Останні новини у світі високих технологій. 31.05.2023

Останні новини у світі високих технологій. 31.05.2023

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Apple підписала великий контракт на виробництво чіпів у США

Apple

Компанія Apple уклала багатомільярдну угоду з американським виробником мікрочіпів Broadcom з метою використовувати у своїх пристроях більше деталей, виготовлених у США.

У рамках довгострокового договору дві компанії спільно розроблятимуть і вироблятимуть в Америці компоненти для пристроїв 5G. Ця угода стала частиною оголошеного ще в 2021 році плану Apple з інвестування 430 млрд. доларів в економіку США.

Рішення про перехід на мікрочіпи вітчизняного виробництва було прийнято на тлі посиленої торгової війни між Пекіном і Вашингтоном у галузі високих технологій.

У ході цього затяжного конфлікту США вже наклали низку обмежувальних заходів на китайську індустрію з виробництва мікрочіпів та вклали мільярди доларів у розвиток власного сектора напівпровідників.

Китай також не залишається у боргу. На початку тижня Пекін заявив, що продукція американського гіганта Micron Technology ставить під загрозу національну безпеку країни.

В останні місяці законодавці серед як республіканців, так і демократів чинять все більший тиск на американські технологічні гіганти, які, на їхню думку, потрапили в занадто велику залежність від китайських виробників і деталей.

Apple на цьому фоні намагається поступово змінювати свій ланцюжок постачальників. Дедалі більше її пристроїв виробляються за межами Китаю – зокрема, в Індії та В'єтнамі.

А торік компанія оголосила, що закуповуватиме напівпровідники у тайванського гіганта TSMC, що виготовляються на фабриці в Аризоні.

У 2022 році Apple також оголосила про плани виробництва смартфона iPhone 14 в Індії в рамках нової стратегії з виведення виробництва з Китаю.

У квітні відкрилися перші роздрібні магазини смартфонів Apple у Делі та Мумбаї.

Слідом за Google і Microsoft: у Firefox з'явиться свій чат-бот

Firefox

Мережеві джерела повідомили, що компанія Mozilla збирається додати чат-бота на базі штучного інтелекту до браузера Firefox. Зараз там обирають між технологіями OpenAI та Google, наразі тривають переговори.

Джерело зазначає, що Mozilla уклала партнерство з Google, за яким обов'язковим є використання пошукової системи від Google у Firefox як пріоритетної. Але інших рішень це не стосується. Отже, є шанси, що в браузері з'явиться рішення від OpenAI.

Терміни запуску нової функції поки не уточнюються, тому неясно, коли на неї чекати. Однак, схоже, станеться це незабаром, адже зараз чат-боти на базі ШІ знаходяться в тренді.

Смартфон Xiaomi 14 Pro вийде у двох версіях із різними екранами

Xiaomi 14 Pro

Надійний інсайдер Digital Chat Station знову повідомив деякі подробиці про старшу модель серії Xiaomi 14 Pro. За даними джерела, модель буде випущена у двох версіях із різними екранами.

В одній із версій смартфон Xiaomi 14 Pro отримає великий плоский дисплей із рамкою середньої товщини. Також з'явиться й інший варіант – із вигнутим екраном та рамкою невеликої товщини: розмір «підборіддя» не перевищить 1 мм. Мабуть, фотографії саме цієї моделі опублікував днями інсайдер Ice Universe, зазначивши, що рамка буде справді тонкою.

Що стосується характеристик Xiaomi 14 Pro, то на даний момент відомо про SoC Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 і акумулятор ємністю 5000 мА • год. Повідомлялося також, що смартфон підтримуватиме швидке провідне заряджання потужністю 90 або 120 Вт і бездротове заряджання потужністю 50 Вт. Не виключено, що різні версії пристрою (з плоским і вигнутим екраном) будуть мати різну швидкість зарядки: 90 і 120 Вт.

