Останні новини у світі високих технологій. 25.12.2022

Останні новини у світі високих технологій. 25.12.2022

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Microsoft випадково засвітила інтерфейс Windows 12. З плаваючою панеллю завдань та системними значками вгорі, а не внизу

Windows 11

Під час заходу Ignite Keynote 2022 Microsoft (випадково чи навмисно) засвітила інтерфейс наступного великого оновлення Windows. Очікується, що така версія вийде в 2024 році і через велику кількість нововведень отримає свій власний порядковий номер - 12 (приблизно як це було з Windows 11).

Зображення (якість картинки, показаної під час заходу, залишало бажати кращого, тому на зображенні вище – відтворена картинка у вищій якості) демонструє ряд нехарактерних для Windows 11 особливостей: панель завдань, що плаває (не доходить до країв екрану), плаваюче меню пошуку, а також системні значки у верхній (а не звичній нижній) частині екрана праворуч та зліва вгорі – віджет погоди.

Наступне велике оновлення Windows поки що знаходиться на стадії прототипу, але джерела, знайомі з ситуацією, повідомили, що показаний під час Ignite прототип відображає те, чого прагне Microsoft у наступній версії Windows. Зрозуміло, зараз показано лише частину можливих нововведень – насправді їх буде більше. Очікується, що в Windows 12 з'явиться новий екран блокування, новий цент сповіщень і т.д.

Глобальна мета щодо інтерфейсу – зробити його більш зручним для сенсорного введення. У Microsoft поки що все не дуже добре з балансом по цій частині: так, якщо Windows 8 була сильно орієнтованою саме як «тач-взаємодія», то Windows 10, навпаки, зручніша для роботи з мишею та клавіатурою. У Windows 11 Microsoft спробувала знайти золоту середину, але не вийшло: все-таки зручність керування за допомогою миші на першому місці.

Плеєр Meizu M3 Pro отримає підтримку Native DSD (1 біт 11,2 МГц)

Плеер Meizu M3 Pro

Свого часу компанія Meizu стала відома завдяки mp3-плеєрам. Сьогодні Meizu номінально представила новий такий продукт під назвою M3 Pro, який вийде на ринок навесні 2023 року.

M3 Pro, незважаючи на назву, це не mp3-плеєр, а пристрій классом вище. Це рішення рівня Hi-Fi, що базується на аудіочипі H1, завдяки якому підтримується режим Native DSD (1 біт 11,2 МГц).

З іншого відомо про 128 ГБ вбудованої пам'яті, яку можна розширити картами пам'яті, також видно, що пристрій оснащений невеликим екраном, має чималу товщину та апаратний перемикач якихось режимів.

Мішок подарунків від Xiaomi під кінець року. Разом з Redmi K60 компанія представить Redmi Buds 4 Lite, Redmi Watch 3 та Redmi Band 2

Redmi

Несподівано дуже багато новинок від Redmi. Кілька днів тому Xiaomi розкрила дату анонсу флагманських смартфонів Redmi K60 – їх представлять 27 грудня. Але, як виявилось зараз, новинок буде набагато більше.

Разом з Redmi K60 (а у складі серії будуть три моделі) компанія представить навушники Redmi Buds 4 Lite, розумний годинник Redmi Watch 3 і фітнес-браслет Redmi Band 2. Можливо, подробиці про них з'являться далі, але поки що опублікований тизер, присвячений годинникам.

Redmi Watch 3 отримають великий екран AMOLED із діагоналлю 1,75 дюйма та яскравістю 600 кд/кв.м. Порівняно з попередником площа екрану збільшена на 14,8%, а щільність пікселів – у 1,3 рази (до 341 на дюйм).

Новий «Аватар» виявився настільки високотехнологічним, що обладнання кінотеатрів у Японії не справляється

Аватар 2

Як повідомляє Fortune, новий фантастичний фільм «Аватар: Шлях води» виводить з ладу обладнання в кінотеатрах по всій Японії, які зіткнулися із серйозними технічними проблемами.

Глядачі, які пішли подивитись довгоочікуване продовження оригінального фільму, повідомляють у соціальних мережах про проблеми. Персонал кінотеатрів вибачається, а покупці отримують витрачені гроші на квитки.

"Аватар: Шлях води" використовує багато з новітніх візуальних технологій, у тому числі формат 3D з високою частотою кадрів. Повідомляється, що причиною проблеми є те, що японські компанії надто повільно оновлювали обладнання своїх кінотеатрів.

