10 найкращих подкастів для вивчення англійської мови

англійські подкасти

Чи є у вас відчуття, що носіїв англійської мови просто неможливо зрозуміти? Бажаєте покращити свої мовні навички, але втомилися від читання нудних підручників? Якщо так, то в нас є рішення — англійські подкасти для тих, хто вивчає мову!

Життя в епоху цифрових технологій має безліч переваг, особливо це відчутно, коли справа стосується вивчення мови. Сьогодні ви можете швидко та легко покращити свою англійську за допомогою телефону, планшета або комп’ютера, та гарного інтернет з’єднання. Їдете на роботу чи тренуєтеся на біговій доріжці — подкасти завжди будуть чудовим способом, щоб почати краще розуміти будь-яку іноземну мову.

Для початку ми підготували список з 10 найкращих подкастів для прослуховування, які допоможуть вам покращити сприйняття мови на слух, легко розуміти носіїв англійської та заговорити англійською мовою, як профі. Але спершу давайте докладніше розглянемо, що таке подкаст і чому його прослуховування може бути таким корисним.

Чому вам треба вивчати англійську з подкастами?

Подкаст — це серія епізодів аудіошоу, які можна скачати та слухати на мобільному пристрої як в офлайн, так і онлайн-режимі. Термін «подкаст» вперше використовувався у 2005 році і походить від злиття слів «iPod» та «broadcast» (трансляція).

Завдяки своєму зручному формату і великій різноманітності тем — від наукових до комедійних, подкасти стають дедалі популярнішими. Крім того, здебільшого подкасти доступні в програмах безкоштовно. Але найважливішим моментом є те, що прослуховування подкастів — це ефективний спосіб опанувати англійську мову. Подкасти англійською допоможуть вам:

  • розвинути навички слухання;
  • покращити свою вимову;
  • поповнити словниковий запас новими словами, фразами та ідіомами;
  • попрактикуватися в читанні, якщо ви слухаєте англійський подкаст із субтитрами;
  • дізнатися більше про різні акценти та місцевий сленг;
  • покращити розуміння носіїв англійської мови.

Подкаст — справді чудовий інструмент, який ви можете використовувати на додаток до своїх уроків англійської мови.

Як покращити мовні навички за допомогою подкастів

Щоб прослуховування подкастів стало максимально ефективним, дотримуйтесь цих простих порад:

слухайте подкасти щодня. Знайдіть час, щоб слухати їх уважно кожен день, і ви побачите, як легко можна розвинути цю корисну звичку.

Знайдіть подкаст, який вам цікавий. Якщо ви запитаєте себе, «які подкасти мені краще слухати», виберіть саме ті, які відповідають вашим інтересам.

Слухайте англійські подкасти із текстами (транскрипціями або субтитрами). Це допоможе вам швидко пізнавати нові слова та вислови в правильному контексті та розуміти структуру різних типів речень.

Після прослуховування подкасту з транскрипцією спробуйте прослухати його ще раз уже без неї. Це дасть вам змогу розвинути навички слухання та зрозуміти носіїв англійської, навіть якщо вони говорять швидко.

І ніколи не здавайтеся! Якщо ви слухаєте англійський подкаст і не можете його зрозуміти, не варто засмучуватися. Є безліч подкастів для тих, хто вивчає англійську як другу мову, розроблених для різних рівнів, від початкового до просунутого. Ви обов’язково знайдете для себе найкращий.

Найцікавіші подкасти на будь-яку тему

Насамперед, давайте ознайомимося з деякими прикладами навчальних подкастів. Ці типи подкастів спеціально створені для слухачів, у яких англійська не є рідною. Ось чому вони зазвичай виглядають, як уроки англійської з основним акцентом на граматику, словниковий запас та вимову. Мета цих подкастів — в кожному випуску допомогти слухачам дізнаватися щось нове про мову.

Learn English Podcasts British Council

Це чудовий англійський подкаст для початківців від базового до середнього рівня. Кожен епізод ґрунтується на обговоренні та охоплює загальні повсякденні ситуації. Крім того, ви можете завантажити випуски, а також користуватися безкоштовними допоміжними матеріалами, такими, як транскрипції та пакети підтримки з вправами для перевірки своїх свіжих знань.

Voice of America: Learning English

Voice of America — це мовні новини та інформаційний сервіс. Тут ви можете знайти багатоканальні подкасти для учнів початкового, середнього та просунутого рівнів. Вони охоплюють широкий спектр тем, включно з новинами, здоров’ям та стилем життя, наукою, технологіями та культурою. Крім того, тут представлено безліч програм, орієнтованих на вивчення мови, таких як: «Let's learn English», «Everyday grammar», «Words and their stories» та багато інших. І це лише верхівка айсбергу!

