10-11-2022 Мистецтво 13802

10 книг, які варто прочитати, щоб дізнатися про тяжке життя жінок в Ірані

Книги про жінок в Ірані. Що читати

Soraya Sarhaddi Nelson

Сорая Сархадді Нельсон

В Ірані відбуваються масові протести, що були спровоковані смертю 22-річної дівчини Махса «Джина» Аміні 16 вересня в Тегеранській лікарні. Її заарештувала поліція Ісламської Республіки за те, що вона неналежним чином прикрила волосся.

Носіння хіджаба в Ірані є обов`язковим і контролюється поліцією моралі. Іранські посадовці стверджують, що в Аміні стався серцевий напад, але свідки в поліцейській дільниці та її родичі кажуть, що дівчину сильно побили, коли вона була під арештом.

Відео та фото, опубліковані в соціальних мережах та незалежних новинах, показують, що протести в Ірані – найбільші з 2009 року – жорстоко і часто смертельно придушуються іранськими силами безпеки. Багато жінок і дівчат на протестах публічно знімали свої хіджаби та стригли чи голили волосся. Зображення та звіти викликали протести солідарності по всьому світу.

Але повстання в Ірані – це набагато більше, ніж обов’язковий хіджаб.

Ми склали список книжок, який може пояснити життя іранських жінок і того, що відбувається в їхній країні. Ці 10 книг було обрано за допомогою друзів і родичів з Ірану, зокрема журналістки та письменниці Назіли Фатхі; експертки з законодавства у справах біженців і міграції Парастоу Хассурі, коміка Маз Джобрані та Мар’ям Хагбін, польової консультантки Монтессорі (а також вона моя двоюрідна сестра). Багато з цих книг є спогадами жінок, які були змушені втекти з Ірану.

«Persepolis (I and II)». Книга франко-іранської ілюстраторки та дитячої письменниці Марджан Сатрапі. Захопливі мемуари, відтворені в коміксах, а також їх екранізація розповідають про її дитинство в Ірані та підлітковий вік у Європі і описують революцію, що тривала чотири десятиліття, яка повалила шаха, але закінчилася пригніченням громадськості, особливо жінок.

«Until We Are Free: My Fight for Human Rights in Iran». Книга лауреатки Нобелівської премії миру 2003 року та судді Ширін Ебаді, котра через свою стать була змушена залишити посаду в Ісламській Республіці, але вона залишалася непокірною. Це її другий спогад.

«Iran Awakening: One Woman's Journey to Reclaim her Life and Country». Книга Ширін Ебаді (разом з журналісткою Азаде Моавені). Це її перші мемуари, в яких розповідається про минуле авторки та про те, як іранська революція, яку так багато людей підтримали, перетворилася на теократію.

«The Lonely War: One Woman's Account of the Struggle for Modern Iran» Назіли Фатхі, колишньої репортерки «Нью-Йорк Таймс», яка бездоганно переплітає свою переконливу історію журналістки, змушеної втекти з рідного Ірану, з історією своєї країни після революції.

«My Prison, My Home: One Woman's Story of Captivity in Iran» Халех Есфандіарі, ірано-американської вченої та колишньої директорки програми Близького Сходу в Центрі Вудро Вільсона. Мемуари розповідають про її арешт за фальшивими звинуваченнями та перебування у сумнозвісній в’язниці Евін.

«Reconstructed Lives: Women and Iran's Islamic Revolution» Халех Есфандіарі. У книзі зібрані інтерв’ю з іранськими жінками-професіоналами та жінками-працівницями та їхні драматичні розповіді про те, що сталося з ними після революції 1979 року.

«Women and Revolution in Iran» Ґуіті Нашат. Це збірка есе історикині та дослідниці, де вміщено різні погляди на участь жінок в ісламській революції 1979 року в Ірані.

«Between Warrior Brother and Veiled Sister: Islamic Fundamentalism and the Politics of Patriarchy in Iran» - книга професорки гендерних досліджень Каліфорнійського університету в Берклі Міноо Моаллем. Вона аналізує сучасний Іран і ставлення до жінок, відкидає стереотипи про іслам і мусульман як фанатиків.

«Honeymoon in Tehran: Two Years of Love and Danger in Iran» - книга колишньої журналістки Азаде Моавені, яка керує програмою «Гендер і конфлікт» у Міжнародній кризовій групі. Це її другі мемуари, захоплююча розповідь про її особисте та професійне життя в Тегерані під час підйому президента-популіста Махмуда Ахмадінежада.

«Reading Lolita in Tehran» - книга Азара Нафісі, професорки англійської літератури. Цей бестселер спогадів про таємний книжковий клуб, який вона організувала у своєму домі в Тегерані, приваблює читачів, але багато хто в іранській діаспорі та деякі неіранці критикували книгу за зображення іранських тем через вузьку західну призму.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «10 books to read to learn about women's plight in Iran» на сайті npr 3 листопада 2022 року.
Переклала Кузьменко Аліна 


Читати також