Реп казок: підлітки AJT Junior змінюють світ читання

Реп казок: підлітки AJT Junior змінюють світ читання

Нове дихання книжок: підлітки міжнародного проєкту AJT Junior начитали реп з казок

Підлітки міжнародного проєкту з неформальної освіти AJT Junior начитали реп з казок.

За даними дослідження Українського інституту книги у 2023 році, 50% українців взагалі не читають книжок. Тож підлітки з AJT Junior вирішили змінити ситуацію, заохотивши однолітків до читання за допомогою реп пісень.

Для цього об’єдналися учасники відразу шести клубів, що працюють на базі єврейських громад, – з Києва, Львова, Чернігова, Вінниці, Харкова та Сум. Вони начитали дві книжки програми “Піжамна бібліотечка”, партнера проєкту, яка безкоштовно розповсюджує єврейські казки для дітей 2-9 років.

Начитування казок на реп виявилося непростим завданням, адже воно потребує швидкої реакції від читця.

“Начитувати книжки в стилі реп не просто, адже читати потрібно доволі швидко, вкладаючись у ритм музики”, – розповідає програмна координаторка AJT Junior Україна Ірина Юр’єва. 

Незважаючи на те, що жоден з юних реперів не займається музикою професійно, їхні зусилля принесли перші результати: на їх реп зняли відеокліп, який можна переглянути на Ютюбі.

Для 10-річної Єви, яка відвідує AJT Junior у Києві вже більше року, начитування репу стало першими кроками у музичній сфері й незабутнім досвідом. Щоб не збитися під час начитування, дівчинка щодня вчила текст разом з мамою.

"Мама підібрала для мене рокерський одяг і я відчувала себе круто і впевнено. Я рухалась під музику, наче справжня реп-виконавиця", – згадує Єва.  

Підлітки вирішили не зупинятися на першому досвіді й найближчим часом планують записати ще щонайменше чотири пісні. 

Довідка

Active Jewish Teens (AJT) Junior - це міжнародна мережа клубів з неформальної освіти для дітлахів 7-12 років, які мають активну позицію в єврейській громаді.

"Піжамна бібліотечка" (PJ Library) - міжнародна книжкова програма, створена американським благодійним фондом Гарольда Грінспуна. Мета програми - підтримати традицію читання в єврейських та мультикультурних родинах, зміцнити зв’язок між поколіннями завдяки сімейному читанню. Ці книги розповідають важливі історії, повязані з єврейськими цінностіми, традиціями та культурою. Щомісяця книжки PJ Library доставляються як подарунок в єврейські та мультикультурні родини, де є діти від 2 до 9 років.


Читати також