Видавництво BookChef: ТОП 15 книг, які ми очікуємо у 2023 році

Видавництво BookChef книги 2023

Цікава історія для наймолодших від автора світових бестселерів Ювала Ноя Харарі, шокуючі викриття найскандальнішого банку світу Deutsche Bank, дивовижний світ японського аніматора Хаяо Міядзакі, а ще -— багато цікавої науково-популярної і художньої літератури, яка  дарує натхнення й надію в непевні часи. Пропонуємо вашій увазі книжкову добірку найочікуваніших книг від BookChef, якими будуть зачитуватися українські читачі у 2023 році.

Невидима армія. Автономна зброя та майбутнє війни. Пол Шарре

Невидима армія. Автономна зброя та майбутнє війни. Пол Шарре

Що станеться, якщо дрон Predator матиме стільки ж автономності, скільки автомобіль Google? Або коли зброю, яка може полювати на власні цілі, буде зламано? Хоча це й звучить як наукова фантастика, але вже існує технологія створення зброї, яка може атакувати цілі без участі людини. Пол Шарре, провідний експерт у нових збройових технологіях, спирається на глибокі дослідження та особистий досвід, аби з’ясувати, як ця зброя наступного покоління змінює війну.

Широке дослідження Шарра вивчає появу автономної зброї, рух за її заборону, а також правові й етичні проблеми, пов’язані з їх використанням. Він акцентує увагу на штучному інтелекті у військових технологіях, що охоплює десятиліття інновацій від німецьких торпед Wren з шумопошуковим механізмом у Другій світовій війні, які є попередниками сучасних ракет із самонаведенням, до автономної кіберзброї, пошукових роботів на підводних човнах і танкових армій роботів. В інтерв’ю з експертами з питань оборони, етики, психологами та активістами Шарре досліджує, з якими викликами можуть зіткнутися «кентаври-бійці» на майбутніх полях битв, поєднуючи в собі людське та машинне пізнання. 

Ми досягли величезного технологічного прогресу за останні кілька десятиліть, але ми також помітили жахливі невдачі, які можуть виникнути в результаті роботи складних автоматизованих систем, як-от коли у передових винищувачів F-22 стався комп’ютерний збій під час першого польоту через міжнародну демаркаційну лінію добового часу.

Приблизний строк виходу: І квартал 2023 року

Unstoppable Us, Volume 1: How Humans Took Over the World. Нестримні ми, Том 1: Як люди захопили світ. Ювал Ной Харарі

Нестримні Ми. Том 1. Як люди захопили світ | Ювал Ной Харарі

*Від автора багатомільйонного бестселера Sapiens виходить неймовірна нова історія людства для наймолодших читачів.

Незважаючи на те, що ми ніколи не втечемо від голодного лева чи не перепливемо розлючену акулу, все ж таки людина залишається найдомінантнішим видом на планеті. Отже, як саме ми стали «нестримними»? Відповідь на це питання — одна з найдивніших історій, яку ви коли-небудь чули. І це історія є правдивою.

Від уміння добувати вогонь і використання зірок як путівників до приготування їжі в мікрохвильовій печі та висадки на Місяць, готуйтеся розкрити таємниці та надздібності того, як ми еволюціонували з моменту нашої першої появи на планеті мільйони років тому.

Відомий автор Юваль Ной Харарі майстерно створив надзвичайну історію про те, як люди навчилися не тільки виживати, але й процвітати на Землі, доповнену картами, шкалою часу та великими кольоровими ілюстраціями.

Приблизний строк виходу: І квартал 2023 року

Sapiens: A Graphic History, Volume 2: The Pillars of Civilization. Ювал Ной Харарі 

Sapiens: A Graphic History, Volume 2: The Pillars of Civilization. Ювал Ной Харарі

Це другий том книги «Sapiens: графічна історія», повнокольорова графічна адаптація бестселера  № 1 за версією New York Times Ювала Ноя Харарі, яка присвячується сільськогосподарській революції — когда людство потрапило до пастки, з якої нам ще доведеться вирватися: працювати більш наполегливо за умови спадної віддачі. 

