Манія - література. День письменника

Манія - література. День письменника

Сьогодні Всесвітній день письменника. Хто ці люди, що варті дня вшанування?

З одного боку, це звичайні собі люди поруч з нами – начебто їдять і п’ють те, що і ми, живуть там, де й ми. Цікаво, що кажуть про них сусіди?

Скажімо, Дж.Р.Р. Толкін хропів так, що йому доводилося спати у ванні. І хто повірить зараз, що Толкін написав «Гобіта» не для друку і масового читача, а для читання своїм синам? Потім так захопився, що домалював карти, а першим рецензентом книги у видавництві був 10-річний хлопчина.

Моя улюблена пані Аґата страждала на дисграфію (майже не могла писати від руки) і тому переважна більшість її творів була надиктована.

А от Марк Твен, котрий стільки написав про дітей, насправді не терпів їх, а обожнював котів і казав, що «коли б можна схрестити людину з котом, то людська порода від цього лише б виграла, а от котяча – погіршилася б».

Та є у них, у письменників, цей самий другий бік, за який їм вибачають усе, – талант до письменництва, уміння словом своїм заворожити, привабити, затягти сюжетом з вечора до ранніх зірок, змусити співчувати і радіти, а іноді добряче поламати голову. І тут починається незвичайне, бо

Письменники – зберігачі духу часу

Письменники – відкривачі світу фантазії

Письменники – вихователі

Письменники – безкомпромісні викривачі

Письменники – поводирі у внутрішній світ і у безмежжя всесвіту

Продовжте цей ряд для себе, і ми знатимемо їх краще і ближче.

На честь цього дня цілком доречно буде для всіх нас перечитати книгу улюбленого автора чи придбати нову. А ще можна піти з дітьми у бібліотеку. Можна покопирсатися у електронних збірках.

На мої слова про цей день, син сказав, що коли жив би у Києві, то поклав би квіти до могили Всеволода Нестайка.

Я ж вирішила влаштувати собі брейн-стормінг і цією згадкою передати свою вдячність усім тим талановитим, сучасним і давнім, шалено популярним і маловідомим письменникам, котрих пригадаю.

Ілля Варшавський

Всеволод Нестайко

Аґата Кристі

Жуль Верн

Леонід Панасенко

Рей Бредбері

Олесь Гончар

Дж.Р.Р. Толкін

Юрій Збанацький

Астрід Ліндгрен

Айзек Азимов

Остап Вишня

Габріель Гарсіа Маркес

Стівен Кінг

Маргарет Мітчелл

Макс Кідрук

і ще десятки інших імен…

Мої улюблені митці, я постараюся присвятити окремий допис кожному з вас! Я перечитую ваші твори, і в них ви житимете ще дуже-дуже довго. Я і надалі не соромитимуся говорити з вами подумки, сміятися і горювати з вашими героями, мріяти з ними і бувати у надзвичайних світах.

Якщо хтось із вас, читачі, пише сам, то нехай вас не полишає талант і удача, хай часто приходить до вас натхнення і, висмоктавши всі сили, дає вам невеличкий перепочинок, щоб повернутися знову.

І не забуваймо – письменникам без нас, читачів, не жити. Підтримуймо Манію писати Манією читати!


Читати також