24-11-2022 Розваги 392

Погане виховання: 7 героїнь-бунтарок, які навели свої порядки у класичних сюжетах

Погане виховання: 7 героїнь-бунтарок, які навели свої порядки у класичних сюжетах

Кінематограф переповнений класичними сюжетами, які рік у рік переказуються в традиційній манері або ж переосмислюються сміливцями. Чи то адаптація шедеврів літератури, вільні байопики чи будь-які інші спроби перевернути усталені архетипи з ніг на голову, без духу бунтарства тут не обійтися. Розповідаємо, які фільми та серіали варто подивитися, якщо ви втомилися від однотипних героїнь і не боїтеся експериментів.

Розалін (2022) / Rosaline

Розалін - племінниця лорда Капулетті, колишня кохана того самого Ромео з вічної історії кохання Шекспіра.

Кейтлін Дівер у ролі Розалін на кадрі з фільму «Розаліна»

Саму сумну повість у світі переказували на екранах незліченну кількість разів. Юні Ромео і Джульєтта знову і знову закохувалися, протистояли сімейним чварам і не могли жити один без одного. Одіссея трагічного кохання пережила безліч адаптацій та трансформацій, але ніколи раніше в центр сюжету шекспірівського пера не містилася другорядна героїня — Розалін (Кейтлін Дівер), перша кохана Ромео. Саме від цієї впевненої в собі і трохи жорстокої красуні герой-коханець спочатку втратив голову і мчав у будинок Капулетті, сподіваючись побачити прекрасну даму. Але тут втрутилася доля або легковажність Ромео (вирішуйте самі): після зустрічі з Джульєттою всі вірші юнака змінили адресата. Розалін, чиє его було сильно зачеплене, не збирається миритися з втратою кавалера і вирішує втрутитися у скандальну пару. Поки Ромео вигукує: «Чи любило моє серце досі?» — рудоволоса бунтівниця не проти нагадати йому про почуття вчорашньої давності.

Кетрін, на прізвисько Пташка (2022) / Catherine, Called Birdy

Кетрін – дочка лорда, яка не хотіла виходити заміж.

Белла Рамсі в ролі Кетрін на кадрі з фільму «Кетрін на прізвисько Пташка»

На подвір'ї XIII ст. Кетрін, яку всі називають Пташечкою, живе у великому маєтку разом зі своєю родиною. Дівчинка любить валятися в бруді, дражнити старших братів, виливати душу найкращій подрузі та слухати байки няні. Найбільше у світі Кетрін ненавидить бути леді: вчитися прясти, вишивати, бути акуратною і не сміятися надто голосно. Коли батько стикається з фінансовими проблемами, то вирішує видати єдину дочку заміж — світ чотирнадцятирічної особи повільно руйнується. Втім, Пташка не збирається здаватися і всіх наречених має намір розганяти з майстерністю справжньої професіоналки. Ліна Данем взяла за основу роман Карен Кушман і побудувала картину, де в кожному штриху видно її режисерський почерк. Інакше кажучи, «Пташка» таїть у собі море сарказму та портрети реалістичних дівчат, схожих на нас, навіть якщо на них сукні XIII століття. Хуліганка Кетрін — зліпок усіх жінок, які втомилися від гендерних ролей. Спостерігати за героїнею – чиста радість, а будь-яка її репліка знайде відгук у бунтарок по той бік екрану.

Енола Холмс (2020) / Enola Holmes

Енола Холмс – молодша сестра головного детектива в історії, здатна затьмарити брата.

Міллі Боббі Браун у ролі Еноли на кадрі з фільму «Енола Холмс»

Шерлок Холмс — справжня суперзірка, дедуктивні методи якої встигли підкорити всіх і кожного. Настав час розповісти історію молодшої з роду Холмсів — гострої на язик Еноли (Міллі Боббі Браун), сестрички детектива. Дівчинка виховувалась прогресивною матір'ю, яка не змушувала доньку освоювати майстерність вишивання та кулінарії, а вчила кориснішим навичкам — наприклад, стріляти з лука. Після зникнення місіс Холмс брати Еноли вирішують відправити молодшу сестру до спеціальної установи для справжніх леді. Тільки ось норовлива дівчина не хоче затримуватися серед манірних викладачок, а має намір особисто знайти матір. "Енола Холмс" - плід фантазії не тільки кінематографістів. Пригоди Еноли засновані на серії детективних книг Ненсі Спрінгер і є відмінним доповненням до всесвіту сера Артура Конан Дойла.

Переконання (2022) / Persuasion

Енн Еліот - сумна інтелектуалка, яка дасть поради, як спілкуватися з колишніми.

