15-04-2024 Розваги 939

Топові відео про мистецтво. Добірка за тиждень. 15.04.2024

Топові відео про мистецтво. Добірка за тиждень. 15.04.2024

Вероніка Рупенталь зібрала для вас найцікавіші відео про культуру та мистецтво за тиждень. Корисний і розважальний контент для вашого відпочинку. Приємного перегляду!

Про роман «Червоний, білий та королівський синій» у новому випуску «Єстетів» говорить літературознавиця Богдана Романцова.

Громадянська ідентичність — це щось більше, ніж те, ким ти себе вважаєш і відчуваєш. Це ще сміливість бачити і взаємодіяти зі своєю спільнотою, дбати про її добробут, а також вміння брати відповідальність за слабших людей. Яскравим прикладом громадянської ідентичності є представники дисидентського руху. Більше про це у відео Дарії Гірної — журналістки, телеведучої, авторки документальних фільмів та ютуб-каналу «Обличчя Незалежності».

Невеличке інтервʼю із українським метал гуртом White Ward перед їхнім виступом в Києві в клубі BelEtage. Говоримо про тур White Ward. в Україні та закордоном, важливість концертів під час в*йни, українську культуру, майбутнє гурту і не тільки і ще багато чого іншого.

Жан-Клод Ван Дам - американський актор, режисер, сценарист і майстер бойових мистецтв, родом з Бельгії. Жан-Клод Ван Дам потрапив у кіноіндустрію завдяки своїм навичкам бойових мистецтв. Так, ми познайомилися з Жан-Клодом Ван Дамом як з актором таких культових фільмів, як Кривавий спорт, Кікбоксер, Самоволка, Подвійний удар, Ордер на смерть, Універсальний солдат, Патруль часу і багатьох інших. Через що пройшов Жан-Клод Ван Дам за час своєї кар'єри? Як Жан-Клод Ван Дам живе зараз? Як залежність Жан-Клода Ван Дама ледь не зруйнувала життя Жан-Клода Ван Дама? Це канал Біографер! У нашому сьогоднішньому відео ми розповімо вам всі подробиці біографії Жан-Клода Ван Дама, відповімо на всі питання, що стосуються особистого життя і кар'єри Жан-Клода Ван Дама.

Фантастичні чудовиська із найвідоміших історій - чим вони страшні та чи взагалі могли існувати? Смог та Ктухлу, аватар та русалки - у пілотному стрімі спецпроєкту від Фантастичних talk(s) та видавництва Віхола ми обговоримо чудовиськ у фантастиці з точки зору науки.

В Україні в прокат вийшов фільм «Я і Фелікс» за автобіографічним романом «Хто ти такий?» Артема Чеха. У програмі «Культурний інстинкт» Софія Челяк ексклюзивно поговорила з письменником і військовослужбовцем про роботу над фільмом, рефлексію власного військового досвіду й майбутній роман. 

Видавництво «Наш Формат» відкрило передпродаж книги «Як це, війна? Психологічний досвід повномасштабного вторгнення» авторів Марка Лівіна та Іллі Полудьонного. Разом вони вже видавали дві книги серії «Простими словами», а також кілька років працювали над однойменним подкастом. У новій книзі йдеться про психологічний досвід українців у перші пів року повномасштабного вторгнення. Автори фіксують досвід здобутої українцями травми, що має допомогти прийняти реальність. Як війна позначається на психології українців і українок під час вторгнення та чи можна пережити горе, в ефірі «Культури на часі» розповів співавтор книги, психолог Ілля Полудьонний.

