05-11-2023 Історія 10507

Таємничий світ Невицького замку: переплетіння історії та легенд Закарпаття

Таємничий світ Невицького замку: переплетіння історії та легенд Закарпаття

Закарпаття, цей мальовничий край України, приховує безліч історій і таємниць. Серед них виділяється Невицький замок - об'єкт, який на фоні карпатських вершин здається не тільки витонченим шедевром архітектури, але й найтаємничішою пам'яткою регіону.

Сучасні експерти вважають його однією з найцінніших архітектурних пам'яток Закарпаття, незважаючи на те, що замок, на жаль, пережив свої найкращі часи і тепер лишається спогадом минулого, тобто руїнами, що мовчать про свою славетну історію.

Легенди та реальність Невицького замку

Невицький замок розташований на вулканічній вершині, яка височіє на 260 метрів над рівнем моря у вузькій долині річки Уж. За часів свого існування він був свідком влади представників різних епох, національностей та культур. За припущеннями вчених, замок побудований у ХІІ столітті на місці колишньої дерев'яної споруди. Тут колись існувало земляне городище, захищене валами та ровами, яке, на жаль, не витримало атаки монголо-татарської орди у 1241 році.

внутрішній вигляд Невицького замку

Як і багато інших місць на Закарпатті, Невицький замок приховує у собі цікаву історію походження своєї назви, що додає йому загадковості. Легенда говорить, що фортеця часто слугувала місцем схову для найцінніших скарбів. А що може бути ціннішим за життя власних дітей? Тому під час нападів чужинців Невицький замок ставав прихистком для молодих невіст, за що й отримав назву Невістський замок. З часом це ім'я перетворилося на більш відоме - Невицький замок.

На переломі ХІІІ-XIV століть, в епоху активних військових конфліктів, Невицький замок проходить процес укріплення, включаючи зведення вежі-донжона (яка збереглася до наших днів) та побудови колодязя. Замок став символом влади і перетворився в кам'яний зразок т. з. італійського стилю під час правління графів Другетів у XIV столітті. Протягом майже трьох століть династія графів Другетів визначала долю фортеці, проте його величні стіни не змогли вистояти перед натиском військ Дердя ІІ Ракоці у 1644 році, що призвело до часткової руйнації замку.

сучасний вигляд вежі-донжона Невицького замку

Невицький замок також вражає своєю природною красою. У 1879 році поруч із замком був створений парк "Сад Вагнера", названий так на честь відомого садовода Карла Вагнера, який став своєрідним доповненням до архітектурного шедевра. Також тут вперше з'явився фонтан з природним напором води.

Невицький замок також пов'язаний із легендарною фігурою - Поганою Дівою. За легендою, власниця замку - зла чаклунка, котра бажала звести на пагорбі найнеприступнішу фортецю. Вона змушувала селян тяжко працювати, підіймати на гору каміння та нікого не шкодувала. В будівельний розчин наказала додавати грудне молоко, через що почали голодувати та вмирати немовлята. Коли й молока чаклунці стало мало, у розчин почали додавати людську кров. Найімовірніше, ця легенда має відголос до історичних подій - певний час власницею замку була жорстока графиня Баторі.

Хоча Невицький замок зараз переживає труднощі, його історія і таємниці залишаються живими. Цей архітектурний шедевр і свідок віків продовжує приваблювати туристів і дослідників, надихаючи на вивчення та розкриття нових сторінок карпатської історії.


Читати також