05-12-2021 Мистецтво 1229

Топ 20 фільмів про самотність

20 фільмів про самотність

Пропонуємо до вашої уваги добірку фільмів, в яких повторюється тема добровільної чи вимушеної самотності з різних причин. Головні герої стороняться людей, борючись із власними психологічними демонами, чи просто обставини закидають їх у далекі світи.

Це вдумливі й емоційні фільми на цікаву тему, які, напевно, припадуть вам до душі. Наприкінці статті на вас чекає приємний бонус — серіал, що є гімном розпачу та самотності.

1. Сунична галявина / Smultronstället (1957)

Сунична галявина / Smultronstället

«Сунична галявина» — психологічна драма шведського режисера Інгмара Бергмана, котрий розмірковує на тему самопізнання. Головний герой — професор Ісак Борг. Він їде на почесні збори, присвячені 50-річчю його професійної діяльності, а дорогою віддається то видінням, то спогадам і переосмислює все своє прожите життя.

Цей чорно-білий фільм — одна з найкращих робіт Бергмана, яка здобула високі оцінки від критиків і глядачів.

2. Червона пустеля / Il Deserto Rosso (1964)

Il Deserto Rosso

«Червона пустеля» — перша кольорова стрічка Мікеланджело Антоніоні. Режисер створив візуально дуже насичений, метафоричний, проте емоційно-аскетичний фільм.

Антоніоні в більшості своїх фільмів намагався зрозуміти природу екзистенційної самотності сучасної людини. У своєму найвідомішому фільмі він ризиковано помістив у центр уваги жінку (Моніка Вітті), гарну, розумну, самодостатню та самотню.

Свідомо відмічена гра кольорів, світлові та колірні контрасти дозволили загострити смислову опозицію двох світів — темно-сірого, безрадісного світу пригніченої природи (що відповідає кольорам внутрішнього світу головної героїні) та бутафорсько-яскравого, штучно створеного людиною світу індустрії.

Вибір фактури, палітри кольорів, специфічні пейзажі — усе спрямоване на досягнення майже фізичного відчуття присутності у фільмі та співпереживання.

Фільм наповнений особливою гуманністю не до людства загалом, а до людини зокрема. Погоджуючись з авторами або не погоджуючись, ти мимоволі стаєш учасником діалогу про місце піднесеного та земного, загального та персонального, відкритого та прихованого. У цьому одна з незаперечних переваг цього кіношедевру.

3. Відраза / Repulsion (1965)

Repulsion (1965)

Фільм Романа Поланскі, знятий у Лондоні, розповідає про молоду жінку Керол (Катрін Денев), яка переїхала у квартиру до своєї старшої сестри Гелен. Героїня на кілька днів залишається одна в замкненому просторі, де її починають мучити кошмари, галюцинації та приспані страхи з минулого. Глядачеві залишається визначити, що реальне, а що є маренням пригніченої Керол. «Відраза» увійшла в історію як один із найупливовіших фільмів жанру.

4. Самурай / Le Samouraï (1967)

Жан-П’єр Мельвіль зняв одну з найкращих кримінальних драм, справжній шедевр, який вплинув на низку інших фільмів.

Джеф Костелло (Ален Делон) — найманець, який живе в паризькій однокімнатній квартирі, де утримує невеликого птаха в клітці. Кілер, який не виявляє емоцій, — втілення самотнього вовка, професіонала з непроникним обличчям. Виконавши чергове завдання, він опиняється під переслідуванням поліції. Схоже, мир і спокій для нього можливі лише за межами буття.

5. Мовчазна втеча / Silent Running (1972)

Режисерський дебют Дугласа Трамбулла виявився напрочуд захоплюючою науково-фантастичною драмою.

Екіпажу космічного корабля доручено відновити рослинне життя, останні зразки якого збереглися лише в геодезичних куполах, відряджених до флотилії космічних транспортних кораблів. Фрімен Ловелл (Брюс Дерн) доглядає ліс, не виявляючи жодних емоцій чи цікавості до своєї справ, незважаючи на те, що перед ним залишки рослин, які зникли з нашої планети. Однак поведінка Ловелла докорінно змінюється, коли команда отримує наказ знищити куполи та повернутися додому.

Цей серйозний і зворушливий фільм витримав випробування часом і досі глибоко западає в душу.

6. Соляріс (1972)

Фільм Андрія Тарковського оповідає про психолога Кріса Кельвіна, котрий вирушає на орбітальну станцію далекої планети, щоб ухвалити рішення про згортання її млявої дослідницької діяльності. Прибувши до пункту призначення, він намагається з’ясувати, що зводить з розуму вчених, які тут працюють. Але незабаром його самого відвідує матеріалізований образ дружини, котра загинула 10 років тому. Ймовірно, вчених вивчає загадкова планета Соляріс.