Дакота Джонсон у ролі Енн на кадрі з фільму «Переконання»

У світі, що постійно змінюється, незмінним залишається одне: режисери не перестають екранізувати твори Джейн Остін. На перший погляд «Переконання» — найменш бунтарський роман письменниці з тихою та меланхолійною героїнею. Енн Елліот — самотня інтелектуалка в пихатій родині, через тиск якої їй довелося одного разу відмовити коханій людині. Все змінюється, коли колишні закохані знову опиняються в одному суспільстві і, незважаючи на рани, що не загоилися, змушені вести один з одним світські бесіди. Багато хто не злюбив картину Керрі Крекнелл за те, що та додала в образ Енн жвавість і грайливість. Остінівська леді у виконанні Дакоти Джонсон не проти запивати страждання вином і ламати четверту стіну, щоб зайвий раз підморгнути глядачеві і поділитися таємними секретами. Залишається сподіватися, що несправедлива критика у бік сміливої ​​адаптації не зупинить кінематографістів перед можливістю дати текстам Джейн Остін нове життя.

Бріджертони (серіал, 2020-...) / Bridgerton

Елоїза Бріджертон — синя панчоха, яка мріє про жіночу емансипацію. А Кейт Шарма – саркастична особа, яка може поставити на місце будь-якого джентльмена.

Клаудія Джессі в ролі Елоїзи на кадрі із серіалу «Бріджертони»

Для любителів серіального формату та флеру романів Джейн Остін «Бріджертони» – свято у плоті. Шоу є адаптацією серії книг Джулії Квін: кожен сезон зосереджується на окремому персонажі. Найвище суспільство Лондона, світські вечори і бали дебютанток — все це на перший погляд виглядає притулком для покірних молодих дам, які мріють лише про заміжжя. Насправді, як і в текстах Остін, Англією епохи Регентства розгулюють ті ще революціонерки. У серіалі Netflix ця почесна роль дісталася насамперед Елоїзі Бріджертон — п'ятій дитині сімейства, яка не випускає з рук книги та зневажає патріархальні підвалини. Гендерні установки також руйнує Кейт Шарма - начитана і гостра на мову любителька верхової їзди, яка полонить серце неприступного Ентоні Бріджертона. Так чи інакше, хіт Шонди Раймс тільки набирає обертів, а отже, попереду на нас чекають нові сезони з новими героїнями, які встигнуть здивувати та захопити публіку.

Велика (серіал, 2020-...) / The Great

Катерина II — правителька, на яку ми заслужили.

Ель Фаннінг у ролі Катерини II на кадрі з серіалу «Велика»

Фігура Катерини II так багато разів ставала джерелом інтересу кінематографістів, що встигла перетворитися на класичний портрет. Втім, усі ми неабияк втомилися від традиційних байопиків про правителів і правительок, де структура будується за передбачуваною лінією: «прийшов, побачив, переміг». Серіал «Велика» пропонує щось зовсім інше: молода Катерина — втілення феміністичних ідей, з наївної дівчинки вона поступово перетворюється на цілеспрямовану особистість. Головною мрією білявої красуні стає перемога над консервативним чоловіком та розвиток країни — нового будинку німкені, готової цілувати  землю і руйнувати колишні підвалини заради майбутнього тепер уже своєї країни.

Принцеса (2022) / The Princess

Принцеса без імені, але з мечем у руках.

Джої Кінг у ролі принцеси на кадрі з фільму «Принцеса»

Дівчина з вогняним волоссям прокидається у вежі, як і тисячі принцес до неї. Дія розгортається у вигаданому королівстві. Трон намагається захопити кровожерливий тиран, за якого відмовилася вийти заміж головна героїня. На відміну від більшості літературних та кінематографічних попередниць, безіменна принцеса не збирається сидіти склавши руки і чекати на принца на білому коні. Натомість героїня Джої Кінг не проти забруднити руки в крові та продемонструвати бойові навички. Вже давно дочка короля вирішила, що стане воїнкою, і розпочала виснажливі тренування з незмінною наставницею Лінь (Вероніка Нго). Невипадково глядач так і не впізнає ім'я дівчини. Принцеса — спроба переосмислити архетип чарівних юних леді і зробити з них так званих «сильних жіночих персонажів». Без помилок, на жаль, не обійшлося. Картина Леван Кіета — бойовик, у якому досить мало змісту та оригінальних ідей. Але якщо вам коли-небудь хотілося, щоб аристократки в бездоганних сукнях взяли в руки меч і кинулися рубати голови ворогам, то «Принцеса» – непоганий варіант на вечір.


Читати також