14-12-2022 Розваги 924

Найкращі психологічні трилери

Найкращі психологічні трилери

Жанр психологічного трилера зараз переживає свій розквіт – і недарма. Кращі психологічні трилери змушують ваше серце прискорено битися, а вас самих сумніватися в реальності того, що відбувається. Ці історії переносять читача на місце злочину та занурюють у особливу атмосферу. Саме тому так багато трилерів отримують екранізацію.

Якщо ви захоплюєтеся цим жанром і не можете від нього відірватися, ознайомтеся з нашим списком деяких із найкращих психологічних трилерів та гостросюжетних романів. Серед них знайдуться як відносні новинки, і класики жанру.

"Загублена" Гіліян Флінн

Роман починається з того, що Нік Данн виявляє зникнення своєї дружини Емі в день п'ятої річниці їхнього шлюбу. Вхідні двері будинку відкриті, журнальний столик зламаний, книги розкидані. Звичайно, герой стає головним підозрюваним. У ході подальшого розслідування спливають неприємні факти про цю ідеальну, здавалося б, сім'ю.

“Загублена” перемикається між розповіддю Ніка, який розшукує дружину за допомогою ЗМІ, та щоденником Емі, яка пише про перші дні їхніх стосунків. Обидва учасники подій не виграють в очах читачів при найближчому знайомстві. Роман розповідає про ту брехню, яка ховається за красивим фасадом, і ставить запитання: чи справді ми добре знаємо тих, з ким живемо пліч-о-пліч?

У 2014 році психологічний трилер Гілліан Флінн був екранізований. У фільмі Девіда Фінчера "Загублена" знялися Бен Аффлек і Розамунд Пайк.

"Гострі предмети" Гілліан Флінн

Якщо ви хочете почитати ще що-небудь від автора "Загубленої", варто звернути увагу на "Гострі предмети" - захоплюючий роман для будь-якого шанувальника психологічного трилера.

Головна героїня книги Камілла Прікер – репортер. Їй доручають написати статтю про два потенційно пов'язані злочини: молода дівчина, Наталі Кін, пропадає безвісти, тоді як маленьке містечко все ще оплакує смерть іншої місцевої дівчини, Енн Неш, убитої роком раніше. Працюючи над матеріалами, Камілла змушена зіткнутися віч-на-віч зі своїм минулим і переглянути безліч спогадів, яких вона навмисно намагалася позбутися.

У 2018 році роман "Гострі предмети" був адаптований до серіалу HBO, де головну роль виконала Емі Адамс. Екранізація близько слідує сюжету книги, над сценарієм телеадаптації працювала сама Гілліан Флінн.

«Привид будинку на пагорбі» Ширлі Джексон

Роман жахів у готичному стилі був натхненний реальним прототипом – історією Сари Вінчестер, багатої спадкоємиці, яка побудувала Таємничий дім Вінчестерів. У романі троє незнайомців відвідують моторошний будинок під керівництвом доктора Монтегю, щоб спробувати довести існування надприродних істот.

За час, що минув з моменту написання 1959 року, ця класична історія про будинок з привидами надихнула багатьох сучасних авторів. Зокрема, Стівен Кінг говорив, що “Привид будинку на пагорбі” став одним із джерел для ідеї роману “Сяйво”.

Історія Ширлі Джексон була екранізована кілька разів – у 1963, 1999 та 2018 роках. Серіал Netflix "Привид будинку на пагорбі" 2018 року, швидше, може вважатися екранізацією "за мотивами": платформа вільно запозичала деяких персонажів та теми роману.

"Велика маленька брехня" Ліани Моріарті

Події в книзі починаються із загибелі чоловіка однієї з героїнь на шкільному святі. Він падає зі сходів, і не до кінця зрозуміло – сам чи його зіштовхнули. Далі оповідання відкочується на 6 місяців тому, переказуючи події, що призвели до трагічної розв'язки. Головні героїні книги – Мадлен, Селеста та Джейн, їхні діти ходять до однієї школи.

