«Шлях додому» Тетяни Бондарчук: історії людяності та віри під час війни

«Шлях додому» Тетяни Бондарчук: історії людяності та віри під час війни

Портал Експеримент ділиться з вами цікавими книжковими новинками, які виходять в українських видавництвах.

У «Видавництві 21» вийшла друком нова прозова збірка сучасної української письменниці Тетяни Бондарчук. Авторка присвячує свою книжку тим, хто на фронті, й тим, хто чекає. Головна героїня оповідання «Снайпер»  каже: «Уже рік не телефоную. Він це робить сам, мій коханий. Щодва тижні. Бо він – дуже точний. Так само точно раз на два тижні з’являються його дописи у фейсбуці. Й от життя триває «між». Між тими дзвінками й дописами, і наступними двома тижнями». Усі герої майже невигадані. Вони цілком можуть бути тими, з ким ви бачитеся щодня: військові у відпустці, волонтери на відпочинку, дружини, які чекають з фронту своїх чоловіків, закохані, які зустрілися за кілька місяців до повномасштабного вторгнення, а тепер їхні стосунки зазнають випробувань відстанню та викликами воєнного часу. У кожного з них, як і у всіх нас, власна історія в цій війні.

Вони різні, однак об’єднані спільною рисою: любов’ю до свого й до ближнього. Є те, що допомагає за будь-яких умов – відкрите серце, довіра до життя і сміливість попри все залишатися людиною. А ще кохання: явище зовсім неочевидне, коли йдеться про війну, втім, саме це почуття нерідко допомагає долати тенета смерті.

Тетяна Бондарчук зазначила: «Збірку «Шлях додому» я почала писати ще напередодні широкомасштабного вторгнення, у 2021-му році. Так вийшло, що у той час я була волонтеркою у Центрі здоровʼя та психологічної реабілітації «Лісова поляна» МОЗ України. Задачею нашої невеличкої команди арт-терапевтів був регулярний (раз на

тиждень) приїзд у Центр і робота з тими, хто проходив там реабілітацію». Здебільшого це були ветерани АТО. З їхніх історій, із переосмислення різного досвіду почали з’являтися  образи, що згодом склали основу книжки.

Із 27 лютого до 14 березня на сайті «Видавництва 21» триває передпродаж книжки за акційною ціною 320 грн (замість 400).

Бондарчук Тетяна

Шлях додому / Тетяна Бондарчук. – Чернівці : Книги – ХХІ, 2024. – 272 с.

Довідка про авторку

Тетяна Бондарчук – киянка, авторка збірки оповідань «Шлях додому» (2024). Закінчила Київський національний лінгвістичний університет, здобула диплом викладачки японської мови та літератури. У 2000-х рр. часто їздила на стажування до Японії, підвищувала кваліфікацію, писала наукові дослідження, тоді ж почала думати про написання книжки, присвяченої цій країні.

Повернувшись в Україну працювала викладачкою на кафедрі східних мов у рідній Alma Mater майже двадцять років. У 2016-му році започаткувала проект альтернативної освіти Наша Школа, метою якого було створення якісного освітнього середовища для своїх дітей. Однак за шість років проект розрісся: з однієї орендованої кімнати до майже півсотні родин і шести великих власних приміщень під аудиторії для навчання.


Читати також