18-06-2022 Мистецтво 2268

Артистичне серце України

Артистичне серце України

The American Organist

Червень 2022 року

Фото: Вірменська католицька церква святих Апостолів в Чернівцях, в якій зараз знаходиться міський Органний зал.

 

Артистичне серце України
Ґейл Арчер

Ця стаття була написана місяць перед початком війни в Україні

Останніми тижнями ми всі звернули свою увагу на трагедію в Україні, що розгортається, коли російські війська намагаються зрівняти міста та зламати волю людей. Мій досвід концертного органіста в Україні показав мені, що українці – гордий і культурний народ, який буде мужньо захищати свою країну. Мистецтво в Україні розвинене і складне, від хореографії танцю до архітектури, живопису, музики і навіть вишивки – високого мистецтва серед жінок.

Примітно, що всі музиканти, які допомагали мені організовувати концерти, які я грала в Україні, – жінки-організатори. Вероніка Струк, органістка Євангельсько-лютеранської церкви Св. Павла в Одесі, у червні 2015 року влаштувала мені виступи в Євангельсько-лютеранській церкві Св. Катерини в Києві, у Лютеранській кірсі міста Біла Церква та в її власній парафії в Одесі.

Київ – столиця України. Це прекрасне місто з населенням близько трьох мільйонів жителів я відвідала через рік після Майдану, який відбувся в лютому 2014 року і успішно скинув тодішнього президента Віктора Януковича. Німецький пастор собору Святої Катерини яскраво описав страждання під час революції. Він перетворив храмову святиню на лікарню, оскільки будівля знаходиться поблизу головної міської площі. Члени парафії цілодобово були задіяні обслуговуванням за постраждалими в конфлікті. Вони годували й зігрівали протестантів, доглядали поранених і хворих на передових позиціях. У центрі міста ще навіть через рік після насильства можна було побачити пошкодження будівель і пам’ятників.

Класична музика є дуже важливою для Східної Європи. У час проведення органних концертів в Українських церквах та концертних залах переважно аншлаґ, а глядач-слухач завжди добре знається на музиці. Якщо мої перші виступи відбувалися в церквах Києва та Одеси, то пізніше я виступала в Органних залах Львова, Рівного, Хмельницького та у Чернівцях. Органні концерти в цих містах проходять під егідою Філармоній.

Одним із найцікавіших є Органний зал у Чернівцях. Розташоване в західній частині країни поблизу румунського кордону, місто відоме як «Маленький Відень» своєю самобутньою архітектурою. Як-от: об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Резиденція митрополитів Буковини і Далмації, що був зведений за проектом чеського архітектора, скульптора і філантропа Йозефа Главки (Josef Hlávka). Зараз – це частина Чернівецького університету.

Вірменська католицька церква Святих Апостолів у Чернівцях, яка сьогодні функціонує як Органний зал, також була спроектована Йозефом Главком у 1875 році. Будинок із червоної цегли має чудові башточки та характерну форму. Інтер’єр виблискує сусальним золотом, а в цегляній кладці стін є складні барвисті візерунки. Близько десяти років тому Чернівецька філармонія заплатила за встановлення в храмі нового три-мануального органа фірми Rieger Kloss. Конгрегація використовує інструмент для своїх богослужінь, а філармонія використовує приміщення для органних концертів і концертів камерної музики.

Влітку 2018 року я отримала ґрант від Barnard College та Ґарріманського інституту Колумбійського університету, щоб повернутися до Чернівців і записати програму сучасної української органної літератури. Мої колеги – з Одеси Олена Удрас, с також органістка зі Львова Оленка Мацелюх за допомогою композитора Богдана Котюка – надіслали мені багато партитур, що були створені їхнім колом музикантів. Частина музики опублікована, але інші твори були доступні безпосередньо від композиторів. У цій музиці є дивовижна нерегулярність ритмічних і гармонійних жестів, що робить її викликом для виконавця і радістю для слухача. У моєму чернівецькому диску є «Чакона» київського композитора Світлани Острової, доступна на сайті Musforum (Musforum.org) для скачування.

Поки я пишу цю статтю, тисячі біженців знаходять притулок у Західній Україні, поблизу польського кордону в місті Львів. Тут органна культура дуже сильна і має свою давню історію. У Львів-Орган-Холл – великій архітектурній базиліці, яка водночас утримує за собою ще й функції Римо-католицького костелу – постійно звучить найбільший в Україні три-мануальний і 60-тиголосий орган на 4742 труби фірми Rieger Kloss (opus 3375). Таким він став після реконструкції фірмою свого 70-тиголосого органа (opus 2565), що був встановлений у Львові ще в 1936 році.

Читайте також: Орган у Львові, органи в Україні

Оленка Мацелюх – органістка і Органного залу, і Львівської Національної філармонії. Влітку 2019 року ми з нею разом грали у Львові органні концерти з оркестром, а я ще й виступала зі сольним концертом. Тоді звучав мій український репертуар із чернівецького компакт-диска. Цю спеціальну програму представляв у концерті Богдан Котюк, який написав для мойого CD декілька творів. У Східній Європі типовим є ведення концерту для створення слухачам відповідної атмосфери перед виконанням кожного твору. Для великої захопленої аудиторії Богдан Котюк описував і власну музику, і музику свого народу.

Інтелектуальна строгість, а водночас – і зухвала творчість українського народу є основою тієї сили та мужності, свідками яких нині світ щодня. Політичні та мистецькі лідери України надихають свій народ і весь світ на мужній захист свободи та миру.

Пристрасть і самовідданість народу України є яскравим свідченням глибокої мотивації, яку вони відчувають, щоб захистити красу своєї країни та національну спадщину. Українці дуже пишаються своєю музикою, архітектурою та культурою. Тому не дивно, що український народ зараз так завзято бореться і готовий виступити проти однієї з найбільших військових сил у світі, щоб захистити рідну землю – той край, який вони добре знають і люблять.

редактор-перекладач Богдан Котюк


Читати також