Психологічний трилер Ліани Моріарті розкриває тему токсичних стосунків, домашнього насильства, а також пліток та чуток у маленьких спільнотах. Мешканці мальовничого прибережного містечка розуміють, що їхнє ідеальне “інстаграмне” життя – зовсім не те, чим воно здається.

Книга була екранізована HBO. У міні-серіалі "Велика маленька брехня" знялися Різ Візерспун, Ніколь Кідман, Шейлін Вудлі, а в другому сезоні до зіркового складу приєдналася Меріл Стріп.

“Мізері” Стівена Кінга

Автор найбільш відомий своїми романами жахів, але серед найкращих книг Стівена Кінга зустрічаються і психологічні трилери – і вони льодять кров не менше хорорів. За своєю суттю Мізері – це історія одержимості, божевілля та ізоляції: ідеальне поєднання для гострих відчуттів. Книга починається з наслідків автомобільної аварії, в яку потрапив Пол Шелдон, автор популярних романів про Мізері Честейн. У нього зламані ноги, а виходжує його Енні Вілкс, колишня медсестра та за сумісництвом шанувальниця номер один. Дізнавшись, що Пол хоче "вбити" свою героїню і більше не писати про неї, Енні з турботливої доглядальниці перетворюється на неврівноважену садистку.

Роман “Мізери” має гідну екранізацію: фільм 1990 року з Кеті Бейтс отримав визнання критиків та глядачів, а сама актриса була удостоєна премій “Золотий Глобус” та “Оскар”.

"Жінка у вікні" А. Дж. Фінна

Головна героїня Ганна Фокс вважає, що стала свідком злочину, який побачила через вікно свого будинку. Фокс страждає на агорафобію, і її постійне оточення негативно впливає на психологічний стан жінки. Це змушує читача поставити питання, що реально, а що Фокс уявляє.

Ідея використання ненадійного оповідача не є новаторською у жанрі психологічного трилера. Однак саме завдяки цьому “Жінка у вікні” чудово передає читачеві почуття тривожності та параної героїні. Також завдяки коротким, інтенсивним розділам темп історії постійно прискорюється. Читачеві не дається часу на роздуми.

2021 року Netflix випустив екранізацію книги. У міні-серіалі знялися Емі Адамс та Джуліанна Мур. Критики прихильно оцінили атмосферу телеверсії роману, але поставили під сумнів сюжетні твісти та динаміку історії.

“І не лишилось жодного” Агати Крісті

Агата Крісті відома насамперед своїми детективними історіями про розплутування вбивств. Але її відомий роман “І не лишилось жодного” по праву може вважатися психологічним трилером. Десять осіб, винних у різних злочинах, але так і не покараних, опиняються на острові за таємничих обставин. Потім вони починають вмирати один за одним…

Хоча структура роману нагадує класичний детектив, у своїй основі “І не лишилось жодного” – чиста психологія: група злочинців бореться з почуттям провини за свої злочини, розмірковує про їхні мотиви і живе з усвідомленням того, що минуле ось-ось їх наздожене.

Книга екранізувалася кілька разів. Для більшості глядачів найвідомішою залишається кіноадаптація 1987 року, знята Станіславом Говорухіним.

"Кімната" Емми Доног’ю

Психологічний трилер Емми Доног’ю починається з того, що хлопчик Джек оголошує, що сьогодні йому виповнилося 5 років. Джек живе з мамою у маленькій кімнаті і ніколи не виходив за її межі. Іноді приходить сердитий чоловік і лягає у ліжко до мами. У цей час Джек ховається у шафі. Історія розповідається з погляду Джека, і поступово читач дізнається, чому герої опинилися у кімнаті. Дія набирає обертів, коли мама хлопчика планує спробу втечі.

На написання “Кімнати” Емму Доног’ю надихнули газетні репортажі про справжню справу Йозефа Фрітцля в Австрії. Фрітцль замкнув свою дочку Елізабет у таємному підвалі/в'язниці площею 55 кв. метрів та висотою всього 1 м 65 см. Він тримав її там 24 роки і неодноразово ґвалтував.

