Біографія Аскольда Мельничука

Біографія Аскольда Мельничука

Аскольд Мельничук – американський прозаїк українського походження, перекладач, науковець, професор – народився 12 грудня 1954 року у місті Ірвінгтон штат Нью-Джерсі (США).

Закінчив Ратгерський (1976, бакалавр) і Бостонський (1977, магістр) університети. Викладає творче письмо в Массачусетському університеті (м. Бостон) та Беннінгтонському коледжі (штат Вермонт). Редактор літературного журналу «Agni».

У своїх творах Мельничук поєднує американську культуру з українським етносом. Він автор оповідань, поезій та перекладів, які друкуються в ряді англомовних журналів. У 1992 отримав нагороду McGinnis Prize for Fiction.

Аскольд Мельничук вільно володіє українською мовою, добре обізнаний з історією України. Його повість «What is Told» («Що сказано», 1994) поєднує різні часи й простори, веде читача від політичного минулого України до сучасного життя українських емігрантів в Америці.

Герої творів Мельничука переживають жахи війни, щастя і розчарування подружнього життя. Письменник пов'язує життя своїх персонажів зі світовою історією і тим самим відстоює думку, що кожна людина є учасником історичного процесу.

Англійською мовою переклав окремі оповідання Ю. Винничука та О. Забужко, поезію М. Руденка, Б. Бойчука, О. Забужко та М. Савки, есеїстику С. Павличко.

Біографія

Твори

Критика


Читати також