Як контролювати страх перед новими технологіями та змінами: практичні поради від Ольги Коптєвої

Як контролювати страх перед новими технологіями та змінами: практичні поради від Ольги Коптєвої

Страх невідомого: чому виникає і як його подолати? Радить психологиня

Як часто ми відмовляємося від крутих пропозицій, тому що боїмося? Так само – з новітніми технологіями. Згадайте, як всі боялися появи штучного інтелекту, бо він або заволодіє світом, або замінить людей на робочих місцях. А тепер користуються ним в усіх можливих аспектах життя. Страх нового, невідомого часто зв’язує нам руки й не дає розвиватися. Тому важливо знати, як його контролювати. Про це розповідає методистка програми психоемоційної стабілізації жінок та їхніх дітей «Незламна мама» від «Фонду Маша», одна зі змін яких проходила за підтримки Tokarev Foundation, Ольга Коптєва.

Страх стикнутися з чимось новим: ідеями, технологіями, законами – з усім, із чим ми не були знайомі, називається неофобією. І цей страх притаманний абсолютно всім людям. З ним хоч раз, та стикався кожен. Фактично, це нормальна реакція мозку на щось йому незнайоме. Як це відбувається? У нашому мозку є відділ пам’яті. І коли ми стикаємося з чимось новим, мозок дає запит у цей відділ: чи є в нас схожий досвід, чи ні? Якщо був, то тривожність не підвищується, і ми спокійно йдемо по второваному шляху. А от якщо такий досвід не знаходиться, то починаємо хвилюватися і тривожитися. Бо не знаємо, як це нове вплине на наше життя, організм, здоров’я. І тут піднімається страх небезпеки. Він, в свою чергу, викликає в мозку реакцію «бий» або «біжи». Тобто, ми або починаємо критикувати інновацію, або впадаємо в ступор і уникаємо нового.

Саме тому ми часто відмовляємося від вигідних пропозиції по роботі, боїмося закінчити нещасливі стосунки або довіритися лікарю, який оперує за новітньою технологією.

– До речі, з інноваційними технологіями історія ще цікавіша. Бо тут технофобію (це різновид неофобії, яким називають страх передових технологій) підсилюють... неофоби! Люди, які бояться конкуренції з боку технологій, сарафанним радіо розносять ці упередження на загал, – говорить Ольга Коптєва. – Згадайте: спочатку ми боялися мобільних телефонів, бо раптом вони спричинять захворювання мозку, потім боялися роботів, штучного інтелекту. Список можна продовжувати нескінченно. Але фактично ці технології полегшують людям життя. Наприклад, на «Незламній мамі» в роботі з тригерами у жінок ми використовуємо VR-окуляри. А на минулій зміні наші учасниці проходили чекап емоційного стану за допомогою онлайн-тесту Anima. Він розроблений таким чином, що камера гаджету, на якому проходить тест, за реакцією зіниць зчитує реакцію людини на картинки на екрані. Це чудова можливість перевіряти свій психоемоційний стан, коли поруч немає психолога.

Але що робити, якщо новації викликають страх? І знання про те, чому він виникає, не заспокоює? Розповідаємо.

Як полегшити неофобію?

  1. Позитивне мислення

Це одна з опор не лише в боротьбі з неофобією, а взагалі здорової психіки. Коли людина розуміє, що хорошого принесе їй те чи інше рішення. І при цьому в неї є план дій на випадок, якщо щось піде не так.

– Колись ми з колегами придумали вислів: «Я йду туди, де страшно, є ціль – і це важливо». Коли в мене є мета, я знаю, для чого це роблю, чому це важливо для мене, тоді я можу піти туди, де страшно. І я знайомлюся з цим невідомим, відкрита для нього і зможу з ним впоратися.

  1. Боремося з тривожністю

Тут нам допоможуть усі вправи, які сприяють зниженню тривожності. Наприклад, дихання по квадрату (на 4 рахунки вдих – на чотири рахунки затримка дихання – на чотири рахунки видих – і знову на 4 затримка. І так по колу), або дихання 3х6 чи 4х8 (коли видих вдвічі довший за вдих).

А ще важливо ставити собі запитання про цю невідомість. Коли наш мозок отримує багато відповідей на свої питання, він заспокоюється. З цим допоможе наступна вправа.

  1. Вправа «А якщо?»

Дуже класно зі страхом нового працює вправа «А якщо»?» Для неї знадобиться ручка і папір.

– Цю вправу дуже важливо робити не в думках, а прописати на папері. Тоді в нас з'являться думки про те, що ми вже знаємо, як долати можливі труднощі. Наша тривога зменшується або повністю минає. І в нас з'являється значно більше енергії, щоб йти туди, де страшно. 

  • Спочатку виписуємо на листочок причини, чому ми боїмося. Що може статися страшного, якщо я спробую це зробити або прийняти це нове в своє життя? Прописуємо абсолютно всі страхи, навіть смішні. Наприклад, якщо я зміню роботу, то мені доведеться на старій роботі сказати, що я йду. І це мене лякає.
  • Тепер на кожну причину, на кожне «а якщо» ми прописуємо план безпеки. Що ми зробимо, якщо це станеться? План теж має бути детальним.
  • Тепер треба уважно прочитати план і зробити новий список «а якщо»? Але цього разу – реалістичний. Що реально може статися, якщо ми спробуємо це нове й невідоме? Наприклад, якщо я погоджуся змінити роботу, то в мене може не вистачити компетенцій. Я можу не знайти спільну мову з новими колегами. Керівник може розчаруватися в мені.
  • На кожне реально «а якщо?» прописуємо реальний покроковий план дій.
  • І наостанок пишемо оптимістичні «а якщо?». Що класного може бути, якщо ми спробуємо це нове? Наприклад, якщо я зміню роботу, то отримую підвищення зарплатні та зможу здійснити мрію. Або на новому місці нарешті належним чином оцінять мою роботу.

Наостанок хочемо сказати, що все нове – це наші можливості для розвитку. Тому ми маємо бути гнучкими, досліджувати, давати можливість цьому новому бути й проявлятися у нашому житті. Бо якщо не будемо йти в ногу з технологіями, з новими ідеями та дослідженнями, ми не будемо розвиватися. Натомість втрачатимемо смак життя, його яскравість та кольори.

Довідка:

Tokarev Foundation –  технологічна філантропія, яка прагне розвитку резильєнтної, інклюзивної та сталої України за допомогою технологій та інновацій. Фонд сприяє позитивним соціальним змінам і розвитку людського капіталу через впровадження інноваційних проектів у сферах EdTech та HealthTech.

Читати також


up