Пуститися берега

Пуститися берега

У тексті збережена авторська граматика та орфографія (ред.)

Прол Вашингтон про Пуститися берега/Breaking bad

Автор цього кіноогляду, Прол, пожартував зі свого друга, що мав жінку, яка за освітою хімічка та працює в цій сфері. Він з нею одружився. А Прол пожартував, що він від неї не навчився робити наркотики. Так би був бізнесменом. В цьому жарті є доля американського серіалу "Пуститися берега".

Надлюдина, Сучара та герой

Вчитель хімії Волтер Вайт (Браян Кренстон) живе в США, штаті Нью-Мексико. Після роботи він працює, миє машини. Як розповідає мені друг, американець Джої, що американці в основному живуть не багато. Тому фінансовий стан Волтера Вайта показаний реалістично. Волтер дізнається, що він хворий на рак. Він живе разом із жінкою Скаллі (Анна Ганн). Також має сина Волтера-молодшого (Ерджей Мітт), який хворий церебральним паралічем (актор, який знявся в цій ролі також з особливими потребами). Оскільки, вважав головний герой, заради сім'ї і насправді заради своєї самореалізації Волтер із доброго сім'янина стає втіленням зла. Та можна сказати самим злом. Адже зло - це знищення добра, а не його відсутність. Навіть заради доброї мети.

Надлюдина, яка ніколи не програвала!

Пуститися берега

Мені подобається цитата "лови удачу за хвіст". Цим скористався Волтер Вайт. Через свого свояка Генка Шрейдера (Дін Норріс) він дізнався, що його учень Джесі Пінкман втратив партнера по виготовленню метамфетаміна. І Джесі пощастило, бо він, як поганий учень та емоційно неврівноважена людина, отримав шанс навчитися у справжнього спеціаліста. Хоч спочатку він тупив, а потім навчився. Завдяки практиці виготовлення наркотиків із своїм вчителем.

Канадський психолог та філософ Джордан Пітерсон порівняв Волтера Вайта із нацистами, які були старші за гітлерюнгер (не як "Кролик Джорджо"), але свідомо сформовані. Пітерсон вважає, що вони, як Волтер Вайт, увійшли в азарт банальності зла. Що ж гарно сказав філософ, але спрощено.

Оскільки Д. Пітерсон при дискусії зі С. Жижеком звів усі ліві ідеї до "Маніфесту" Карла Маркса/Фридриха Енгельса та лівого лібералізму, то тут так само не обійшовся без своєї достоєвщини. Тому вважаю нудним таке порівняння.

Є версія, що одним з можливих праобразів Волтера Вайта був Пабло Ескобар. А щоб не було навіть він програв. Вайт виграв. Йому не важливо, чи то бандити такі психи, як Туко, хитрі та розумні типажа Густаво Фрінг, професійні поліцейські, як Хенк то Волтер за всіх:

1. Розумніше

Бо є перфекціоністом у своєму нарко бізнесі. Він виготовив майже ідеальний синій мет. Та створив мережу від США аж до Європи.

2. Хитріше

Особливо це видно в моментах коли його хочуть вбити, а він вміє викрутитися почавши добре грати на почуттях та завжди готовий запропонувати свої послуги.

3. Прагматичніше

Він не рятує Джейн (Крістен Ріттер), яка маніпулює Пінкманом. Він має можливість врятувати Джейн, щоб вона не захлинулася блювотною під час передозування. А це не робить. Так що добро це не відсутність зла, а творення чогось доброго.

Якщо б у кінці серіалу Гайзенберг не помер, то це людина, яка досконало йшла до цілі не перебираючи засоби. Ніколо Макіавеллі б Волтер Вайт/Гайзенберг сподобався, якщо б він жив у наш час та дивився серіал. Певно Фрідріх Ніцше ось таку надлюдину уявляв, а не невдах нацистів, які програли.

Від Сучари до Аляски

Я згоден з Ентоні Хопкінсом, який високо оцінив гру актора Браяна Кренстона. Дійсно прекрасна робота. А мені більше подобається те, як з акторською працею справився Аарон Пол. Так персонаж Джесі Пінкман пішов від самого дна вгору.

За те, що Аарон Пол у фільмі часто вживав слово bitch, то фанати актора жартома його прозвали Сучарою.

Головний автор серіалу Вінс Гіліган (творець "Секретних матеріалів") спершу планував, що Аарон Пол/Джесі Пінкман помре на початку другого сезону. А потім на щастя передумав.

Джесі дуже емоційний персонаж. Він хвилюється за те, що дитина наркоманів, які колються, не нагодована. Що дитина його коханки одружилася. Та що підлітка на волосипеді невинно вбили за свідка. За цього він аж доходить в конфлікт з Вайтом. Він же дійсно вбив багато невинних людей.

Мені сподобалося, як актор зміг передати дуже багато емоцій. Емоції в нього, як вулкан.

На відміну від Волтера Вайта Джесі Пінкман скористався шансом змінити своє життя на краще. Та жити по новому почати в штаті Аляска.

У фільмі "Ель Каміно" (2019) розповідається про те, як Джесі потрапив до Аляски. І можливо послухався доброї поради Волтера Вайта, щоб він далі вчився та відкривав свій бізнес.

Герой серед антигероїв

Генк, як я вже вище писав, є свояком Волтера Вайта. Він аж до п'ятого сезону не знав, що його свояк є Гайзенбергом.

Волтер Вайт на фоні Генка та Пінкмана поступає дуже погано. Бо він, коли має змогу врятувати Джейн (Крістен Ріттер) та Джессі (Аарон Пол), то рятує тільки свого бізнес партнера по виробництву наркотиків. Так дівчина маніпулювала, але він міг її врятувати. Та зробити так, щоб вона не захлинулася своєю блювотиною під час передозування героїном. Джесі він врятував.

Генка ж цікавить щоб не було бандитів взагалі. Гайзенберг же виключно цікавиться своєю вигодою. Навіть якщо він робить добре своїй сім'ї, то за рахунок руйнування життя інших, які вживають його якісний синій метамфетамін. Навіть на його фоні Джесі має совість. Бо його вона мучає за невинно вбитих людей.

Волтер Вайт, який став Гайзенбергом, нічого не міг протиставити Хенку. Поки на тусні вдома не споїв свого сина з особливими потребами. Навіть Генка пережив супер професіонала поліцейського в боротьбі з наркомафією. І от чого так везло Волтеру Вайту? А він ж увійшов у азарт та знав що піде до пекла.

Дмитро Тирусь


Читати також