Вплив вивчення іноземних мов на мозок

Вплив іноземних мов на мозок

Вивчення іноземних мов - дуже корисне заняття у сучасному світі. Воно дає можливість не тільки легко засвоювати інформацію нерідною мовою, але й бути на одній хвилі з усім світовим співтовариством. Без хорошого знання англійської мови дуже важко читати в інтернеті ще не перекладені тексти на рідну мову та спілкуватися з іноземцями у соціальних мережах.

Крім цього, вивчення англійської мови позитивно впливає на психічний стан і розумові здібності людини. Наприклад, вчені довели, що запам'ятовування раніше невідомих слів допомагає людям похилого віку підтримувати мозок у тонусі і значно знизити ризик виникнення старечого склерозу. Люди, які відвідують мовні курси, стають дисциплінованішими і припиняють впадати в депресії з незначних приводів.

Це прозвучить незвичайно, проте вивчення іноземних мов стимулює зростання окремих ділянок мозку – гіпокампа та певних областей кори великих півкуль! Численні наукові дослідження свідчать про те, що люди, які мають здібності до невимушеного спілкування кількома мовами (білінгви), мають більш щільну кору головного мозку. Хвороба Альцгеймера у білінгвів якщо і трапляється, то значно пізніше, ніж у звичайних людей.

Вчені зі США встановили, що працівники, які регулярно відвідують школи іноземних мов, набагато краще виконують свої обов'язки. Такі співробітники мають допитливий розум і високу дисциплінованість, що дозволяє їм працювати в режимі багатозадачності і швидше знаходити виходи з незвичайних ситуацій. Дослідження вчених зі Швеції показують, що у студентів, які займаються вивченням англійської мови, збільшуються окремі ділянки мозку та покращуються функції пам'яті.

Людина, яка вільно володіє декількома іноземними мовами, у стереотипному мисленні обивателів виглядає як дуже розсіяний «ботанік». Що, звичайно ж, не відповідає дійсності, адже вивчення іноземних мов має на увазі скрупульозність та підвищену увагу до деталей. Люди, які відвідують курси англійської мови, мають здатність до швидкої обробки великих обсягів інформації та її подальшого застосування. Адаптація в незнайомому середовищі для таких людей не становить серйозних труднощів.

З усього вищесказаного випливає досить оптимістичний висновок: вивчення іноземних мов чудово допомагає у роботі та побуті, і навіть підтримує мозкову активність людини до глибокої старості.


Читати також