28 березня 2024 року в PinchukArtCentre відбулась подія «Ройтбурд, Данте і Жадан» в межах публічної програми до виставки Дослідницької платформи PinchukArtCentre «Олександр Ройтбурд. Теорема влади». Нещодавно вийшла друком «Божественна комедія» Данте Аліг'єрі в 3х томах з паралельним українським та італійським текстом з ілюстраціями Олександра Ройтбурда (видавництво «Фоліо»). За життя художник встиг запропонувати значну частину робіт для цього видання. В подібних проєктах Ройтбурд не звертається до буквального ілюстрування оповіді, а шукає образи, які б за відчуттями перегукувались з твором. Зокрема, такий підхід він використовував, коли у 2016 році робив ілюстрації до збірки віршів Жадана «Тамплієри». Крім цього, митці мали нагоду співпрацювати і в інших ролях – збірку Ройтбурда «Вірші дилетанта», яка вийшла у 2021 році, проілюстрував письменник і друг художника Сергій Жадан. Про ці – почасти міжчасові – діалоги між митцями поговорили під час події «Ройтбурд, Данте і Жадан». Сергій Жадан презентував «Божественну комедію» Данте Аліг'єрі з ілюстраціями Олександра Ройтбурда. Також письменник поділився спогадами про Олександра, розповів про їхню творчу співпрацю та прочитав уривки з Данте, свої вірші та тексти Ройтбурда. Сергій Жадан – письменник, музикант, громадський діяч. Модерував подію Костянтин Дорошенко – куратор виставки “Олександр Ройтбурд. Теорема Влади”, запрошений експерт Дослідницької платформи PinchukArtCentre.

Сьогодні я розповім про знайомі кожному із вас скандальні фільми, які з цілком зрозумілих, смішних, та божевільних причин були заборонені у міжнародному прокаті. Через надмірну жорстокість, релігійні погляди, відверті сцени та політичні ідеології фільми найчастіше потрапляють у список заборонених. Цензура у кіно виникла наприкінці ХІХ століття, одночасно з появою кінематографу і в тій чи іншій формі у багатьох країнах світу вона все ще процвітає. Всім приємного перегляду! 

Культуртригер про дивну секту.

Феномен українського модернізмі середини ХХ століття здається доволі добре описаним. Спогадів про різні "герметичні кола", що його формували, чимало. Однак дуже багато творів найвідоміших митців опинилися у колекціях, державних і приватних, які не надто переймаються їхньою популяризацією. Одним із таких феноменальних художників, котрий як автор, вчитель, приятель створив огром графічних образів, є Леопольд Левицький. Про кілька етапів творчості цього митця розповідає у черговій лекції циклу "Графіки ХХ століття" мистецтвознавиця та есеїстка Діана Клочко.

За зачиненими дверима: презентація фотоархіву Харківського фізико-технічного інституту Харківський фізико-технічний інститут (ННЦ "ХФТІ") багато років функціонував як режимний об'єкт, і фотографії, накопичені в архівах за його майже столітню історію, й досі не були публічно презентовані. Минулого року за ініціативи працівників Музейного сектору інституту тривав процес оцифрування тієї музейної колекції, що налічує понад п'ять тисяч фотографій періоду кінця 1920-х і до 2002 року. Віднедавна на сайті Міського медіаархіву можна побачити удоступнені унікальні кадри будівництва Інституту та лабораторних корпусів; співробітників у процесі роботи та під час проведення експериментів; устаткування й обладнання, зокрема електростатичний генератор Ван де Грааффа; різні прискорювачі. У Харківському фізико-технічному інституті вперше в СРСР здійснили розщеплення ядра атома літію, одержали рідкі водень і гелій, збудували перший трикоординатний радіолокатор у 1932 році. Під час зустрічі керівниця музейного сектору Ірина Споденець презентувала оцифровану колекцію та навела приклади розкриття потенціалу фотоджерел у музейній сфері. Дослідниці Центру міської історії, Анастасія Холявка та Ірина Склокіна, розкрили тему корпоративних архівів (при підприємствах і установах) у світовому контексті. У діалозі з іншими колекціями Міського медіаархіву ми звернулися до тематики цензури та ідеології, корпоративної культури, індустріальної гордості та ролі фото у формуванні спільнот і лояльності.


Читати також