Великодні поробки для дітей, які допоможуть подолати стрес

Стрес у дитини. Що робити

Діти не завжди можуть вольовим зусиллям контролювати свій емоційний стан, тож дорослі мають стати для них сильною опорою в ці складні часи. Для цього слід частіше створювати ситуації, в яких хлопці й дівчата могли б встановлювати над чимось контроль і відчувати себе в безпеці. 

Майстрування, малювання, ліпка та інші види творчості допоможуть опинитись у моменті: «Я створюю свій світ», «Тут і зараз я почуваюся у безпеці».

Маленькі секрети перед творчим зануренням

Концентруватися на виконанні великого проєкту дитині зараз може бути складно, а ось зробити щось невеличке, відчути бажання та успіх – це надважливо зараз. 

 Ви створили щось чудове й гарненьке? Із цим варто погратись! Процес гри теж буде пов’язаний із доторками, рухом, спонтанністю у самовираженні. І це теж цінно, бо в стані стресу спонтанність «спить».

 Усі матеріали для поробок – доступні й мінімально затратні, – чимало дітей покинули домівки, і, на жаль, не мають доступу до різноманітних творчих матеріалів. Навіть вирізки з газет можуть слугувати поштовхом до творчості й запобігати наслідкам стресу, в якому знаходилась малеча. Можна використовувати практично все, що під рукою. Творити можна і вдома, і в бомбосховищі, і на вулиці. Вік дітей теж не грає ролі – поробки можуть відрізнятись складністю.

Будь-яка творчість – це акт. Коли людина відчуває розслаблення, а напруга мінімізується – починається медитація. Потім можна пробувати навчитись переносити цей приємний стан на побут, стосунки або навчання.

Добре, якщо творчість проходитиме в співпраці – дітей і дорослих, дітей з іншими дітьми. Адже в єднанні відчувається взаємна підтримка та емоційний контакт. Діти отримують задоволення від процесу творчості.

Дуже хочеться, щоб наші діти війни зараз менше гралися в саму війну та більше часу віддавали творчості. Адже їхнє майбутнє має бути націлене на створення, а не на руйнацію. 

Великодні зайчики

Великодні зайчики

Великодні зайчики хендмейд

Великодні зайчики

Великодні зайчики

Що знадобиться:
Газети, журнали, фарби, кольоровий папір, нитки, ножиці, клей.

До Великодня можна прикрасити й декорувати оселю, навіть тимчасову, ось такими милими зайченятами й кроликами. І очам приємно, і інтер’єр вмить повеселішає.

Неслухняні курчата

Неслухняні курчата

Неслухняні курчата

Неслухняні курчата

 
Що знадобиться:
Фарби, олівці та фломайстери, ножиці, нитки для в’язання, склянки, кольоровий папір.

Ще одна прекрасна поробка до великодніх свят. Курчаток можна малювати пластичковою виделкою і пальчиками, вирізати, майструвати з ниток і навіть “вирощувати” в склянках.

Колажі та аплікації зі рваного паперу

Колажі

Колажі

Колажі
Що знадобиться:
Газети, журнали, аркуші картону чи паперу, на які ви будете наклеювати аплікації.

Ця творча поробка захоплює увагу дітей на всі сто, розвантажує психіку, тренує уяву і розправляє крила фантазії.

Інна Большакова, методистика «Новопечерської школи», авторка педагогічних книг


Читати також