18-01-2024 Історія 951

Відлуння легенд: замок-корабель у селі Сидорів та його вражаюча історія

Відлуння легенд: замок-корабель у селі Сидорів та його вражаюча історія

Серед зелених просторів Тернопільської області, в селі Сидорів, знаходяться дивовижні замкові руїни, які вражають своєю схожістю з кораблем. Вони височіють на високому пагорбі, що омивається з трьох сторін притокою річки Збруч. Цей замок, хоч і найменший на Поділлі та в Галичині, насправді приховує у собі неабияку красу та неймовірні історії. Давайте вирушимо в захопливу подорож через час і події, щоб відкрити таємниці та красу Сидорівського замку, який, хоч і маловідомий, але наповнений вражаючою історією.

Історія замка-корабля

Замок-корабель в селі Сидорів. Сучасний стан

Точний час його побудови невідомий, але традиційно прийнято вважати, що твердиню збудовано у 1640-х роках польським коронним гетьманом, воєводою чернігівським Марцином Калиновським, що користувався гербом Калинова.

польський коронний гетьман, воєвода чернігівський Марцин Калиновський

Будучи затятим ворогом українського козацтва, коронний гетьман Марцин Калиновський брав участь в усіх походах проти Богдана Хмельницького, двічі потрапляв до татарського полону. Від його рук підступно загинув відомий козацький полковник Нечай. Сам Калиновський загинув у 1652 році у битві під Батогом разом з усім своїм 20-тисячним військом.

Найбільше Сидорівський замок страждав під час турецьких воєн. Турки здобули твердиню у 1672 році, але вже наступного року полякам вдалося відвоювали його. Протягом наступних двох років замок утримував польський гарнізон капітана Хшановського. Але у серпні 1675 року покинули фортецю для оборони більш важливого форпосту – Теребовлі. Турки знову захопили Сидорівський замок, після чого він зазнав руйнації. 

На початку XVIII ст. замок, який стояв в руїнах, відбудував Марцин Калиновський, каштелян кам'янецький. Він перебудував фортецю і постійно жив тут разом зі своєю дружиною. По завершенню робіт у 1718 році на фасаді будівлі з'являється латинська меморіальна дошка, що свідчить про історію замку та його реставрацію.

На початку дев'ятнадцятого століття маєток був викуплений родиною Пайгертів, нащадками хрестоносців, що походили з Курляндії. Пайгерти зводять собі у Сидоріві новий палац з парком, адже на той час жити в мурованих стінах стало вже немодно. Поет та художник Юзеф Пайгерт мав тут величезну бібліотеку. Останні з родини Пайгертів не дбали про замок і він почав занепадати. Вони покинули маєток із початком Другої світової війни. У 50-х роках ХХ століття замок хоч і був в руїнах, та ще були помітні залишки усіх веж. Тоді частину мурів розібрали на бруківку.

Архітектура замка

Побудований з пісковику та вапняку, Сидорівський замок стоїть на високому плато, що з трьох боків омивається водами річки Суходіл, притокою Збруча. Довкола розстилалися болота, які перешкоджали ворогові у намаганні дістатись до замку. З південно-східного боку, найбільш незахищеного напрямку, викопали глибокий рів, що додатково зміцнило оборонні можливості цієї фортеці.

Стіни твердині мали вражаючі розміри – довжина складала 178 метрів, ширина – 30 метрів, а товщина місцями доходила до 4 метрів. Внаслідок часу та природних факторів, південно-східна частина твердині майже повністю втрачена, з семи башт, що прикрашали замок, найкраще збереглася північно-західна. Кам'яні стіни фортеці сходяться до неї під гострим кутом, що робить замок схожим на великий корабель. Ця башта виступала ключовим оборонним вузлом замку, з неї велося спостереження за прилеглою місцевістю.

