22-02-2017 Мистецтво 7845

20 фільмів, заснованих на міфах та легендах

20 фільмів, заснованих на міфах та легендах

РУС

Пропонуємо Вашій увазі добірку з 20 кращих фільмів, заснованих на міфах і легендах.

20. “Хроніки Нарнії: Лев, чаклунка і платтяна шафа” (2005)


Фільм: кіноадаптація Ендрю Адамсона дитячої книги Клайва С. Льюїса, що повною мірою передає чарівний світ, вигаданий письменником, заселений істотами норвезької, римської та грецької міфології, в тому числі гномів, фавнів і кентаврів.

Захоплюючий момент: бій армії Аслана з військами Білої Чаклунки.

19. “Троя” (2004)


Фільм: легендарна війна між греками і троянцями отримала епічне втілення завдяки Вольфгангу Петерсону і неперевершеному Ахіллесу у виконанні Бреда Пітта.

Захоплюючий момент: “остерігайтеся греків, що дари приносять”, особливо якщо вони приходять із величезним дерев'яним конем, повним озброєних солдатів.

18. “Мумія” (1999)


Фільм: блокбастер Стівена Соммерса, ремейк фільму 1932 року. Заснований на стародавніх уявленнях про те, що фараони накладали прокляття на свої гробниці, які дозволяли муміям воскреснути.

Захоплюючий момент: Евелін (Рейчел Вайс) знаходить американського археолога Бернса (Так Уоткінс) і розуміє, що проклятий верховний жрець Імхотеп дістався до нього першим, забравши його очі і мову.

17. “Зоряна Брама” (1994)

звездные врата

Фільм: ідея змішування єгиптології з науковою фантастикою не була новою (Доктор Хто зробив це в 1970-х, наприклад), але Роланд Еммеріх заснував франшизу на ідеї, що єгипетські боги були інопланетяни.

Захоплюючий момент: причина, чому єгипетські гробниці виглядають, як піраміди , дуже проста – це космічні кораблі інопланетян.

16. “Сьома подорож Синдбада” (1958)

синдбад

Фільм: після роботи з науковою фантастикою, маестро стоп-Моушена Рей Харріхаузен звернувся до міфів, створюючи істот для пригод, заснованих на аравійському фольклорі.

Захоплюючий момент: Циклоп проти дракона; Харріхаузен у своїх кращих проявах.

15. “Помпоко: Війна Танукі” (1994)

помпоко

Фільм: найбільш міфічна анімація студії Гінулі, заснована на японському фольклорі про танукі (єнотовидних собак) – бешкетних перевертнів.

Захоплюючий момент: воїни танукі атакують з неба, використовуючи своєрідні парашути.

14. “Мисливці на тролів” (2010)

троль

Фільм: норвезький псевдодокументальний фільм, що показує життя Ганса, мисливця на тролів, про яких знали з фольклору країни.

Захоплюючий момент: Ганс і його команда заманює троля, використовуючи кіз як приманку.

13. “Нібелунги” (1924)

нибелунги

Фільм: класичний німецький вірш 13-го століття про героя, який стає (майже) безсмертним після купання в крові дракона. Цей вірш ліг в основу епічного німого кіно в двох частинах режисера Фріца Ланга.

Захоплюючий момент: битва Зігфріда з драконом.

12. “О, де ж ти, брате?” (2000)

брат

Фільм: брати Коени перемістили Одіссею у період Великої депресії в Америці, де Джордж Клуні в ролі Улісса Еверетта намагається знайти свій шлях додому.

Захоплюючий момент: поява Циклопа, втіленого Джоном Гудменом, одноокого продавця Священого писання – Великого Дена Тіги.

11. “Бандити у часі” (1981)

бандиты

Фільм: назва “Бандити міфів” була б точніша, адже група карликів викрадає хлопчика для пригод у часі, відвідує і Робіна Гуда в Шервудському лісі, і Стародавню Грецію (в комплекті з Мінотавром).

Захоплюючий момент: бандити думають, що вони в безпеці на борту корабля, але виявляють, що їх судно насправді є капелюхом, який носить гігант.

