Які характеристики враховувати під час вибору синтезатора

електронний інструмент синтезатор

Навіть найпростіший синтезатор — складний електронний інструмент, особливо для початківців. Під час його вибору потрібно ознайомитися з багатьма функціями, оцінити не завжди зрозумілі технічні характеристики. Ми спробували полегшити цей процес та зібрали для вас найголовніші показники, на які потрібно зважити, перш ніж купити синтезатор. Вони стануть у пригоді під час купівлі будь-якої моделі - дитячої, для навчання чи професійної діяльності.

На що звертати увагу

Кожен інструмент насамперед вибирається за його функціональним призначенням. Тому спочатку визначіться, чи будете ви на ньому тільки навчатися, чи тільки грати вдома, чи, можливо, будете використовувати клавіші на концертах. Після цього дивіться на такі показники:

  • Розмір клавіатури. Найдоцільніший варіант — повнорозмірна клавіатура. Вона не тільки найзручніша, а й допоможе з легкістю перейти за потреби на інші клавішні інструменти (піаніно, фортепіано тощо). Якщо ж інструмент купується для дитини до 6 років або для професійного музиканта з певним завданням, підійде і зменшений варіант.
  • Тип клавіатури. Рекомендуємо динамічні клавіші. Їх встановлюють у професійні моделі. Головна особливість — вони можуть зчитувати швидкість гри та відповідно до неї збільшувати гучність.
  • Кількість клавіш. Найпопулярніший синтезатор — з 5-октавною клавіатурою на 61 клавішу. Вона дасть змогу виконати 99% усіх музичних композицій. Такий інструмент допоможе швидше пристосуватись, якщо виконавець вирішить замінити синтезатор на цифрове піаніно. Водночас він не буде займати багато місця у квартирі. Якщо ви професіонал і маєте музичну освіту за класом фортепіано, придивіться до моделей на 6 октав та 76 клавіш або 7 октав та 88 клавіш.
  • Тембри. Чим їх більше, тим краще. Для професіоналів потрібно від 600, для навчання буде достатньо 400, а дитяча модель не перевищує 100.
  • Поліфонія. Цей параметр характеризує, скільки звуків синтезатор може відтворити одночасно. Тому діє той же принцип — чим більше, тим краще. Дитячі моделі мають до 32, а от для навчання потрібно не менше 48.
  • Автоакомпанемент. Це вбудовані ритми різних стилів: рок, поп, джаз та інші. Зазвичай вони групуються блоками. Для навчання вистачить 100 стилів, а для професійної діяльності варто розглядати від 200.

Якщо ви початківець, у пригоді стане вбудована система навчання. Вона може бути повністю в програмному забезпеченні інструменту або розподілятися між ним та спеціальним додатком до смартфону.

Де можна подивитися та купити синтезатори

Завжди купуйте музичні інструменти лише в профільних магазинах. Ми рекомендуємо інтернет-магазин LaNota. Тут найнижчі ціни в Україні та є власний сервіс для післягарантійного й гарантійного обслуговування синтезаторів.

Компанія пропонує тільки оригінальні товари від виробників без посередників. Можна замовити доставку додому або на відділення Нової Пошти.


Читати також