Пропаганда за рахунок біженців: ФСБ звинувачують у тиску українських переселенців

Пропаганда за рахунок біженців

На адресу російської влади звучать звинувачення у використанні мирних громадян, які опинилися в зоні бойових дій, як інструмент пропаганди. Прикладом цього може бути інформаційна атака проти Маріанни Вишегірської, яка пережила авіадудар по маріупольському пологовому будинку. Прокремлівські ЗМІ та низка російських чиновників ставили під сумнів автентичність кадрів з Маріанною зі слідами легких поранень, називаючи її акторкою, а відео та фотографії світових інформагентств – постановкою.

Журналіст-розслідувач визнаної іноагентом "Медіазони" Максим Литаврін також дійшов висновку, що ФСБ зняла відео з українськими біженцями, які розповідають про звірства націоналістів з полку "Азов" і подяку росії за евакуацію.

Ці люди потрапляють до так званих фільтраційних таборів, де їх перевіряють на зв'язок з українськими військовими, на зв'язок з "Азовом" тощо. Тут йдеться про повний огляд телефону, тобто викачується вся інформація. Це перша стадія. А друга стадія – це вже додаткові допити та розпитування під час переходу російського кордону. Де саме було записано ці відео – на першій стадії фільтрації або на другій – ми можемо лише припускати.
Максим Литаврін
Журналіст видання "Медіазони"

У статті Литавріна йдеться про те, що саме прес-служба ФСБ поширює подібні відео з вимогою не посилатися на джерело.

Нагадаємо, російський представник в ООН заявив, що понад 620 000 людей "добровільно" обрали російський напрямок для евакуації.


Читати також