«На захід від Бугу»: у «Видавництві 21» видали щоденник з польсько-українського пограниччя

«На захід від Бугу: щоденники з пограниччя». Буйських Юлія

Портал Експеримент ділиться з вами цікавими книжковими новинками, які виходять в українських видавництвах.

У чернівецькому «Видавництві 21» вийшла друком книжка «На захід від Бугу: щоденники з пограниччя»  української перекладачки та науковиці Юлії Буйських. Це своєрідний антропологічний репортаж, укладений із сторінок авторських польових етнографічних щоденників і подорожніх нотаток, зроблених під час мандрівки Польщею впродовж 2015−2018 років. Кожна частина книжки – особиста історія зі щоденного життя людей, що живуть по різні боки кордонів: адміністративних, конфесійних, етнічних, уявних, фантомних тощо. Голоси (не)звичайних людей, натяки, почуття, напівтони й мовчання, що створюють тонку вразливу тканину людського повсякдення, часто невидимі й незрозумілі.

Авторка зазначає: «Моя професія – це змістовне мовчання й прицільно уважне спостереження. Я люблю слухати інших, збираю їхні історії і віддаю людині по той бік диктофона, по той бік безкінечних доріг та етнографічних нотаток частинку себе, довіряючи на знак пошани до співрозмовника миті свого життя, важливі або не дуже. Головне, щоб вони пасували до обрусу розмови, що його ми з оповідачем тчемо разом, вплітаючи до білого полотна химерні візерунки, кольорові нитки й намистини минулих досвідів і життів». Ця книжка є спробою розповісти про цих людей та про виклики, з якими вони живуть щодня, і вона покликана навчити нас бути більш терпимими, більш відкритими до інакшості, до розмов про спільне неподолане минуле, до багатоголосся».

Буйських Юлія

На захід від Бугу: щоденники з пограниччя / Юлія Буйських. – Чернівці:

Книги – ХХІ, 2024. – 456 с.

Юлія Буйських – антропологиня, перекладачка, кандидатка історичних наук (КНУ імені Тараса Шевченка), співзасновниця ГО «Центр прикладної антропології» (2017). Стипендіантка різних наукових програм в університетах Польщі, Німеччини, Ірландії. У 2019–2020 роках була гостьовою дослідницею у Пенсильванському державному університеті (США) за Програмою академічних обмінів імені Фулбрайта. Сфера наукових

інтересів: антропологія релігії, антропологія пам’яті, міжконфесійний діалог, паломництва, міфологічні вірування та уявлення, пограниччя та кордони,

емпатія та етика якісних досліджень тощо. Авторка книжок «111 днів Майдану: записки киянки» (Київ: Дуліби, 2014); «Колись русалки по землі ходили... Жіночі образи української міфології» (Харків: КСД, 2018), «На захід від Бугу: щоденники з пограниччя» (2023).


Читати також