Фредо еспресо та фредо капучино – освіжаючі кавові напої родом з Греції

Фредо еспресо та фредо капучино – освіжаючі кавові напої родом з Греції

Греки настільки полюбили холодну каву фрапе, що, коли до них прийшла мода на еспресо, створили його власний холодний варіант, тобто caffe freddo espresso. Готується цей напій за рецептурою, схожою на згаданий вище фрапе, а саме: налийте подвійний еспресо у високий келих або шейкер з кубиками льоду, за бажанням додайте цукор і перемішайте все кілька секунд спеціальним міксером або струшуючи до появи товстого шару кавової піни. Детальніший рецепт приготування рекомендуємо читати тут.

Основа вдалого фредо еспресо

Щоб фредо еспресо дійсно вразило вас своїм неповторним смаком, необхідна ідеальна основа, тобто правильно зварене еспресо зі свіжозмелених кавових зерен. Тут ідеально підійде класика з Бразилії зі збалансованою кислинкою, нотками шоколаду та горіхів. Щоб отримати напій з густою піною, найкраще використовувати еспресо-машину. Еспресо можна з успіхом замінити міцною кавою, приготованою з якісних зерен. Пам’ятайте, що жодні недоліки кави не сховаються під маскою додаткових інгредієнтів. Caffe freddo буде таким самим хорошим, як і зерна, які ви використаєте для його приготування.

Якщо ви хочете замовити caffe freddo, перебуваючи в Греції, варто запам’ятати три важливі терміни:

  • sketo – тобто без цукру,
  • matrio – злегка підсолоджений,
  • glyco – сильно підсолоджений.

Фредо капучино

Любителям кави з молоком винахідливі греки пропонують фредо капучино, тобто холодне еспресо з товстим шаром молочної піни. Приготувати фредо капучино так само просто, як і фредо еспресо. У цьому випадку свіжозаварене еспресо наливають у келих, наповнений льодом, а верх прикрашають молочною пінкою. На цьому етапі варто розглянути рослинні замінники коров’ячого молока. Соєве молоко є хорошим пінним замінником завдяки відносно високому вмісту білка. Напої на основі вівсяного молока теж дуже добре піняться.

Як подавати й пити caffe freddo?

Як справжній грек! Caffe freddo найкраще подавати в прозорій склянці (щоб відкрити її дивовижні шари) і пити повільно, потягуючи через соломинку, смакуючи та насолоджуючись кожним ковтком згідно з грецькою філософією життя «siga siga». У самій Греції таке повільне пиття кави з льодом може тривати навіть декілька годин.

Коли погода за вікном стає все спекотнішою кава може врятувати вас від перегріву! Фредо капучино та фредо еспресо – це смачні, холодні, освіжаючі й водночас приємно заряджаючі напої.


Читати також