SEO для початківців. Ключові слова. Як обирати ключові слова

SEO для новачків. Ключові слова. Як обирати ключові слова

Ми розкажемо, на що потрібно звернути увагу при виборі ключових слів, щоб досягати цілей пошукової оптимізації та розвивати бізнес.

Ефективність пошукової оптимізації багато в чому залежить від вибору ключових слів.

Навіщо проводити аналіз ключових слів

Припустимо, користувачеві потрібні свіжі ягоди. Що він шукатиме? Це можуть бути як ягоди в цілому, так і полуниця, ожина, чорниця або малина. Якщо ви продаєте свіжі ягоди, вам потрібно знати, які слова і фрази люди найчастіше вводять у пошукові системи. В ідеалі контент вашого сайту повинен точно підходити під запити користувачів. Якщо це не так, можлива нестиковка. Відвідувач може шукати на сайті одне, тоді як ви пропонуєте зовсім інше.

Коли ви будуєте стратегію пошукової оптимізації, при виборі ключових слів враховуйте три аспекти.

Частотність запитів

Перший аспект - це частотність запитів. Вона показує, скільки разів користувачі шукали контент за тим чи іншим словом. Природно, вам захочеться вибрати слова, які частіше за інші використовують для пошуку ваших товарів або послуг. Однак пам'ятайте, що іноді буває важко виділитися в результатах пошуку за ключовими словами з високою популярністю. Тут ми переходимо до другого аспекту - конкурентності.

Конкурентність

Якщо у вас великий сайт, що добре зарекомендував себе, він може з'явитися в результатах пошуку за популярними ключовими словами, таким як "фрукти" і "овочі".

Але у нових сайтів теж багато можливостей. Якщо ви тільки запускаєте свій ресурс, пошукайте слова з більш низькою конкурентністю.

Лише невелика кількість ключових слів особливо часто використовується в запитах, зате є багато таких, за якими шукають рідко.

Запити з ними називаються низькочастотними, а самі слова - нішевими.

Конкурентність слова "ягоди" дуже висока. У той же час запит за нішевими ключовими словами "фермерська полуниця у Львові" може виявитися ефективніше для вашого сайту. Такі запити часто підходять для невеликих компаній, їх варто враховувати в стратегії пошукової оптимізації. Щоб сайт з'явився в результатах пошуку за популярними ключовими словами, потрібно витратити багато сил і часу. Однак невеликі сайти можуть отримати високий рейтинг за нішевими ключовими словами без зайвих зусиль.

Релевантність

Нарешті, третій і найважливіший аспект - це релевантність. Ключові слова, які ви вибираєте, повинні точно відповідати тому, що пропонує ваша компанія. Якщо відвідувач зайде на ваш сайт в пошуках полуниці, а ви продаєте тільки малину, він негайно його покине.

Вибирайте ключові слова, що відображають намір тих користувачів, які вводять їх у пошук.

Як це зробити? Наприклад, скористатися сервісом Google Search Console. У ньому можна подивитися, які сторінки з'являються в результатах пошуку і на які з них переходять користувачі.

На будь-якому етапі пошукової оптимізації важливо завжди пам'ятати одне: ви створюєте сайт для людей, а не для пошукових систем.

Не перевантажуйте сторінки ключовими словами і їх варіаціями. Надмірне використання ключових слів суперечить принципам роботи з пошуковими системами.

Отже, при виборі ключових слів потрібно враховувати три аспекти: частотність, конкурентність і релевантність. Пам'ятайте про них – і у вас вийде грамотно оптимізувати сайт для пошукових систем.


Читати також