За словами представника компанії Пола Пеннінгтона, зараз ця опція доступна «невеликій групі передплатників YouTube Premium». Пеннінгтон уточнив:

1080p Premium - це версія 1080p з покращеним бітрейтом, яка надає більше інформації на піксель, що забезпечує більш високу якість перегляду.

Також він запевнив, що "існуючі пропозиції щодо якості для розширення 1080p на YouTube не змінилися".

Нагадаємо, днями користувачі помітили нову опцію 1080p Premium у меню налаштувань якості мобільного YouTube. У мережі висловлювали побоювання, що YouTube прибере стандартний режим 1080p, щоб зробити платну версію Premium привабливішою.

У YouTube з'явилося дублювання різними мовами

YouTube

Сервіс YouTube оголосив про розгортання підтримки багатомовних звукових доріжок, що дозволить творцям додавати кілька доріжок до своїх нових та існуючих відео, допомагаючи їм охопити міжнародну аудиторію.

Після завантаження глядачі зможуть вибрати іншу звукову доріжку в тому ж меню, де вони можуть налаштувати інші параметри, такі як субтитри або якість звуку.

У ранніх тестах ця функція використовувалася у більш ніж 3500 відео, завантажених більш ніж 40 мовами, про що повідомляє YouTube. Станом на минулий місяць понад 15% часу перегляду дубльованих відео припадало на глядачів, які дивилися відео мовою, відмінною від мови оригінального запису. YouTube також повідомляє, що тільки в січні глядачі щодня дивилися на його платформі понад 2 мільйони годин дубльованих відео.

Спочатку ця функція буде підтримуватись лише для довгого контенту YouTube, але компанія повідомляє нам, що вона вже тестує цю функцію і для коротких роликів.

Можливість налаштування звукової доріжки відео буде доступна глобально у YouTube на настільних комп'ютерах, мобільних пристроях, планшетах та телевізорах.

SpaceX готова відправити людей на МКС. Falcon 9 і Crew Dragon встановили на стартовому майданчику

SpaceX

Ракета SpaceX Falcon 9 із космічним кораблем Crew Dragon виїхала з ангару на стартовий майданчик 39A у Космічному центрі Кеннеді НАСА на мисі Канаверал і була піднята на стартову позицію у четвер, 23 лютого. Старт призначено на 27 лютого.

«Falcon 9 та Crew Dragon знаходяться вертикально на стартовому комплексі 39A; запуск місії Crew-6 запланований на понеділок, 27 лютого», — повідомила SpaceX у Twitter, а також опублікувала фотографії ракети на стартовому майданчику.

Місія SpaceX Crew-6 доставить астронавтів НАСА Стівена Боуена та Воррена Гобурга на Міжнародну космічну станцію разом із космонавтом Андрієм Федяєвим та астронавтом з Об'єднаних Арабських Еміратів Султаном Алнеяді.

Четверо чоловіків відправляться в космос на борту корабля SpaceX Crew Dragon Endeavour, який здійснює свій четвертий політ після випробувального польоту екіпажу SpaceX Demo-2 в 2020 році, польоту Crew-2 в 2021 році і приватних польотів Axiom Mission-1, що послідували за ним. Crew-6 - це сьома пілотована місія SpaceX для NASA, включаючи демонстраційний політ Demo-2, в рамках комерційної програми агентства і дев'ятий пілотований космічний політ компанії в цілому.

На Amazon продають книги, написані нейромережею ChatGPT

The Wise Little Squirrel: A Tale of Saving and Investing

На популярному торговому майданчику Amazon почали продавати книги, написані за допомогою чат-боту ChatGPT. Йому належить понад 200 творів, і це лише ті, автором якого явно вказано ШІ. Ще приблизно стільки ж написано без вказівки авторства.

Продавцем однієї з них є Бретт Шиклер. Примітно, що він одночасно і автор, який за допомогою нейромережі опублікував дитячу казку під назвою The Wise Little Squirrel: «Маленька мудра білочка: Казка про заощадження та інвестування». Книга містить 30 сторінок, ілюстрації також створені нейромережею. Джерело зазначає, що на написання система витратила «лічені години».

Цифрову версію можна купити за 3 долари, друковану - за 10 доларів. Відомо, що книгу купили десятки користувачів, але точної цифри не повідомляється.

Сюжет книги розповідає про білку Семмі, яка знаходить у лісі золоту монетку. Після цього вона кладе її в скарбничку, зроблену із жолудя, а потім інвестує монету в бізнес із торгівлі жолудями. У результаті Семмі стає найбагатшою білкою у своєму лісі, але це викликає заздрість у її друзів.


Читати також