6-Minute English від BBC

BBC щотижня надає слухачам захопливий спосіб вивчати та практикувати англійську. Кожен епізод орієнтований на повсякденну лексику та містить діалог між двома людьми. На додаток до аудіо, ви також можете знайти транскрипції діалогів, словник та питання тижня (щоб знайти на нього відповідь, вам потрібно прослухати програму). Англійською тут говорять трохи повільніше, ніж зазвичай, тому ця серія подкастів стане в нагоді учням із середнім рівнем англійської. У вас недостатньо часу? Із 6-хвилинними уроками від 6-Minute English у вас більше не знайдеться відмовок.

The English We Speak

Ще один чудовий англійський подкаст від BBC, який, напевно, сподобається учням середнього та просунутого рівнів. Порівнюючи з попередніми серіями, ці ще коротші — лише по 3 хвилини. Кожен епізод сфокусований на англійських ідіомах і поширених висловах, що використовуються у Великобританії, таких як «play a blinder» (потрапити в десятку), «take the biscuit» (побити всі рекорди) або «to cut a long story short» (коротше кажучи). Безперечно, використання ідіом у контексті — найкращий спосіб розширити свій словниковий запас та запам’ятати нові слова.

Podcasts in English

У цих подкастах представлено величезне розмаїття тем. До того ж, платформа пропонує широкий вибір п’ятихвилинних епізодів для кожного рівня мови. Тут є багато корисних допоміжних матеріалів, як-от транскрипції, словникові завдання та робочі таблиці з відповідями. Якщо вам потрібно використовувати англійську для бізнесу, то на цьому сайті ви з легкістю знайдете подкасти для своїх потреб та цілей.

Англійські подкасти для просунутих учнів від носіїв англійської мови

Ці подкасти призначені для англомовних слухачів, тому вони не орієнтовані на тих, хто вивчає англійську. Основна мета подкастів англійською мовою — інформувати чи розважати аудиторію. Отже, у цій категорії ви можете знайти хороші наукові подкасти, а також епізоди про історію, стиль життя, культуру, музику та багато іншого. Пропонуємо п’ять англійських подкастів від носіїв, з яких варто почати прослуховування:

This American Life

Шукаєте подкаст для покращення англійської вимови? This American Life — ідеальний вибір! Насамперед, це один із найпопулярніших подкастів у США. Він також надає учням чудову нагоду познайомитися з деякими місцевими американськими акцентами завдяки зворушливим історіям із реального життя американців.

Serial

Це просто легендарний подкаст. Послухайте його з початку першого сезону, і вже з перших випусків ви зрозумієте, чому він такий. Журналістка, яка займається розслідуваннями, вивчає та повторно розглядає злочин, пропонуючи новий погляд на ситуацію, що базується на її інтерв’ю, аналізі та внутрішньому діалозі. Усе це записано та опубліковано у формі захопивої історії, яка торкнеться будь-якого слухача.

Science Friday

Якщо ви любите науку та технології, послухайте один із найкращих наукових подкастів — Science Friday. Це величезне джерело розважальних і пізнавальних історій, які демонструють, як цікаво можна вивчати щось нове.

Comedy Bang! Bang!

На Earwolf, одній із провідних мереж комедійних подкастів, є серія щотижневих комедійних подкастів, які веде Скотт Окерман. Разом зі своїм черговим списком гостей Скотт записує купу веселих моментів у кожному епізоді, які розсмішать вас до кольок.

Global News by BBC

Давайте повернемося до подкастів від BBC. Нові випуски Global News публікуються двічі на день та охоплюють останні новини з усього світу. Що важливіше, доповідачі та репортери розмовляють бездоганною англійською мовою. Отож, якщо ви шукаєте англійський подкаст для розвитку британського акценту, саме цей допоможе вам досягти своїх цілей.

Коротка післямова

Найкраще в подкастах —те, що ви можете слухати їх у будь-який час та в будь-якому місці. На сьогодні для людей з мінімальним рівнем знання англійської — це зручний та ефективний спосіб вивчити мову. Кожен може знайти подкаст, який відповідає його потребам і допоможе досягти цілей.

Якщо ви новачок, то чудовим першим кроком для вас стане почати з навчальних подкастів для тих, хто не є носієм мови. Це допоможе покращити ваші знання англійської граматики та лексики. Також це допоможе вам практикувати навички аудіювання та розуміння мови. Коли ви відчуєте, що настав час перейти на наступний рівень, виберіть один з англійських подкастів, які пропонують носії англійської мови.

Не забувайте, що прослуховування подкастів протягом декількох хвилин на день може значно покращити ваш рівень англійської мови!

Переклала Юлія Дорош


Читати також