Що, якби головні біди людства — війни, чума, голод і нерівність — виникли 12 000 років тому, коли Homo sapiens перетворився з кочівників на поселенців у гонитві за фантазією про продуктивність і ефективність? Що, якби, намагаючись контролювати рослини та тварин, люди в кінцевому підсумку опинилися під контролем королів, священиків і кафкіанської бюрократії? 

Ця книга досліджує важливу главу в розвитку людства: аграрну революцію. Це історія про те, як пшениця захопила світ; як малоймовірний шлюб між богом і бюрократом створив перші імперії; і як війни, чума, голод і нерівність стали непереборною рисою людського життя.

Але це не сумна розповідь, оскільки в книзі багато цікавих персонажів і яскравих гумористичних сцен. Ювал, Зої, професор Сарасваті, Сінді та Білл (нині фермери), детектив Лопес і доктор фантастики, усі представлені в першому томі, знову подорожують вздовж і впоперек людською історією, цього разу досліджуючи вплив аграрної революції. Витоки сучасного сільського господарства представлені через Єлизаветинську трагедію; зміна долі одомашнених рослин і тварин відстежується в колонках Daily Business News; історія урбанізації зображена у вигляді туристичної брошури, що пропонує дисконтні подорожі до стародавнього Вавилону та Китаю; а історія нерівності розгортається в супергеройському детективі разом із запрошеними історичними і культурними діячами, такими як Томас Джефферсон, Скарлетт О'Хара, Маргарет Тетчер і Джон Леннон.

Sapiens: A Graphic History, том 2 — це радикальний, дотепний і барвистий переказ історії людства для дорослих й молоді, який можна читати окремо або послідовно з томом I.

Приблизний строк виходу: І квартал 2023 року

Miyazakiworld. A life in art. Дивовижний світ Хаяо Міядзакі. Життя у мистецтві. С’юзан Нейпір

Дивовижний світ Хаяо Міядзакі. Життя у мистецтві. С’юзан Нейпір

«Дивовижний світ Хаяо Міядзакі» — книга про життя неперевершеного майстра, який подарував світові незвичне бачення японських мультфільмів. Видання описує не лише життя маестро, а й занурює читача в його творчість, розкриваючи дедалі глибші сенси в кожному з його творінь, і шукає відповідь на те, як він створює цей дивовижний, сповнений чуттєвості світ, що зачаровує кожного глядача.

У книзі йдеться і про становлення аніматора, формування його життєвих і громадянських принципів,  які він переніс і до фільмотворення.  Автор досліджує та розкриває ідею кожного з його знаменитих аніме, розповідаючи про життєві події, які вплинули на створення того чи того сюжету, подорожує світом дитинства, який так майстерно створює двічі оскароносний геніальний Міядзакі і в якому впізнає себе навіть дорослий глядач.

До речі, після прочитання книги, а радше вже й під час читання, вам захочеться передивитися усі творіння режисера і це буде новий погляд і нове сприйняття його фільмів.

Приблизний строк виходу: І квартал 2023 року

Компанія, яку я оберігаю. The Company I Keep: My Life in Beauty. Leonard A. Lauder

Компанія, яку я оберігаю. The Company I Keep: My Life in Beauty. Leonard A. Lauder

Почесний президент і колишній генеральний директор Estée Lauder Companies Леонард Лаудер у мемуарах ділиться уроками бізнесу й життя. Він засвоїв їх завдяки великим зусиллям та намаганню перетворити сімейний бізнес, який його мати заснувала 1946 року на звичайнісінькій кухні, на улюблений бренд, і, врешті, культову світову косметичну компанію, якою вона є сьогодні. У 1940–1950-ті роки компанія налічувала кілька продуктів, які продавали під загальною торговельною маркою лише в кількох престижних універмагах у США. Сьогодні компанія Estée Lauder є одним із провідних світових виробників і продавців престижних засобів для догляду за шкірою і волоссям, макіяжу й парфумів. До її складу належить понад 25 брендів, продукцію яких продають у понад 150 країнах. Цим зростанням та успіхом керував Леонард Лаудер, старший син Есте Лаудер, який передбачив і здійснив це розширення протягом надзвичайного 60-річного періоду, здолавши шлях від рядового співробітника до генерального директора і президента компанії. У книзі детально розповідається про те, як відточувати амбіції, використовувати успіх, навчатися на помилках і розвивати міжнародну компанію в епоху економічних потрясінь, невизначеності й жорсткої конкуренції.