«Соляріс» — складний фільм. Складний за своєю художньою структурою та за важливістю проблем, які в ньому розглядаються, очевидно, що його геніальність і висока кінематографічна культура — після вдумливого перегляду цієї картини — спонукають до нового погляду на навколишній світ. Автори фільму показали, що люди, на жаль, мають пройти через жахи та страждання, перш ніж усвідомити моральні критерії життя. Відмова від любові й доброти до Невідомого, застосування силових методів до Незрозумілого можуть призвести людей до духовного краху.

7. Таксист / Taxi Driver (1976)

Фільм Мартіна Скорсезе про психічно неврівноваженого таксиста на ім’я Тревіс. Головний герой, чудово зіграний Робертом де Ніро, живе сам по собі, страждає на безсоння, працює ночами. Він соціопатичний ветеран В’єтнамської війни, викинутий на узбіччя життя. Щоночі Тревіс бродить на самоті, бачить злодіїв, повій, сутенерів… і в якийсь момент вирішує «очистити» місто.

У фільмі показано справжню людську драму героя, котрий у розпачі кидає нещадний виклик суспільству та системі.

8. Париж, Техас / Paris, Texas (1984)

Назва першого з двох фільмів Віма Вендерса в цьому списку походить від невеликого техаського містечка. Це зворушлива, меланхолійна і водночас емоційна історія про Тревіса (Гаррі Дін Стентон), немолодого чоловіка, котрий зник чотири роки тому, але несподівано знайшовся в пустелі неподалік мексиканського кордону. Він шукає свою дружину та сина, сподівається відновити стосунки з близькими, але ближче до фінального повороту загострюються його болючі спогади.

9. Небо над Берліном / Der Himmel über Berlin (1987)

Небо над Берліном

Це другий фільм режисера Віма Вендерса в добірці. «Небо над Берліном» — розмірена та поетична фентезійна драма про двох невидимих і безсмертних ангелів у німецькій столиці. Вони можуть читати потаємні думки людей, їм невідоме сприйняття часу та фізичні відчуття. Але один з ангелів закохується в циркову артистку і вирішує проміняти вічність на людське щастя.

10. Оголені / Naked (1993)

Оголені

Фільми британського кінорежисера Майка Лі відомі реалістичними сценами людських стосунків. Так і драма, знята в 1993 році, починається сценою бурхливого сексуального акту за участю Джонні, розумного й добре освіченого молодика, котрий, очевидно, страждає від депресії. Після грубого сексу в провулку він залишає рідне місто Манчестер і шукає притулку у колишньої подружки Луїзи, котра мешкає в Лондоні. Чим більше розкривається головний персонаж, тим більше проявляється його нігілістичний, уїдливий і жорстокий характер.

Ця відчайдушно похмура комедія мала величезний успіх на Каннському кінофестивалі в рік виходу.

11. Три кольори: Синій / Trois Couleurs: Bleu (1993)

Перший фільм з трилогії Кшиштофа Кеслевського «Три кольори», який порушує теми свободи та ізоляції. В сюжеті розповідається про молоду жінку Джулі (Жульєт Бінош), котра дивом вижила в автомобільній аварії, в якій загинули її чоловік-композитор і дитина. Вона віддаляється від друзів і минулого життя, намагається жити на самоті, далеко від усього, що нагадує минуле. Але, незважаючи на всі зусилля, Джулі однаково тягне назад у реальність до музики.

«Синій» — це болісне спостереження за емоційно спустошеною жінкою. Гра Бінош і чудові музичні відступи перетворюють картину на шедевр сучасного кіно.

12. Чунцінський експрес / Chungking Express (1994)

У романтичній драмі перетинаються долі кількох героїв, хоча оповідь будується на зовні не пов’язаних новелах.

У першій розповідається про закоханого та самотнього поліцейського, на шляху якого з’являється фатальна жінка. Герой другої новели — також поліцейський — впадає в око офіціантці місцевої забігайлівки.

Вонг Карвай майстерно відображає збіги, які пов’язують дві різні за характером історії. Це стильний і чарівний фільм, який надовго залишиться у вас в пам’яті.

13. Залишаючи Лас-Вегас / Leaving Las Vegas (1995)

Психологічна драма Майка Фіггіса, знята за сюжетом однойменного автобіографічного роману Джона О’Браєна. За виконання головної ролі Ніколас Кейдж здобув премію «Оскар». Він зіграв Бена, котрий спивається, втрачає роботу, спалює будинок і вирушає до Лас-Вегаса, де знімає повію. За довгими розмовами вони розуміють, що між ними багато спільного, та починають жити разом. Він обіцяє не дорікати їй за те, чим вона заробляє на життя, а вона обіцяє ніколи не змушувати його кинути пити.

14. Вигнанець / Cast Away (2000)

Том Хенкс зіграв одну зі своїх найкращих ролей у класичному кіно «людина проти природи». Такий собі сучасний Робінзон Крузо, що повинен вижити в повному відриві від усього людства.

