Тривожний тип прив’язаності: прояви і шляхи виправлення

Тривожний тип прив’язаності: прояви і шляхи виправлення

Якщо ви не можете розвинути довірливі, міцні стосунки з партнером, цілком можливо, у вас сформувався ненадійний тип прив’язаності. Серед різних типів прив’язаності одним із найважливіших для розуміння та подолання є тривожний тип. У цій статті ми детально розглянемо особливості тривожної прив’язаності, її прояви та негативний вплив на взаємини, а також поділимося ефективними стратегіями для виправлення цього типу прив’язаності та створення здорових стосунків.

Що ж таке прив’язаність?

З народження людина отримує перший досвід взаємин – з батьками чи опікунами. Від цього залежить, як вона вже в дорослому віці будуватиме дружні або романтичні стосунки. 

Основна вимога для розвитку надійної прив’язаності – відчуття безпеки та підтримки. Якщо людина цього недоотримує в ранньому віці, то є ризик формування у неї ненадійної прив’язаності, яка буває трьох типів. Це тривожний, уникаючий та тривожно-уникаючий.

Як проявляється тривожний тип прив’язаності?

Люди із тривожним типом прив’язаності мають нездорові запити до партнера:

  • вони вимагають обіцянок, що партнер їх не зрадить, не покине, ніколи не буде злитися. Тоді як у здорових стосунках чоловік і жінка перебувають разом до тих пір, поки вони обоє цього прагнуть.
  • Стосунки мають бути партнерськими, ніхто в парі не повинен заміняти одне одному батьків (як цього вимагає людина з тривожним типом прив’язаності).
  • Людина з ненадійною прив’язаністю вимагає, щоб партнер розповідав усі свої таємниці, просить повідомляти особисті паролі, показувати особисті переписки, що є неприйнятним для здорових стосунків.

Вимога “не спілкуйся ні з ким, окрім мене”, вимога любити безумовно, вгадувати думки та бажання – це вже ознаки того, що стосунки розвиваються за нездоровим сценарієм. Тоді як основою якісних стосунків є прояв турботи одне до одного, зацікавленість до важливих для партнера людей, чесність стосовно одне одного і прагнення кожного з партнерів зробити стосунки сповненими любові, тепла і поваги.

Як із цим впоратися?

Тривожний тип прив’язаності – не вирок, його можна змінити на надійний. Але для цього доведеться попрацювати над собою:

  • треба прийняти той факт, що конфлікти – невіддільна частина стосунків. Можна не погоджуватися з партнером, але водночас любити одне одного. Важливо разом працювати над вирішенням суперечок.
  • Вам слід визначити особисті кордони та навчитися поважати кордони партнера.
  • В основі стосунків має бути чесність і відвертість: говоріть одне з одним про свої очікування від стосунків, про свої переживання та прагнення. 

Якщо самостійно позбутися сценарію тривожних стосунків не виходить, пам’ятайте - на допомогу прийде психотерапевт. Довірливі взаємини з ним можуть дати вам те відчуття безпеки, якого не було у вашому дитинстві.

Читати також


up