Приблизний строк виходу: І квартал 2023 року

Dark Towers: Deutsche Bank, Donald Trump, and an Epic Trail of Destruction. David Enrich

Dark Towers: Deutsche Bank, Donald Trump, and an Epic Trail of Destruction. David Enrich

#1 WALL STREET JOURNAL BESTSELLER * NEW YORK TIMES BESTSELLER 

Вибухове викриття фінансового редактора New York Times Девіда Енріча про найскандальніший банк у світі, що розкриває його тіньові зв’язки з Дональдом Трампом, путінською Росією та нацистською Німеччиною.

Однієї дощової неділі 2014 року топ-менеджер Deutsche Bank був знайдений повішеним у своїй квартирі в Лондоні. Білл Броксміт допоміг перетворити 150-річну фінансову установу на глобальний колосс, і його раптова смерть стала ще більшою таємницею через зусилля банку стримати розслідування. Виявилося, що Броксміт був людиною, яка знала занадто багато.

У «Темних вежах» відомий журналіст Девід Енріх розкриває правду про Deutsche Bank та його епічний шлях спустошення. Відстежуючи історію банку, починаючи з того, як він підтримував американського забудовника, який був схильним до дефолтів, у 1880-х роках, допомагав нацистам будувати Освенцім і залицявся до авторитарних лідерів Східного блоку, він показує, як у 1990-х роках через низку жорстких керівників Deutsche Bank прийняв доленосне рішення у погоні за багатствами Волл-стріт, частково за рахунок етики та закону.

Незабаром банк маніпулював ринками, порушував міжнародні санкції, щоб допомогти терористичним режимам, обманював інвесторів, обманював регуляторів і відмивав гроші для російських олігархів. Відчайдушно прагнучи закріпитися в Америці, Deutsche Bank також почав співпрацювати з магнатом нерухомості, який займався саморекламою, через що майже всі інші банки світу вважали його занадто небезпечними: Дональдом Трампом. Протягом наступних двадцяти років керівники Deutsche Bank позичали мільярди Трампу, родині Кушнера і багатьом клієнтам, які були охоплені скандалом, включаючи засудженого за сексуальні злочини Джеффрі Епштейна.

«Темні вежі» — це нерозказана раніше сага про те, як Deutsche Bank став глобальним обличчям фінансової нерозсудливості та злочинності — корпоративного еквівалента зброї масового знищення. Це також історія про чоловіка, якого охопив страх перед тим, що він побачив у банку, і про нав’язливі пошуки таємниць, які він зберігав.

Приблизний строк виходу: I квартал 2023 року

Сім етапів смерті. Відверта сповідь судмедексперта. Ричард Шеперд

Сім етапів смерті. Відверта сповідь судмедексперта | Річард Шеперд

«Сім етапів смерті» — нова книга судмедексперта Ричарда Шеперда, автора бестселера «Неприродні випадки». Однак цього разу він досліджує не саму смерть, а шлях до неї, який проходить кожна людина від народження до старості. Автор досліджує процеси старіння й незворотні зміни в організмі, які наближають нас до логічного фіналу. Показує, які небезпеки чекають на нас у цій мандрівці життям, і пояснює, яких і як саме можна уникнути або відтермінувати. Інформує про особливості функціонування різних систем організму й переконує: старіння не варто боятися, до нього просто потрібно бути готовим.

Приблизний строк виходу: I квартал 2023 року

Скляний замок. Джаннетт Воллс 

Скляний замок | Джаннетт Воллс

«Скляний замок» — це надзвичайні мемуари про стійкість і спокуту, а також дивовижний погляд на родину, водночас глибоко дисфункційну та надзвичайно яскраву. У тверезому стані геніальний і харизматичний батько Жаннетт захопив уяву своїх дітей, навчаючи їх фізики, геології та того, як безстрашно приймати життя. Але коли він був у стані алкогольного сп'яніння, то був нечесним і деструктивним. Її мати була вільною духом, ненавиділа ідею сімейного життя та не хотіла брати на себе відповідальність за виховання дітей та турботу за сім'ю. 

