Самаркандські коржі: традиційний узбецький хліб, який підкорив світ

Самаркандські коржі: Традиційний узбецький хліб, який підкорив світ

...Немає смачнішого хліба, ніж самаркандський коржик.

Що таке самаркандський корж?

Самаркандський коржик - це одна з найпопулярніших традиційних узбецьких страв. Цей смачний хліб знають не лише в Узбекистані, а й далеко за його межами. Самаркандські коржі відомі в усьому світі своїми смаковими властивостями, візерунками та здатністю довго не черствіти. Традиційно прийнято корж відламувати руками, а не різати ножем.

Легенда про самаркандський коржик

Існує давня легенда про еміра Бухарського, який, скуштувавши самаркандські коржики, був так вражений їх смаком і м'якістю, що наказав випікати такі самі коржики при своєму дворі. Придворні послали за найкращим пекарем у Самарканд. Але як він не намагався, коржики в Бухарі не виходили такими, як у Самарканді. Тоді пекар пояснив розлюченому еміру, що для натурального смаку коржів йому не вистачає самаркандського повітря.

Від чого залежить смак самаркандського коржика?

Звичайно, смак коржів залежить не стільки від повітря, скільки від води, борошна та печі, в якій вони випікаються. Чималу роль відіграє і здатність пекаря точно слідувати традиційному рецепту, вивіреному століттями, тим самим передаючи оригінальний смак. Самаркандський коржик випікають зі звичайного тіста на спеціальній заквасці, яка і надає коржам неповторного смаку. Правильно приготувати тісто для коржика – непроста наука, і її освоюють не всі. Досвідчені пекарі цінуються на вагу золота не лише у Самарканді, а й у всьому світі.

Як печуть самаркандський коржик у тандирі?

Здавна самаркандський коржик пекли в тандирі. Тандир - це піч особливого вигляду напівкруглої конструкції з прорізом у стінці або у верхній її частині. Зліплені з тіста коржики приклеюють до стінок тандира і печуть таким способом до готовності. Якщо коржик протягом випічки відірвався від стінки, його вважають священним. Температура всередині тандира дуже висока, і коржики випікаються в ньому за лічені хвилини. Коли коржі готові, пекар виймає їх з тандира за допомогою спеціальної лопатки або рукавиці.

Звичаї, пов'язані з самаркандським коржем

Давно існує звичай: якщо людина залишає будинок, вона повинна відкусити і з'їсти шматок коржика. Сам же коржик повинен зберігатися вдома до її повернення. Коли ж мандрівник повертається, він має його доїсти.

В Узбекистані хліб дуже шанується. Давним-давно була національна традиція носити кошик із коржами на голові. Це означало особливу повагу до хліба.

Навіть під час шлюбного обряду не забувають про самаркандський коржик. У східних народів прийнято здійснювати традиційний ритуал відломлення хліба — найчастіше традиційним весільним хлібом є коржик.


Читати також