Новини науки та високих технологій. 06.07.2024

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Міні-ПК у корпусі об'ємом всього 2,5 літра з повноцінним 16-ядерним Core Ultra 9 та GeForce RTX 4070 Laptop. Asus ROG NUC надійшов у продаж через півроку після анонсу

Asus повноцінно представила ігровий міні-комп'ютер ROG NUC. Пристрій із габаритами 270 x 180 x 50 мм зовсім невеликий (об'єм корпусу 2,5 літра, маса - 2,6 кг), але при цьому всередині по-справжньому «дорослі» компоненти: Core Ultra 9 і GeForce RTX 4070 Laptop. Цікаво, що анонс новинки відбувся ще в січні на виставці CES 2024, і лише зараз компанія запускає роздрібний продаж пристрою.

У базовій версії пристрою 16-ядерний Intel Core Ultra 7 155H та GeForce RTX 4060 Laptop, у топовій - 16-ядерний Core Ultra 9 185H. Ціна, відповідно, 1630 та 2200 доларів. Об'єм оперативної пам'яті DDR5-5600 – 16 ГБ (два модулі по 8 ГБ), об'єм SSD – 512 ГБ. З інших особливостей ПК - адаптери Intel Killer Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3 та 2.5G Intel LAN, порт USB4 Type-C, відеовиходи HDMI 2.1 та два DP1.4a. У комплект постачання входить блок живлення потужністю 330 Вт.

Ілон Маск назвав час нового старту Starship та опублікував видовищне відео

Генеральний директор SpaceX Ілон Маск назвав терміни чергового запуску гігантської ракети Starship і опублікував видовищне відео. Запуск очікується за чотири тижні, тобто на початку серпня.

Четвертий політ Starship наблизив нас до майбутнього з можливістю швидкого повторного використання.
SpaceX

Starship - найпотужніший літаючий об'єкт з будь-коли створених людством. В даний час тяга вдвічі перевищує тягу «Сатурна-5», а при майбутніх модернізаціях тяга буде більшою втричі (10 000 тонн сили). "Сатурн-5" - американська надважка ракета-носій сімейства Сатурн, яка використовувалася для реалізації пілотованої посадки на Місяць і підготовки до неї за програмою "Аполлон", а також, у двоступінчастому варіанті, для виведення на навколоземну орбіту орбітальної станції "Скайлеб".

За словами Ілона Маска, перед п'ятим польотом SpaceX додасть на ракету потужніші теплозахисні панелі.

Samsung непохитна: ШІ-функції Galaxy AI стануть платними з 2026 року

Samsung опублікувала прес-реліз, який розповідає про відкриття демонстраційних зон Galaxy Experience Spaces у всьому світі. І цей прес-реліз підтверджує, що функції Galaxy AI таки будуть платними. У додатку до документа Samsung каже, що функції Galaxy AI на пристроях компанії будуть безкоштовними до кінця 2025 року. Тобто з 2026 року за них доведеться платити.

Нагадаємо, Samsung із самого початку думала про монетизацію функцій, але ясності щодо цього не було. Тепер вона є. Також можна згадати чутки, що аналогічним чином може зробити Apple. Враховуючи, скільки варто навчити сучасну велику нейромережу та скільки коштує підтримка її роботи, не дивно, що компанії дивляться на різні способи монетизації таких продуктів. Цілком імовірно, що деякі з компаній можуть просто додати такі функції у свої звичні передплати, підвищивши ціни на ці передплати.

Листування з ChatGPT на Mac зберігалося просто у вигляді тексту. OpenAI вже вирішила проблему

OpenAI деякий час тому випустила додаток для Mac, що дозволяє користувачам таких ПК використовувати ChatGPT на своїх пристроях. Виявилося, що це рішення спочатку мали проблеми з безпекою.

Розробник Педро Хосе Перейра Вієйто (Pedro Jose Pereira Vieito) виявив, що ChatGPT зберігає своє листування з користувачами в простому текстовому форматі, дозволяючи будь-якій людині читати її за допомогою простого додатка.

Щоправда, цю програму під назвою ChatGPTStealer розробник створив сам, але суті проблеми це не змінює. Надалі, щоб дістатися до листування користувача з ШІ, достатньо було змінити ім'я файлу на своєму комп'ютері.

Тільки після того, як The Verge, які перші написали про цю проблему, звернулися до OpenAI, компанія заявила, що знає про ситуацію та вже випустила оновлення.

Китайські вчені створили основу Робокопа. Вони об'єднали органоїд мозку людини та нейропроцесор для створення біокомп'ютера, який міг би керувати роботом.

Група китайських вчених створила фактично те, що потім можна перетворити на справжнього Робокопа. Група вчених з Тяньцзіньського університету та Південного університету науки і технологій створила систему на основі мозку, здатну керувати якимось роботом.

Якщо точніше, йдеться про органоїд мозку, причому людського. До органоїду підключили чіп, створивши таким чином систему мозок на чипі. Такий біокомп'ютер на чіпі, як стверджує команда вчених, може навчитися керувати роботом, розбираючись в елементах управління і намагаючись виконувати такі завдання, як уникнення перешкод, відстеження цілей або навчання рук і кистей для захоплення різних об'єктів. До речі, вчитися управлінню своїм тілом така система може в змодельованому середовищі, щоб не пошкодити це тіло.

Apple встановить камери в навушники?

Apple розглядає можливість встановлення інфрачервоних камер у майбутні моделі своїх бездротових навушників AirPods, повідомляє PetaPixel, посилаючись на відомого блогера-інсайдера Мінґ-Чі Куо (Ming-Chi Kuo).

"Моє останнє опитування постачальників показує, що Apple планує до 2026 року почати масове виробництво нових AirPods з модулями ІЧ-камер", - говорить Мінґ-Чі Куо.

Нова технологія AirPods працюватиме в тандемі з Apple Vision Pro або будь-якими іншими гарнітурами, які випускає компанія. Це може покращити функції просторового звуку. Наприклад, якщо звук однаковий з обох боків, коли користувач повертає голову вліво, звук праворуч може бути додатково посилений.

Крім того, інфрачервона камера може "виявляти зміни зображення навколишнього середовища, потенційно дозволяючи керувати жестами в повітрі для покращення взаємодії людини з пристроєм". Хоча Куо не уточнив, як це може виглядати, це схоже на жест щипка навушника, доданий в Apple Watch, жест, який насправді для взаємодії не вимагає від користувача торкатися відповідного пристрою.

Куо зазначив, що Apple вже має патенти в цій галузі, що посилює довіру до цих озвучених планів. Однак варто відзначити, що багато технологічних компаній можуть агресивно подавати патентні заявки, щоб просто перешкодити конкурентам їх використовувати. Так що той факт, що на щось є патент, не означає, що він втілиться в кінцевий продукт.

Якщо ця чутка правдива, за словами Куо, постачальником буде азіатська компанія Foxconn з «річним планом виробництва близько 10 млн AirPods».

Що стосується ймовірності чуток, Мінґ-Чі Куо впевнений у цьому: «Планування Apple щодо обладнання, програмного забезпечення та послуг завжди було спрямоване на підвищення конкурентоспроможності екосистеми, і просторові обчислення не є винятком. У міру того, як у майбутньому дозріють умови комерціалізації просторових обчислень, Apple, яка має значне лідерство в цій галузі, очікується, створить новий і сильний імпульс для зростання».

Читати також


up