Поки ви спостерігатимете за пекельною боротьбою за виживання головного героя, напевно, відчуєте подяку за комфорт, який завжди сприймали як буденний і самоочевидний. Пригодницька драма Роберта Земекіса нагадує, що в житті варто просто насолоджуватися тим, що є.

15. Труднощі перекладу / Lost in Translation (2003)

Труднощі перекладу

Токіо, ніч, бар дорогого готелю… Тут, рятуючись від безсоння, зустрічаються двоє американців: актор Боб Гарріс і симпатична молода жінка Шарлотта. Познайомившись, вони рушають разом у подорож японською столицею. Це хороша мелодрама з дотепним гумором і глибокою філософією. М’яке зіткнення комедійного та душевного робить фільм Софії Копполи легким, приносить особливе задоволення та бажання подивитися його знову.

16. Весна, літо, осінь, зима… і знову весна / Spring, Summer, Fall, Winter… And Spring (2003)

Весна, літо, осінь, зима… і знову весна

«Весна, літо, осінь, зима… і знову весна» — південнокорейський фільм, дія якого відбувається на ізольованому озері, де в маленькому плавучому храмі живе старий чернець-цілитель і його юний вихованець. Разом із героями ми спостерігаємо, як один сезон приходить на зміну іншому, як один за одним спливають роки. Події, що відбуваються, здаються такими ж неминучими, як і зміна часів, що показують цикл життя.

Кім Кі Дук, в притаманній йому манері, звертається до пошуків і досліджень. Як завжди, він вивчає людські емоції. На цей раз це здатність людини до пошуку себе у світі. Для відображення цього на екрані режисеру не потрібні зайві діалоги чи декорації. Фоном для розвитку подій стає природа з її неминучою циклічністю, а діалоги персонажів зводяться до мінімуму. І знову-таки у творчості Кім Кі Дука виникає образ природи, яка грає таку ж важливу роль, як і решта персонажів.

17. Машиніст / The Machinist El Maquinista (2004)

Головного персонажа в психологічному трилері Бреда Андерсона втілив Крістіан Бейл, якому довелося для цієї ролі схуднути на 30 кілограмів.

Шокуючий худорбою верстатник Тревор Резник не спить уже цілий рік. Постійно балансуючи на межі сну та дійсності, він намагається відрізняти страхітливі марення від реальних подій у його житті. Герой із дивною зовнішністю та ексцентричною поведінкою часто опиняється наодинці. Ситуація стає ще гіршою, коли він бере участь у кривавій аварії на робочому місці.

18. У диких умовах / Into The Wild (2007)

Шон Пенн за одну ніч прочитав документальний роман Джона Кракауера «У дикій глушині». За мотивами цієї книги він створив однойменний фільм, до зйомок якого готувався майже десять років. Це байопік про Кріса Маккендлесса, молодого хлопця із забезпеченої сім’ї, котрий відмовився від матеріальних цінностей і споживацтва, відійшов від світу й подорожував Америкою під ім’ям Олександр Суперволоцюга. Після смерті в нетрях Аляски молодик, якого на екрані втілив Еміль Гірш, став легендою.

19. Стіна (2012)

У будинку, загубленому в горах, жінка з грубо стриженим волоссям, синявою навколо очей і вилицями, що загострилися від місяців злиденного життя і важкої фізичної праці, веде щоденник — на зворотному боці непотрібних зітлілих календарів, під надривне каркання листопадових ворон. Не заради насолоди від писання — щоб вижити і врятуватися від божевілля.

З нею трапилось неймовірне: одного сонячного травневого дня вона разом з друзями — літньою парою — приїхала до цього гірського будинку. Наступного ранку, занепокоївшись зникненням старих, які вирушили на прогулянку, виявила, що покинути вершину гори вже неможливо: весь інший світ відокремлений від неї невидимою, але непроникною стіною.

20. Вона / Her (2013)

Футуристична драма про нещасне кохання розлученого письменника Теодора, котрий, незважаючи на те, що заробляє на життя написанням теплих, сповнених ніжності листів, страждає від самотності. Несподівано для себе він закохується у свого віртуального помічника — нову комп’ютерну програму, яка називається Самантою та говорить голосом Скарлетт Йоганссон. Фільм здобув багато нагород, зокрема статуетку Оскар за найкращий оригінальний сценарій.

Бонус

21. Залишені / The Leftovers (2014 — 2017)

Як і обіцяли, наприкінці ми порадимо вам чудовий драматичний серіал.

У центрі сюжету шеф поліції невеликого міста в штаті Нью-Йорк, батько двох дітей, Кевін Гарві, котрий намагається утримати життя передмістя в межах закону. Складність полягає в тому, що майже сотня жителів передмістя раптово зникають.

Люди, котрі залишилися (або залишені), мусять почати наново будувати життя після загадкового зникнення своїх рідних і близьких.

Переклала Юлія Дорош


Читати також