07.10.2023
Культурна країна
eye 229

Ярина Могила. Вчитель, який змінив моє життя

Ярина Могила. Вчитель, який змінив моє життя

Вкриваю квітом Ваше згорьоване серце

Вітаю Вас, шановна пані!

Даруйте, що не зву на ім’я – я ж бо навіть не встигла його вивідати. А мій офіційний тон має єдине виправдання: посмію назвати Вас вчителькою, котра змінила моє життя. Людей такого фаху, знаєте, шанують – як не ділом, то бодай словом.

Ви, певно, дуже здивувалися б, прочитавши цього листа. Припускаю, що й наміру такого не мали – стати чиєюсь вчителькою. Хотіли просто добути свого віку в рідній квартирці, укупці зі своїм «старим». Зустріти я Вас більше не зможу. Та ж і не знаю, чи стало б мені духу завести розмову. Висловлю несказане бодай у цьому листі. Надіюсь, що колись якась невблаганна життєва примха приведе Вас до нього й бодай трохи зігріє Ваше згоріле горем серце.

Зустрілись ми наприкінці жовтня, приблизно в тисячний день моєї боротьби з пекельною, але невидимою хворобою. Я саме вийшла з клініки й подумки порахувала, що ось попрощалась з восьмим лікарем, котрий ввічливо розвів руками й порадив «викинути все з голови». Мої руки опустились.

Сіла на лавочку, бо ноги більше не слухались, і втупилась у мертве осіннє листя, яке ще хотіло заходитись шелестом, а вже не могло. Лише згодом почула Ваш голос. Не кортіло мені балакати, та все ж завели ми ту розмову. Ви тоді ще дістали з пошарпаного гаманця світлину свого «старого» – таку, як на паспорт, але пожовклу й стерту роками. А я одразу зрозуміла, що тільки й маєте цей крихітний клаптик паперу, намагаєтесь торкнутись до свого чоловіка крізь смерть.

Вас, як з’ясувалось, ошукало саме життя. Сказали, що того дня він попросив сходити до крамниці й придбати йому грушок – жовтеньких, солодких, трохи перестиглих. Дуже вже любив їх. А Ви зраділи, що встигли взяти їх до того, як завила сирена. Потім вибух. На місці квартири – груди наглого, як смерть, полум’я. Хай як рвались, та не дістались того пекла. А там був він. Що далі? Ви бідкались, що мучать сни. То відкидаєте важезні розпалені брили, чуєте його благання, а все не дістаєтесь. То він сам прийде, розгніваний страшне, бо ж чекав. Та все примовляє: «Поки був у кімнатці, то могла вирятувати. А тепер і не шукай».

А наприкінці Ви сказали: «Аби знаття, дитино моя, що так воно буде, то кинулася б до того пекла й вирвала його звідти. А теперечки ніде нема мого старого».

Пригадую, як захотіла розрадити Вас, незграбно пробелькотіла щось про допомогу чи підтримку. А Ви глянули на мене поглядом зацькованого безпорадного звіряти, людини-примари, чий вирок уже виголошено й виконано. Ваші очі сказали все.

Йшла тоді додому й відчувала, як мене пробирав розпач. Палюче горе, моя мудра вчителько, покарбувало Вашу душу дитячою наївністю: думали ж бо, що могли дістати його з того вогнища, і катувались, що не встигли, поки він був у тій кімнатці, а не за смоленою і безмірною пущею. А потім – даруйте, моя люба пані, таке марнославство та егоїзм з мого боку – мене стала проймати лють до власного пекла, яке мучило та жадно пожирало все довкіль.

Пані, Ви ж моя люба мила вчителько, дякую Вам за урок. Після розпачу прийшло розуміння: ще можу вирятуватись. Та бодай спробувати. Лиш би колись-колись не оголосити свого життєвого вироку: «Аби знаття, що так воно буде, то кинулася б до того пекла».

Хворобу знайшла з десятим лікарем. Одужую. Вертаю все втрачене. Будую плани. Хочу посіяти квіти на попаленій землі.

Ви опинились на злиденній пустці, а рівнятися горем я і не посмію. Та хочу сказати: подумки вкриваю квітом усього світу Ваше згорьоване серце, моя люба вчителько.

З любов’ю

Ваша учениця

                 

Умови участі у конкурсі коротких оповідань «Вчитель, який змінив моє життя»

Читати також


up