Поради, які допоможуть вибрати квартиру у новобудові

квартира у новобудові

Що вважати новобудовою

Новобудова - це житлове приміщення на стадії будівництва або введення в експлуатацію. Юридичного визначення новобудови не існує, а фактично новобудовою вважають побудований будинок, в якому ще ніхто не жив. Ви будете для нього першими мешканцями.

Який будинок вибрати

Район або список відповідних локацій кожен визначає сам і вже «на місці» вибирає з проектів. Подивитись новобудови за цінами забудовників можна на сайті https://vdoma.online.

Багатоквартирні будинки у великих містах зараз будують панельні, монолітно-каркасні або цегляні. Терміни будівництва і ціни на них різняться.

Панельні будинки зводять за 7-10 місяців (варто закласти ще рік на зміну підрядника і сувору зиму). В таких квартирах складно робити перепланування, тому що більшість стін - несучі. Мешканці таких будинків можуть скаржитися на погану звукоізоляцію і холод. Зате стоять такі квартири набагато дешевше інших.

Монолітно-каркасні будинки будують від 1,5 року до 2 років (плюс той же рік на непередбачені обставини). Перепланування в квартирах можливі, звуко- і теплоізоляція - в порядку! Але ціна вище, ніж в панельних, приблизно на 50%.

Готовність будинку та ціна

Ціни залежать від того, на якій стадії будівництва ви зважитеся на покупку: коли тільки вирили котлован, або коли в будинку вже пустили ліфти. Чим раніше - тим дешевше і ризикованіше, чим пізніше - тим дорожче і надійніше.

Ціна квартири в новобудові зростає так:

  • виритий котлован, ведеться будівництво підземного поверху і паркувальних місць + 10%;
  • будується перший поверх + 10%;
  • екватор будівництва + 10%;
  • зведення покрівлі + 10%.

Ще більше ціна зросте після завершення будівництва і введення будівлі в експлуатацію. При цьому покупка квартири у забудовника - найпрозоріший спосіб отримати нові квадратні метри.

Проект подобається, забудовник на слуху. Беремо?

Не поспішайте. Репутацію забудовника спершу потрібно перевірити:

  • Подивіться статут забудовника. Він повинен бути на сайті.
  • Перевірте свідоцтво про реєстрацію, дату реєстрації можна перевірити через сайт податкової служби.
  • Знайдіть документи про постановку підприємства на податковий облік.
  • Подивіться історію компанії і її проектів, почитайте форуми мешканців вже заселених будинків.
  • Переконайтеся, що забудовник застрахований в надійній компанії.
  • Подивіться - чи не визнають в найближчому майбутньому забудовника банкрутом. Вимоги про банкрутство можна перевірити в картотеці справ арбітражного суду.
  • Перевірте, чи з надійним банком співпрацює забудовник.
  • Подивіться, як забудовник вирішує проблеми з покупцями квартир в інших проектах

Яку квартиру вибрати

Забудовник вселяє довіру, проект подобається, саме час почати вибирати власне квартиру. З кількістю кімнат (або квадратних метрів) зазвичай визначаються в першу чергу, а ось про дрібниці, які сильно впливають на ціну, часто забувають. Тому відразу придивляйтеся до поверху, ліфтів, сторонах світу, виду з вікон, лоджії з балконом, ремонту і парковки.

Купівля новобудови трохи складніша, ніж здається на перший погляд. І поїздити-повибирати тут теж, як і на вторинному ринку, доведеться. Але все це, як правило, з лишком окупається за кілька років, коли будинок зданий, ремонт зроблений, а новосілля вже відсвяткували. До того ж ціна на таку нерухомість за цей час може ще підрости.


Читати також