Презентація документального коміксу «Блекаут: Хроніки нашого життя під час війни росії проти України»

Презентація документального коміксу «Блекаут: Хроніки нашого життя під час війни росії проти України»

Видавництво Yakaboo Publishing запрошує на презентацію незвичайної новинки - книги «Блекаут: Хроніки нашого життя під час війни росії проти України». Захід відбудеться 30 травня о 18.30 в атмосферному та затишному кафе Urban Space 500.

"Блекаут" – це документальний комікс, створений українськими ілюстраторками Анею Іваненко та Женею Полосіною, які вже завоювали популярність своїми роботами «Реактори не вибухають. Коротка історія Чорнобильської катастрофи», «У міста є Я» та «Котик, Півник, Шафка». Авторки книги - співзасновниці київської візуальної студії Сері/граф. Роботи Ані Іваненко та Жені Полосіної публікувалися в The New Yorker, Deutsche Welle, New Statesman, Financial Times тощо. Книга «Блекаут» — їхній перший проєкт, де вони виступили як ілюстраторками, так і авторками тексту.

Книга «Блекаут» вийшла українською та англійською мовами. Ілюстрації яскраво та образно розповідають про найтемнішу зиму, коли внаслідок масованої ракетної атаки росії мільйони українців залишились без світла перед настанням зими. Лікарям доводилось без світла проводити прийоми та операції, енергетикам - безперервно лагодити трансформатори та відновлювати мережі, працівникам Національного ботанічного саду – рятувати рідкісні рослини, що замерзали через нестачу тепла. Цей мальопис є своєрідним фотоальбомом часів блекауту. Це замальовки про маленькі, але героїчні вчинки, свідками яких стали авторки, та які демонструють силу і стійкість українців.

По суті ця книга документує процес створення цієї ж книги в умовах зими 2023 року. Ми малюємо про те, як сидимо в коридорі під час тривог і обговорюємо, що краще включити в книгу та як перейти від теми до теми. Ми малюємо про те, як зустрічаємось з редакцією чи їздимо до друкарні. Про те, як спілкуємось з родичами і друзями, які переживають блекаут в інших містах та селах. Стикаємось з новими звичками у побуті і переживаємо масовані ракетні обстріли у коридорі,” — розказують Аня Іваненко та Женя Полосіна.

У цій книзі продумана кожна деталь. Коли відкриваєш чорну тканну обкладинку, із вклеєною карткою, що імітує полароїдний знімок, «вмикається світло» сяючого жовтого форзаца. Так само воно гасне, коли закриваєш книгу в кінці із відчуттям, що ти вихопив із пітьми підсвічену історію чийогось досвіду.

«Комікс Блекаут унікальний тим, що його створення - прямий відгук, репліка, реакція на події, які авторки документують буквально у режимі "тут і зараз". Фактично, це і є документалістика на межі біографічної та історичної. Чи є ще аналогічний досвід, коли документалістика і сам документ доби - війна і блекаут - у такому синхроні з реальним життям?» - коментує директорка Yakaboo Publishing Катерина Ісаєнко.

Презентація «Блекауту» буде особливою, оскільки серед запрошених гостей - працівники критичної інфраструктури з власними історіями протистояння темряві. Модератором заходу буде відома журналістка Єлизавета Цареградська, яка проведе цікаву дискусію, що спонукатиме до обміну думками.

Авторки книги Аня Іваненко та Женя Полосіна на презентації розповідатимуть про творчий процес, який допоміг їм передати атмосферу війни і життя без електрики мовою мальопису. Під час заходу буде можливість взяти автограф у авторок та придбати примірник графічної історії.


Читати також