09-04-2024 Розваги 883

Топові відео про мистецтво. Добірка за тиждень. 9.04.2024

Топові відео про мистецтво. Добірка за тиждень. 9.04.2024

Вероніка Рупенталь зібрала для вас найцікавіші відео про культуру та мистецтво за тиждень. Корисний і розважальний контент для вашого відпочинку. Приємного перегляду!

У сьомій лекції курсу «Нобелівська премія з літератури: тенденції, течії, правила гри» літературознавиця Богдана Романцова аналізує образ типового нобеліата, а також пояснює, коли саме на перший план виходить поезія. Окремо зупиняється на творчості однієї з найцікавіших сучасних поеток – Луїз Ґлік, що для створення своїх поетичних ребусів добирає слова із ювелірною точністю. Богдана міркує, коли у сучасну поезію повернулися міфологічні мотиви, а також пропонує власний рецепт того, як читати та аналізувати лірику.

Деколонізація — це сукупність заходів у межах певної країни, яка розуміє свою загроженість з боку великих або колишніх імперій. Ці заходи відбуваються не тільки на рівні політики, економіки чи культури, а й на рівні свідомості окремої людини. Більше про це дивіться у відео Тараса Лютого — українського філософа і письменника, доктора філософських наук, професора Національного університету «Києво-Могилянська академія». 

Епізод «Мистецтво» з циклу «Велика російська брехня» показує, як російське мистецтво використовують як ширму для російських злочинів. Як кремлівський оркестр грає Чайковського на руїнах розбомбленого Маріупольського драмтеатру. Як у 2014 році російський диригент Валерій Гергієв влаштовує в Роттердамі доброчинний концерт пам’яті жертв катастрофи МН-17, який збили російські найманці. Як у 2015 він приїздить з концертом в Пальміру, в Сирію, яку перед тим бомбила та ж таки Росія. Журналістські розслідування доводять, як Росія роками використовувала культурні інституції та фінансувала музичні фестивалі в Європі для просування своїх бізнес-інтересів. Російські музейні інституції мародерять на війні, вивозять з України мистецькі цінності та проводять псевдоісторичні виставки, щоб легітимізувати завоювання російської армії.

Естетично про трупи, або якби героїні Джейн Остін мали пристрасть до хірургії – так можна описати дилогію Дани Шварц, що завоювала серця читачів по всьому світу. А нині авторка “Анатомії” та “Безсмертя” розповість про свою творчість українськими фанами у прямому ефірі на каналі Фантастичних talk(s). 

Говоримо про всі гучні скандали, пов'язані з найвідомішою кінопремією - "Оскаром". Від расизму до нещодавнього скандалу навколо нашого фільму "20 днів в Маріуполі". 

Культуртригер продовжує відкривати чудові сторінки українського й світового мистецького процесу.

Сьогодні ми поговоримо про найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу кіно. Ви дізнаєтесь про екранізацію The Sims, трейлер сиквела Джокера, проблеми третього сезону Ейфорії, розробка прямого продовження скарбів нації, нового Джеймса Бонда та багато іншого. Всім приємного перегляду! 


Читати також