United Cinemas Co., що входить до групи Lawson Inc., та Toho Co. відмовилися коментувати ситуацію Деякі з їхніх кінотеатрів скасували покази фільму через технічні проблеми. Tokyu Corp., інший оператор мережі кінотеатрів у країні, та Disney, дистриб'ютор фільму, не відповіли на дзвінки з проханням прокоментувати ситуацію.

Офіційно про причину проблем так нічого і не сказали, проте, як мінімум, один кінотеатр у Нагої вирішив проблему, знизивши частоту з 48 кадрів на секунду до традиційних 24 кадрів на секунду.

Білл Гейтс: «Наші онуки виростуть у світі, який буде набагато гіршим, якщо не усунути викиди парникових газів»

Білл Гейтс

Людству необхідно розвивати технології боротьби зі зміною клімату.

67-річний мільярдер-філантроп Білл Гейтс, який заробив свій статок як співзасновник Microsoft, заявив, що людству необхідно активно фінансувати технології для боротьби зі зміною клімату, інакше наступні покоління чекає не дуже райдужне майбутнє.

Я можу резюмувати вирішення проблеми зміни клімату у двох пропозиціях: до 2050 року нам необхідно усунути глобальні викиди парникових газів. Екстремальні погодні умови вже завдають більше страждань, і якщо ми не досягнемо нульового рівня викидів, наші онуки зростуть у світі, який буде набагато гіршим.
Білл Гейтс

Білл Гейтс повідомив, що його 26-річна дочка Дженніфер та її чоловік Найел Нассар чекають на первістка у 2023 році.

Одне написання цієї фрази «Я стану дідусем наступного року» викликає у мене емоції». І ця думка надає нового виміру моїй роботі. Коли я думаю про світ, у якому народиться мій онук, я більше, ніж будь-коли, надихаюся тим, щоб допомогти всім дітям та онукам отримати шанс вижити та процвітати.
Білл Гейтс

«Досягнення нуля буде найскладнішим завданням, яке колись робили люди, — додав Гейтс. — Нам потрібно революціонізувати всю фізичну економіку — те, як ми робимо речі, пересуваємося, виробляємо електрику, вирощуємо їжу та зберігаємо тепло та прохолоду — менш як за три десятиліття».

Білл Гейтс каже, що декарбонізація світової промисловості є надто складною проблемою навіть для його фінансового стану.

«Сама собою благодійність не може усунути парникові гази. Тільки ринки та уряди можуть досягти таких темпів та масштабів», - сказав Гейтс.

З 2030 року Китай має намір досліджувати потенційно придатні планети для життя за межами Сонячної системи

Китай та космос

У Китаї озвучили нові плани щодо дослідження далекого космосу, запуску місячного зонда та створення ракет-носіїв нового покоління. Зважаючи на все, до 2045 року Китай має всі шанси стати провідною космічною державою.

Серед планів зазначаються:

  • Запуск зонда для дослідження астероїдів та комет (2025 рік).
  • Перший запуск нової ракети-носія (2027).
  • Дослідження потенційно придатних для життя планет поза Сонячною системою (2030 рік).
  • Крім цього, до 2028 року планується збудувати базову структуру Міжнародної місячної дослідницької станції.
  • А в найближчі 10-15 років Китай планує провести запуск місії з пошуку та доставки зразків з Марса.
  • Також планується провести дослідження Юпітера та Урана.

За даними джерела, згадана вище ракета-носій має забезпечити пілотований політ до Місяця. Це буде гігантська ракета заввишки 90 метрів, діаметром 5 метрів та масою при запуску близько 2187 тонн. Вона зможе виводити до 25 тонн корисного навантаження на перехідну місячну орбіту (LTO) або до 70 тонн на навколоземну орбіту.

Також розробляється нова модель надважкої ракети-носія «Чанчжен-9». Це буде триступенева ракета діаметрів 10 метрів і висотою 110 метрів. Вона буде здатна піднімати до 150 тонн на навколоземну орбіту, 50 тонн на LTO та 35 тонн на запуск до Марса. Очікується, що її запустять до 2030 року. Крім цього, у планах китайців є й багаторазові ракети, але подробиць про них поки що немає.

Нарешті Китай планує створювати «місячний інтернет», щоб майбутні дослідники могли прямо з космосу публікувати дані в соціальних мережах.


Читати також