10. “300 спартанців” (2006)

300

Фільм: забудьте історичну битву при Фермопілах, як зробили Зак Снайдер і Френк Міллер, які показали нам, як 300 спартанських воїнів розгромили перську армію, повну дивних монстрів.

Захоплюючий момент: “Це Спарта!” – говорить цар Леонід перському посланцю, зіштовхуючи його до бездонного колодязя.

9. “Монті Пайтон і Священний Грааль” (1975)

монти пайтон

Фільм: Король Артур (Грем Чепмен) і його лицарі Круглого Столу роз'їжджають у пошуках чаші. Ну, це ми говоримо “їздять”, хоча правильніше було б сказати, вдають, що їздять верхи, а їхні слуги імітують звуки за допомогою кокосів.

Захоплюючий момент: поява кровожерливого кролика-вбивці Кайербаннога.

8. “Аладдін” (1992)

аладдин

Фільм: запозичивши сюжет із фільму “Багдадський злодій” 1940 року, Дісней додає музику і гумор до популярних арабських народних казок.

Захоплюючий момент: Аладдін натирає лампу і з'являється Джин. Роль написана й озвучена Робіном Вільямсом.

7. “Орфей” (1950)

орфей

Фільм: Жан Кокто запозичив грецький міф про подорож Орфея до підземного світу в якості основи для своєї сюрреалістичної драми про людину, яку відвідує Смерть, і до якої приходять загадкові потойбічні радіо-повідомлення.

Захоплюючий момент: Орфей (Жан Маре) занурює свою руку в дзеркало – ворота в пекло – і вона зникає.

6. “Як приборкати дракона” (2010)

дракон

Фільм: не конкретний міф, а вигадка на тему вікінгів і драконів, створена компанією DreamWorks за сприяння Роджера Діккінс. Ця картина показує нам, якою епічною може бути анімація.

Захоплюючий момент: політ Іккінга і Беззубіка.

5. “Принцеса Мононоке” (1997)

мононоке

Фільм: ключ знаходиться в назві, "Мононоке" – означає дух. Хаяо Міядзакі створює своїх дійових осіб на основі різних духів, традиційних для японського фольклору.

Захоплюючий момент: Кодама (духи дерева) пробуджуються і бачать Великого Духа Лісу, що йде між дерев.

4. “Володар перснів” (2001–2003)

властелин колец

Фільм: Пітер Джексон створив цей фільм на основі твору Д. Р. Р. Толкієна. Варто відзначити, що Толкієн створив Середзем'я, надихаючись давньою скандинавською міфологією.

Захоплюючий момент: “Ти не пройдеш!” – говорить Гендальф, праобразом якого частково є скандинавський бог Один, протистоячи Барлогу на мосту Казад-Дума.

3. “Носферату” (1922)

носферату

Фільм: відверто кажучи, цей список можна було заповнити безліччю легенд про вампірів, але ми обрали найбільш впливову, режисера Фрідріха Вільгельма Мурнау, мовчазну адаптацію Дракули, де замість вампіра-джентльмена Брема Стокера ми зустрінемо огидного монстра у виконанні Макса Шрека.

Захоплюючий момент: граф Орлок піднімається з труни.

2. “Ясон і аргонавти” (1963)

яссон

Фільм: Ясон (Тодд Армстронг) відправляється на пошуки Золотого Руна, але з волі легендарних істот, створених Реєм Харрікаузеном, він опиняється зовсім не там, де планував.

Захоплюючий момент: поява воїнів-скелетів, із посіяних зубів Гідри, убитої Ясоном, – одна з найбільш складних створених стоп-моушен сцен.

1. “Лабіринт Фавна” (2006)

фавн

Фільм: серед жахів громадянської війни в Іспанії реальність і вигадка перетинаються, коли юна Офелія зустрічає в лабіринті фавноподібну істоту, створену за подобою Пана, грецького бога полювання.

Захоплюючий момент: Офелію переслідує Бліда Людина, яка є лише моторошним плодом уяви Гільєрмо Дель Торо, а не міфів і легенд. Це добре, що вона не переслідує нас протягом століть.

© md-eksperiment.org


Читати також