03-11-2022 Розваги 1399

7 містичних осінніх детективів

7 кращих містичних осінніх детективів

Представляємо вашій увазі найкращі трилери з атмосферою вікторіанської Англії, містичними явищами та нерозв'язними загадками.

Газове світло / Gaslight

Газове світло / Gaslight

"Газове світло" з Інгрід Бергман і Шарлем Буає - зразковий трилер у фактурі вікторіанської Англії. Нічні вулиці, освітлені газовими ліхтарями та підперезані туманом, таємничий особняк та багатошарова детективна інтрига — головне у цій тонкій, глибоко психологічній стрічці. Картина Джорджа К'юкорf і ввела в обіг популярний термін «газлайтинг»: за сюжетом чарівний чоловік Грегорі (Шарль Буає) навмисно зводить з розуму красуню-дружину (Інгрід Бергман) і намагається похитнути її впевненість у сприйнятті реальності.

Приватне життя Шерлока Холмса / The Private Life of Sherlock Holmes 

Приватне життя Шерлока Холмса

Режисер Біллі Вайлдер відомий як справжній титан часів класичного Голлівуду. У 1970 році саме він запропонував світові вельми оригінальну історію про Шерлока Холмса — із відчутними авторськими штрихами, колоритом та почуттям гумору. Тут по-новому, з пародійним запалом обіграно життя вікторіанської Англії, так само як і образ Шерлока Холмса у виконанні Роберта Стівенса — автори не відмовилися від легкого глузування з популярного детектива. Магнетизм епохи заданий навіть присутністю королеви Вікторії, зіграної Моллі Морін: її доручення виконує відомий всім Майкрофт Холмс - фахівець з питань національної безпеки і брат великого детектива за сумісництвом.

Із пекла / From Hell

From Hell

Графічний роман Алана Мура перетворився на еталонний вікторіанський детектив. Інспектор поліції Фред Ебберлайн (Джонні Депп) зайнятий сенсаційною справою - вбивствами в Вайтчепелі, руку до яких доклав Джек-Різник. «Із пекла» вишукано відтворює фактуру Лондона 1888: злидні злочинного району, атмосферу абсентових галюцинацій і зовсім інфернальну енергетику. Здається, саме цей багато в чому недооцінений кінокомікс зміг проникнути в саму гущу темряви Туманного Альбіону, намагаючись пролити світло на таємницю вбивств, що шокують.

Престиж / The Prestige

Престиж

Хто б сумнівався, що найвражаючий фільм про ілюзіоністів знятий Крістофером Ноланом. Суперництво двох геніїв, Альфреда Бордена (Крістіан Бейл) і Роберта Енжієра (Г'ю Джекман), представлено на тлі Лондона, що бурхливо розвивається, в останні десятиліття XIX століття. Індустріальний прогрес у «Престижі» лише сприяє винахідливості артистів — сучасних магів, які вміють тримати публіку в заціпенінні. Цією вправністю рук і гнучкістю розуму не обділений і британець Крістофер Нолан - постановник, на чиїх фільмах глядачі із задоволенням готові обманюватися заради катарсичного ефекту.

Людина-слон / The Elephant Man

Людина-слон

Девід Лінч відкриває темне обличчя вікторіанської Англії — непристойних фрік-шоу та неосвіченої публіки. Головний герой фільму — Меррік (Джон Герт), нещасний чоловік із нейрофіброматозом, приречений на нерозуміння, експлуатацію та публічне приниження. Ця історія про людину з непривабливим обличчям, але чуйним серцем розказана в монохромній фактурі Лондона — чужого, непривітного і наче вкритого чорною сажею. Усі історичні елементи тут підпорядковані тонкому чуттю і баченню Лінча, у чиїй кар'єрі «Людина-слон» — один із найзворушливіших, людських та зрозумілих фільмів.

Доктор Джекіл і містер Гайд / Dr. Jekyll and Mr. Hyde

Доктор Джекіл і містер Гайд

Голлівуд минулого не втомлювався від адаптацій готичної повісті Роберта Льюїса Стівенсона про двоїстість людської природи та безперервну боротьбу добра зі злом. Стрічка Віктора Флемінга зачаровує п'янкою атмосферою нічного Лондона, а також титульними ролями Спенсера Трейсі та Інгрід Бергман. Цимес цієї версії (пригадаємо, що «Джекілла і Гайда» екранізували багато разів, а в 1931 році вийшла найвідоміша адаптація від Paramount) у тому, що відчуття таємничості та загадковості тут досягається реальними, живими засобами. Наприклад, Трейсі щонайменше використовував грим, домагаючись демонічного ефекту через акторську пластику.

Дев'ята брама / The Ninth Gate

Дев'ята брама

У «Дитині Розмарі» Роман Поланскі зарекомендував себе як першокласний містик — у «Дев'ятій брамі» він цей статус лише підкріпив. Найманий книготорговець Дін Корсо (Джонні Депп) присвячує себе перевірці справжності тексту, але потрапляє у кругообіг таємничих вбивств та сектантських ритуалів. Незважаючи на певну звичайність, «Дев'ята брама» дуже вправна в кульмінаційних моментах — цьому сприяє містичний клімат і занурення глядача в основи демонології.


Читати також