“Кімната” була екранізована у 2015 році. Фільм отримав високі оцінки, а також безліч кінонагород. Акторка Брі Ларсон, яка виконала головну роль, була удостоєна престижних кінопремій.

"Усюди жевріють пожежі" Селести Інґ

Книга починається з пожежі в багатому районі Шейкер-Гайтс. Подія стала кульмінацією зростаючої напруженості в тісному співтоваристві. Місто розділилося через гостре питання, пов'язане з усиновленням багатою парою дитини. З'ясовується, що біологічна мати помилково залишила його в пожежній частині і з того часу шукала дитину.

Протягом історії персонажі з різним минулим, цінностями та світоглядом намагаються розібратися в ситуації та приходять до різних висновків. Автор з повагою ставиться до кожної з цих точок зору і намагається подати аргументи кожної зі сторін. Селеста Інґ торкається каверзних тем, таких як прагнення до соціальної справедливості, усиновлення, аборт і навіть сурогатне материнство.

Психологічний трилер, у якому таємниця підпалу зустрічається із сімейною драмою, був екранізований за участю Різ Візерспун та Керрі Вашингтон. Міні-серіал "Усюди жевріють пожежі" з 8 епізодів вийшов на сервісі "Hulu" у 2020 році.

“Сніговик” Ю Несбе

Прокинувшись якось уночі, після першого дняснігопаду, хлопчик Джонас виявляє пропажу матері. Від неї залишився лише рожевий шарф, який тепер прикрашає сніговика, що з'явився в їхньому дворі незрозумілим чином. Інспектор Гаррі Голе виявляє ланцюжок несподіваних зникнень: за останнє десятиліття пропало одинадцять жінок – і все на день першого снігу.

Психологічний трилер Ю Несбе досягає тонкого балансу між кінематографічними, насиченими подіями, гострими відчуттями та методичністю поліцейських процедур. Роман нещодавно адаптувався для кіноекранів. Втім, фільм “Сніговик” із Майклом Фассбендером у головній ролі отримав низькі оцінки глядачів та критиків.

“Острів проклятих” Денніса Ліхейна

Дія цього клаустрофобного психологічного трилера про параною та змови відбувається у 1950-х роках на острові, у психіатричній лікарні/в'язниці Ешкліфф. Детектив Тедді Деніелс відправлений туди розслідувати втечу пацієнтки з лікарні, де утримуються засуджені злочинці обох статей. Тільки-но він разом з новим напарником прибуває на острів, починається ураган, яких відрізає їх від зовнішнього світу.

Незабаром історія з втечею починає тріщати по швах. Лікарі, наглядач, навіть співкамерники, схоже, всі знають якусь темну таємницю. Персонал відмовляється співпрацювати у пошуках зниклої пацієнтки, і Тедді все більше переконується, що вони щось приховують.

Роман був блискуче екранізований у 2010 році Мартіном Скорсезе. Головні ролі у фільмі виконали Леонардо Ді Капріо, Марк Руффало, Бен Кінгслі.

“Будинок біля озера” Рейчел Кейн

Головна героїня Джина Ройал має розпочати нове життя з новою особистістю після того, як розкривається таємне життя її чоловіка – серійного вбивці. Вона забирає дітей та починає життя наново. Її нове спокійне життя перевертається з ніг на голову, як у озері знаходять тіло.

Цей психологічний трилер легко заплутує свідомість читача. Автору вдається тримати читачів у постійній напрузі. Як і в будь-якому відмінному трилері, ви не зрозумієте, що буде далі, доки не стане запізно.

Найчастіше у трилерах намагаються вистежити вбивцю у міру скоєння злочинів. У “Будинку біля озера” ми бачимо наслідки дій убивці – долі близьких йому людей, яким залишається збирати уламки. Емоції персонажів дають читачеві великий матеріал для спостереження.


Читати також