Представлена вельми незвичайна клавіатура у стилі класичних друкарських машинок для ПК та смартфонів

В даний час компанія Fineday збирає на Kickstarter кошти на випуск клавіатури, яку можна підключити через бездротовий зв'язок через Bluetooth 5.0 до комп'ютера з Windows або Mac, а також до планшета або смартфону на базі iOS або Android. Мобільні пристрої можна закріпити безпосередньо на клавіатурі, яка виконана в стилі класичних друкарських машинок.

Клавіатуру також можна підключити провідним шляхом. Якщо ж вона буде працювати по Bluetooth, як джерело живлення пристрою знадобляться дві батарейки АА - про час автономної роботи нічого не сказано.

Як корпус Fineday, так і поверхні всіх його клавіш виготовлені з анодованого авіаційного алюмінію 6063. Символи вигравірувані на клавішах, тому не повинні стиратися так швидко, як на звичайній клавіатурі. Кожна клавіша приховує перемикач Cherry MX Blue і має світлодіодне підсвічування.

Разом із цими клавішами у Fineday є ручки зліва і справа. Ліва ручка регулює яскравість підсвічування, а права – гучність сполученого пристрою.

Перші покупці можуть придбати пристрій за 655 доларів, а в результаті ціна становитиме 1100 доларів.

Будується перший житловий будинок Bugatti з ліфтами, що дозволяють піднятися на машинах до своїх апартаментів

житловий будинок Bugatti

Компанія Bugatti об'єднала зусилля із забудовником Binghatti, представивши проект першого у світі житлового будинку Bugatti Residences, який будується у престижному районі Business Bay у Дубаї.

Ця 46-поверхова будівля з незвичайним дизайном включатиме 171 апартаменти та 11 пентхаусів Sky Mansion, кожен з яких абсолютно унікальний і спроектований за індивідуальним замовленням.

На території поряд із комплексом буде штучний пляж із натуральним піском. У будинку плануються ліфтові шахти з підземного гаража до пентхаусів, які дозволять сильним світу цього підніматися на автомобілях прямо у свої апартаменти, де можна буде і зберігати свої машини.

Власники житла Bugatti Residences отримають приватні басейни, спа-джакузі, фітнес-клуб, шеф-кухаря, особистих камердинерів, членство у приватному клубі та два автомобільні ліфти з гаража в пентхауси. Також передбачені інші індивідуальні послуги, у тому числі послуги шофера та консьєржа.

І пентхауси, і апартаменти запропонують просторі житлові приміщення, оздоблені найкращими матеріалами. Bugatti Residences поєднує в собі комфорт, функціональність та елегантність, що відображають перевагу Bugatti та Binghatti у дизайні.

Можна втратити свої фото: Apple закриває безкоштовний сервіс "Мій фотопотік"

My Photo Stream

Компанія Apple повідомила про швидке припинення підтримки сервісу My Photo Stream ("Мій фотопотік"). Це означає, що користувачам доведеться переходити на iCloud Photos для зберігання фотографій до дати закриття сервісу.

Згідно з планами Apple, підтримку сервісу «Мій фотопотік» буде припинено 26 липня 2023 року. За місяць до повного відключення Apple заборонить завантажувати у My Photo Stream нові фотографії з пристроїв. У компанії пояснили:

Фотографії, завантажені в сервіс до цієї дати (26 червня), зберігатимуться в iCloud протягом 30 днів з моменту завантаження і будуть доступні на будь-якому вашому пристрої з увімкненою функцією «Мій фотопотік». 26 липня 2023 року фотографії, збережені в iCloud, будуть видалені, а підтримка сервісу припинена.

Фото-оригінали, збережені в пам'яті пристроїв, не постраждають і видалені не будуть. Однак, якщо доступ до пристрою з оригіналами втрачено, то краще потурбуватися про збереження фото з My Photo Stream заздалегідь.

У Apple уточнили також:

Надалі iCloud Photos стане найкращим способом безпечного зберігання фотографій та відео в iCloud, а також синхронізації на всіх ваших пристроях.


Читати також