Замок-корабель у с.Сидорів

До «носової» частини замка примикають дві двохярусні напівкруглі бастеї, діаметр яких становить 13 метрів. Ці елементи були винесені за межі мурів, задля здатності ефективно обстрілювати підступи до замку з будь-якого напрямку та забезпечувати фланговий вогонь.У вежах зроблено триходові бійниці із щілинами для гаківниць в щоках артилерійських амбразур.

Замок-корабель у с.Сидорів

Крім того, збереглася двоярусна південна бастея замку із арковими воротами, укріплена контрфорсами. З середини вона має один ярус і є трикутною, а ззовні – заокруглена. Бастея виконувала роль дозорної вежі.

Замок-корабель у с.Сидорів

Замок фактично поділений на дві частину. Описану вище частину з великою північно-західною баштою, вежами-бастеями, казематами та житловими приміщеннями відокремлював від решти подвір'я мур з бійницями. Якщо ворог проривав одне з місць оборони, мур надавав можливість і надалі захищатися від нападника. Крім того, на одній з веж був спеціальний таємний вихід назовні, який дозволяв здійснювати вилазки проти ворога під час штурму фортеці.

Тут є ще багато недосліджених підземель, що викликає бажання розкрити всі таємниці величного замку у Сидоріві.

Замок у с. Сидорів

Легенди про скарби

За величними стінами Сидорівського замку схована не лише архітектурна краса історії, але й загадковий скарб, який став об'єктом легенд і чуток серед місцевих мешканців. Ця легенда, як передають старовинні розповіді, зводиться до сімейної драми та скарбів, які досі чекають свого відкриття в підземеллях замку.

Замок у с. Сидорів

Розповідають, що власник замку мав двох доньок, одна з яких вийшла заміж за представника шляхетного роду, який відзначався досить крутою вдачею і вмінням захищати свою честь, навіть до вбивства кривдника.

Другу доньку, за легендою, вкрав і взяв собі за дружину Адам Калиновський. Два молодих шляхтичі ненавиділи один одного всім своїм сердцем. Після смерті власника замку, перший шляхтич вирішив завдати болючого удару ворогові, вивізши усе багатство замку: золото, срібло, величезну кількість хутра, одягу, стародавні коштовності. Розповідають, що люди спостерігали, як із Сидорівського замку відправились 200 возів з коштовними речами, за якими йшла худоба. А найціннішою була карета Калиновських, що нібито була з суцільного золота.

Але згодом Адам Калиновський повернув скарб, сховавши його у таємничих підземних ходах під самим замком. З того часу мисливці за скакрбами та прості мрійники намагаються відкрити цю таємницю і відшукати золоту карету, що знаходиться десь в замкових підземеллях.

Сучасний стан

Про колишню славу оборонної споруди сьогодні свідчать лише зовнішні стіни, що вціліли. Південно-східна частина замку стала жертвою руйнівного плину історії і повністю зруйнована. Найкраще збереглась північна частина, де домінує двоярусна трикутна в плані та дещо закруглена ззовні дозорна башта. Вбудовані в стіни, що облягають дозорну башту, дві напівкруглі двоярусні бастеї вирізняються своєю ефектною архітектурою.Також збереглася в напівзруйнованому стані південна напівкругла 2-ярусна бастея з в'їзною аркою та контрфорсами. Серед цього архітектурного спадку вирує жива пам'ять про подвиги, що намагається витіснити забуття замкових веж і стін.

Сучасний стан замку у с. Сидорів

Замок у селі Сидорів, як корабель минулого, пливе через віки, несучи на своїх плечах велич та красу. Кожен каміньчик, кожен архітектурний елемент замку – це своєрідна книга історії, яка розповідає про випробування, перемоги та трагедії. Меморіальна дошка, вмурована Марцином Калиновським у 1718 році, стала свідком зусиль тих, хто прагнув зберегти цей унікальний культурний об'єкт для наступних поколінь.

Подорож до Сидорівського замку – це не лише зустріч із минулим, але і можливість поглибити своє розуміння того, що значить бути частиною культурного спадку. Цей замок надихає нас знову відкривати та шанувати красу історії, яка закарбована у кожному камені його масивних стін.


Читати також