Діти Стіни навчилися самостійно доглядати за собою. Вони годували, одягали та захищали одне одного, і зрештою знайшли дорогу до Нью-Йорка. Їхні батьки пішли за ними, вирішивши залишитися безхатьками, навіть коли їхні діти достягли певного успіху в житті.

«Скляний замок» справді вражає — мемуари, пройняті сильним коханням незвичайної, але відданої родини.

Мемуари також були екранізовані у 2017 році з Брі Ларсон, Вуді Харрельсоном і Наомі Воттс у головних ролях.

Приблизний строк виходу: I квартал 2023 року

The Mountain Is You: Transforming Self-Sabotage Into Self-Mastery. Бріана Віст

The Mountain Is You: Transforming Self-Sabotage Into Self-Mastery. Бріана Віст

Це книга про самосабатож. Чому ми це робимо, коли ми це робимо і як припинити це робити — назавжди. Співіснуючі, але суперечливі потреби створюють самосаботажну поведінку. Ось чому ми протидіємо спробам змінитися, часто до тих пір, поки вони не відчуваються абсолютно марними. Але, отримавши важливе розуміння наших найшкідливіших звичок, розвинувши емоційний інтелект, краще розуміючи свій мозок і тіло, звільнившись від минулого досвіду на клітинному рівні та навчившись діяти згідно з нашим майбутнім з найвищим потенціалом, ми можемо вийти за межі свого шляху й почати використовувати весь наш потенціал. Століттями гора використовувалася як метафора до великих викликів, з якими ми стикаємося, особливо тих, які, здається, неможливо подолати. Щоб піднятися на наші гори, ми насправді маємо виконати глибоку внутрішню роботу з розкопування травми, формування стійкості та коригування того, якими ми є під час сходження. Але зрештою, ми опановуємо не гору, а себе.

Приблизний строк виходу: I квартал 2023 року

Crave. Tracy Wolff 

Crave. Tracy Wolff 

Бестселер за версією New York Times

Найкраща книга Amazon для YA 2020 року

Вибір журналу Glitter №1 для як кращий YA 2020 року

Вибір Film від Universal

Весь мій світ змінився, коли я увійшла в академію. Нічого не Ок ні з цим місцем, ні з іншими студентами в ньому. Ось я, простий смертний серед богів або… монстрів. Я досі не можу вирішити, до якої з цих ворогуючих сторін я належу, й чи належу взагалі. Я знаю лише одне, що їх об’єднує, це ненависть до мене.

Jaxon Vega. Вампір зі смертельними таємницями, який сто років нічого не відчував. Але в ньому є щось, що кличе мене, щось у ньому зламано, що якось узгоджується з тим, що зламано в мені. Що може означати смерть для всіх нас.

Бо Джексон неспроста відгородився. А зараз хтось хоче розбудити спляче чудовисько, а мені цікаво, чи не навмисне мене привели сюди — як наживку.

Приблизний строк виходу: I квартал 2023 року

The Boy, the Mole, the Fox and the Horse. Charlie Mackesy

The Boy, the Mole, the Fox and the Horse. Charlie Mackesy

№1 БЕСТСЕЛЕР NEW YORK TIMES · БЕСТСЕЛЕР WALL STREET JOURNAL · БЕСТСЕЛЕР USA TODAY

У цій прекрасній книзі Чарлі Маккесі дарує натхнення й надію в непевні часи, розповідаючи історію про цікавого хлопчика, жадібного крота, обережну лисицю та мудрого коня, які разом опиняються у іноді складній місцевості, ділячись своїми найбільшими страхами та найбільшими відкриттями про вразливість, доброту, надію, дружбу та любов. Спільні пригоди та важливі розмови між чотирма друзями сповнені життєвих уроків, які зацікавлять читачів різного віку.

Приблизний строк виходу: I квартал 2023 року

The Perfect Child. Lucinda Berry

The Perfect Child. Lucinda Berry

Крістофер і Ханна — щасливі в шлюбі хірург і медсестра з ідеальним життям. Не вистачає лише дитини. Коли Джені, покинута шестирічна дівчинка, з’являється в їхній лікарні, Крістофер миттєво налагоджує з нею зв’язок і переконує Ханну, що вони повинні взяти її додому як свою.

Але Джені — не звичайна дитина, і її психіка виявляється набагато більшою, ніж очікували її нові батьки. Джені страшенно віддана Крістоферу, але веде себе дедалі тривожніше, спрямовуючи всю свою лють на Ханну. Не маючи змоги налагодити стосунки з Джені, Ханна тоне під тиском, а Крістофер відмовляється бачити справжню природу Джені.

Ханна знає, що Джені маніпулює Крістофером і ізолює його від неї, незважаючи на спроби Ханни зібрати їх усіх разом. Але оскільки поведінка Джені загрожує розлучити Крістофера та Ханну, правди про минуле Джені може виявитися достатньо, щоб підштовхнути їх до крайності.

Приблизний строк виходу: II квартал 2023 року

Kingdom of the Wicked. Kerri Maniscalco

Kingdom of the Wicked. Kerri Maniscalco

Від автора бестселерів New York Times і USA Today про переслідування Джека Різника!

Дві сестри. Одне жорстоке вбивство. Пошуки помсти, які звільнять саме пекло… І п'янкий роман.

Емілія та її сестра-близнючка Вітторія — відьми, які таємно живуть серед людей, уникаючи уваги та переслідувань. Одного вечора Вітторія пропускає вечерю у відомому сімейному сицилійському ресторані. Незабаром Емілія знаходить тіло своєї улюбленої сестри над яким жорстоко поглумилися. Спустошена Емілія вирішує знайти вбивцю своєї сестри та помститися за будь-якої ціни, навіть якщо для цього доведеться використати темну магію, яка давно була заборонена.

Потім Емілія зустрічає Гніва, одного з злих князів Пекла, від якого її застерігали в казках з дитинства. Гнів стверджує, що на боці Емілії, і його господар доручив розкрити серію вбивств жінок на острові. Але коли справа доходить до Нечестивого, все виявилося не таким, як здається на перший погляд...

Приблизний строк виходу: II квартал 2023 року

Hunting Adeline (Cat and Mouse Duet). H. D. Carlton

Hunting Adeline (Cat and Mouse Duet). H. D. Carlton

Це Dark Romance. Й насправді, у книзі багато попереджень про контент, який може вразити надчутливих читачів, тому краще дотримуватися рекомендацій й прочитати їх, перш ніж увійти в цей захоплюючий світ.

Діамант: смерть поряд зі мною йде, але жнець мені не пара. Я потрапив у пастку світу, повного монстрів, одягнених як люди, і тих, хто не є тими, якими вони здаються. Вони не будуть тримати мене вічно. Я більше не впізнаю людину, якою я став, і я борюся, щоб знайти дорогу назад до звіра, який полює на мене вночі. Вони називають мене діамантом, але вони створили лише ангела смерті.

Мисливець: я народився хижаком, з безжалісністю, вкоріненою в моїх кістках. Коли те, що моє, у мене вкрадено вночі, як діамант, захований у фортеці, я бачу, що більше не можу стримувати звіра. Кров розфарбує землю, коли я розриватиму цей світ, щоб знайти її. І повернути її туди, де їй місце. Ніхто не втече мого гніву, особливо не тих, хто мене зрадив.

Приблизний строк виходу: II квартал 2023 року

American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer by Martin J. Sherwin 

American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer by Martin J. Sherwin 

«Американський Прометей: тріумф і трагедія Дж. Роберта Оппенгеймера» — це біографія Дж. Роберта Оппенгаймера, написана Каєм Бердом і Мартіном Дж. Шервіном. У 2006 році книга була нагороджена Пулітцерівською премією протягом 25 років в категорії біографії чи автобіографії. Вона також отримала премію Даффа Купера 2008 року, найкращу книгу року від Chicago Tribune та найкращу наукову книгу року від журналу Discover.

У цій авторитетній, визнаній біографії, яка створювалася протягом двадцяти п’яти років, Кай Берд і Мартін Шервін описують життя та часи Оппенгаймера, від його ранньої кар’єри до його центральної ролі в Холодній війні. Це біографія та історія у найкращому вигляді, захоплююча та глибоко інформативна.

Приблизний строк виходу: III квартал 2023 року


Читати також